Ο Γ. Πανούσης στον ΑΘΗΝΑ984

O αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης, μίλησε στις 15/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την επίσκεψή του στην Αμυγδαλέζα και τα κέντρα κράτησης μεταναστών:

«Πήγα για να εκφράσω τη θλίψη μου, αλλά με αυτό που είδα είπα ότι ντρέπομαι. Το γνώριζα, αλλά δεν το είχα δει... Ο χειρότερος ρατσιστής να το έβλεπε, νομίζω ότι θα λύγιζε. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το πράγμα... Έχω ήδη δώσει εντολή για την παροχή φαρμάκων, ρουχισμού, καλύτερου φαγητού

και γενικά ό,τι έχει να κάνει με υγεία και υγιεινή, αύριο, όχι μεθαύριο. Όσον αφορά στην μετατροπή των κέντρων αυτών σε κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας, αυτό είναι στην αρμοδιότητα της κας Χριστοδουλοπούλου με την ομάδα της οποίας θα συναντηθούμε αύριο, να δούμε την μετάβαση, η οποία όμως χρειάζεται κάποιο χρόνο».

Δημοσιογράφος: Προς την κατεύθυνση των ανοιχτών κέντρων; Να μπορεί ο κόσμος να μπαίνει και να βγαίνει;

Γ. Πανούσης: «Ναι, των ανοιχτών. Να τελειώνουμε με τα 18μηνα. Υπάρχει μόνο ένας εκεί που έχει υπερβεί το 18μηνο κατά 20 μέρες, αλλά και το 18μηνο είναι ένα ανώτατο όριο, το οποίο δεν είναι συμβατό με τους όρους υγιεινής κ.λπ.. Στους τρεις μήνες τρελαίνεσαι, κατά τη γνώμη μου. Δέχομαι πολλή κριτική ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η εγκληματικότητα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εγκληματίες, ούτε φυλακισμένοι. Έχουν μπει παράνομα στη χώρα. Πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις επαναπροωθήσεις, αλλά να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Μας έλεγε ο υπεύθυνος στην Αμυγδαλέζα ότι 70 επαναπροωθούνται και 700 έρχονται, από τα νησιά πια. Άρα, εδώ τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα να πιέσουμε την Ευρώπη...».

* Για τη δήλωσή του ότι πλέον θα μπαίνουν στην ΕΛ.ΑΣ ομογενείς, μετανάστες και Ρομά:

Δημοσιογράφος: Είπατε ότι στην Ελληνική Αστυνομία πλέον θα μπαίνουν και μειονότητες, Ρομά, Πομάκοι, μετανάστες, κ.λπ. και μάλιστα είπατε ότι η πολυπολιτισμική κοινωνία θέλει και πολυπολιτισμική αστυνομία...

Γ. Πανούσης: «Δεν μπορεί να κάνει κάποιος αστυνόμευση σε μία περιοχή που έχει μουσουλμάνους, Ρομά και να μην καταλαβαίνει τα πολιτισμικά στοιχεία, πώς επικοινωνούν, ποια είναι η κουλτούρα τους και απλώς να καταλαβαίνει ότι πρέπει να τους συλλάβει. Άρα, λοιπόν, αυτό που ονομάζω εγώ κοινοτική αστυνόμευση, η αίσθηση δηλαδή της δημοκρατίας της εγγύτητας, ότι είσαι πλάι στον άλλο, ότι τον καταλαβαίνεις και σε καταλαβαίνει -αν κάνει έγκλημα, κάνει έγκλημα, δεν μιλάμε γι' αυτό-, απαιτεί γνώσεις και κουλτούρα».

* Για τις ΕΔΕ αναφορικά με την Χρυσή Αυγή και την αποδέσμευση αστυνομικών από τη φρούρηση υψηλών προσώπων:

«Εγώ πήρα περίπου δέκα ΕΔΕ στο σπίτι μου για να τις μελετήσω, να δω αν υπάρχει copy - paste, αν είναι ίδιοι οι μάρτυρες κ.λπ.. Δεν έχω τελειώσει ακόμα, διαβάζω και θα ενημερώσω την κοινή γνώμη, χωρίς λαϊκισμούς. Όπως είδατε αποδέσμευσα ήδη 700 αστυνόμους και 100 οχήματα από την φρούρηση των υψηλών προσώπων. Δεν έχω ανοίξει ακόμα το φάκελο επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε στους 1.200 - 1.500 τελικά. Οι 700 αποδεσμεύονται ήδη».

* Για τον φράχτη του Έβρου:

«Έχουμε μία ευρωπαϊκή και διεθνή υποχρέωση. Δεν μπορεί ένας πρόσφυγας να θέλει να εισέλθει στη χώρα μας γιατί τον κυνηγούν να τον σκοτώσουν για πολιτικούς λόγους και εμείς να του κλείσουμε την πόρτα. Μιλάμε για πρόσφυγες. Όχι να εμφανιστούν οι δουλέμποροι με καραβάνια και να τους πετάνε μέσα. Έτσι, λοιπόν, πείστηκα γι' αυτό. Στην αρχή έλεγα ο φράχτης να μείνει όπως είναι. Δεν είπα ότι είναι απόλυτο, αλλά ως επίτιμος δημότης της Κομοτηνής και της Ορεστιάδας, έχω μια εικόνα. Αν ο κ. Βούτσης και ο πρωθυπουργός θέλουν κάτι άλλο, δεν θα πάω κόντρα σε αυτό. Πείστηκα για το άνοιγμα, είχαν δίκιο...».


«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα