Ο Γ. Μυλόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, μίλησε στις 25/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Γαλάτεια Καρακατσάνη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την πρόταση του Α. Λοβέρδου για εξ' αποστάσεως σπουδές:

«Είναι τουλάχιστον παράξενη η πρόταση αυτή. Τα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, μετά από τέσσερα
χρόνια σκληρής λιτότητας, βρίσκονται στο όριο. Χωρίς χρήματα, χωρίς διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε στη χείριστη κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, οι φοιτητές μας αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Οι οικογένειες του υποφέρουν, δεν έχουν χρήματα, είναι άνεργοι και επιπλέον δεν υπάρχει και φοιτητική μέριμνα. Με τα ελάχιστα κονδύλια που μας δίνει πια το κράτος, κάτω από το 1/3 όσων μας έδινε μέχρι το 2010, δεν υπάρχει η δυνατότητα για φοιτητική μέριμνα... Ενώ τα προβλήματα στην παιδεία απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν να υφίστανται, αφού οι προϋπολογισμοί για τα επόμενα χρόνια είναι ακόμα πιο περικομμένοι., βλέπω ότι το υπουργείο Παιδείας παίρνει κάποιες αποφάσεις τουλάχιστον ακατανόητες. Για παράδειγμα, λέει ότι θα λύσει το πρόβλημα των φτωχών παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Αντί να υποστηρίξει τα παιδιά αυτά με υποτροφίες για να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο που πέτυχαν ή να στηρίξει τις οικογένειες τους με αντικίνητρα, αντί να κάνει σοβαρή κοινωνική πολιτική, έρχεται και λέει τα παιδιά να σπουδάσουν εξ' αποστάσεως, προκειμένου να μην έχουν έξοδα. Αυτό είναι τουλάχιστον αστείο. Καταρχήν, η φοίτηση εξ' αποστάσεως δεν ισχύει για όλες τις επιστημονικές ειδικότητες, για όλες τις σχολές. Δεν μπορείς στην ιατρική ή στο πολυτεχνείο να φοιτάς εξ' αποστάσεως. Υπάρχουν εργαστήρια κ.λπ.. Και στην ίδια σχολή δεν μπορείς να κάνεις εκπαίδευση εξ' αποστάσεως για όλα τα μαθήματα. Το θέμα της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης, που θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε κάτω από άλλες συνθήκες, δεν είναι η σωστή μέθοδος για ν' αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι τα παιδιά και οι οικογένειες τους δεν έχουν χρήματα για να σπουδάσουν σε άλλη πόλη... Καταλαβαίνω τον κ. Λοβέρδο, διότι καλείται να ψηφίσει ένα νόμο που ψήφισε ο προηγούμενος υπουργός, ο οποίος είναι καταστροφικός για τα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια της πόλης θα υπερφορτωθούν, "βουλιάξουν" από φοιτητές και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας θ' "αποψιλωθούν", θ' αποδυναμωθούν. Επιπλέον, οι φοιτητές θα συνωστίζονται στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και δεν θα σπουδάζουν καλά. Θα χάνει την αξία του το πτυχίο τους».

* Για την υπόθεση του τυφλού φοιτητή στο ΑΠΘ:

«Υπάρχει νόμος του κράτους, ο οποίος υποχρεώνει τα πανεπιστήμια να δηλώσουν ποιες επιστημονικές ειδικότητες οφείλουν να εξαιρέσουν κάποιες παθήσεις, διότι τα άτομα αυτά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, αφού τίθενται ζητήματα ασφαλείας... Σήμερα βέβαια, με τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν όλα μπορούν ν' αντιμετωπιστούν, αλλά χρειάζεται πρόνοια, πρόβλεψη, μέσα και πόροι... Είναι λίγο υποκριτική η στάση όλων, ειδικά για ένα τυφλό παιδί που θέλει να σπουδάσει φυσική. Η χώρα μας δεν είναι δομημένη, φτιαγμένη για να διαχειριστεί περιπτώσεις αναπηρίας, ομοφυλοφιλίας κ.λπ., ανθρώπων που διαφέρουν. Όσον αφορά το πρόβλημα του τυφλού φοιτητή στο ΑΠΘ, εγώ είμαι υπέρ του να σπουδάσει και το θέλω, αλλά η πολιτεία δεν έχει κάνει τόσο καιρό τίποτα γι' αυτό... Υπάρχει η δυνατότητα, αν το υπουργείο μας υποστηρίξει, με το να μας στείλει ειδικό προσωπικό και χρήματα για να έχουμε τα κατάλληλα μέσα... Έχω στείλει έγγραφο από τις 20 Φεβρουαρίου στον προηγούμενο υπουργό, με το οποίο του ζήτησα αυτά τα πράγματα και δεν έλαβα καμία απάντηση. Έστειλα προχτές και στον κ. Λοβέρδο και περιμένω απάντησή του. Μακάρι η πολιτεία να κοιτάξει τις περιπτώσεις αυτών των παιδιών που έχουν ίσα δικαιώματα και θα έπρεπε να έχουν και ίσα δικαιώματα πρόσβασης στις σπουδές».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα