Ο Γ. Μηλιός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννης Μήλιος, μίλησε στις 12/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για δηλώσεις Μ. Γλέζου:

«Το ίδιο σενάριο "παίχτηκε" και το 2012, όπου είχαν αναδειχτεί ξανά κάποιες απόψεις και δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, οι οποίες δεν ήταν σε καμία περίπτωση απειλή για τις τραπεζικές καταθέσεις του κόσμου. Εμείς είμαστε αυτοί που θα εγγυηθούμε για τις καταθέσεις και θα σταθεροποιήσουμε το σύστημα. Δουλεύουμε για το συμφέρον της πλειοψηφίας, φυσικά και της μικρής επιχείρησης πρώτα
από όλα, η οποία στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας σήμερα και από τα υψηλά επιτόκια. Επειδή τα κόμματα της συγκυβέρνησης βρίσκονται σε πανικό και βλέπουν αυτό το κλίμα στον κόσμο, προσπαθούν να δημιουργήσουν φόβο. Αυτή τη φορά, η ίδια προσπάθεια μοιάζει με αστείο. Δεν πρόκειται να το πετύχουν. Δεν συμβαίνει τίποτα. Εγώ τις απόψεις του κου Γλέζου τις γνωρίζω πολύ καλά. Έχω προλογίσει το προτελευταίο βιβλίο του "Η Έξοδος". Είναι απόψεις οι οποίες στο πρόγραμμά μας έχουν συζητηθεί. Δεν είναι κάτι το οποίο απειλεί τον κόσμο. Δεν είναι άποψη του προγράμματός μας. Ο κ. Γλέζος θεωρεί ότι θα μπορούσαμε με το πρόγραμμα που θα δείξουμε στον κόσμο, να συνεγείρουμε το λαό και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια του. Μιλάει για τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Είναι μια κατεύθυνση η οποία είναι άξια σεβασμού, αλλά η οποία δεν αποτελεί την προτεραιότητα της πολιτικής μας».

* "Δεν εμφανίζεται διγλωσσία, παραποιείται ένας διάλογος που γινόταν στις γραμμές μας":

«Δεν εμφανίζεται μια διγλωσσία. Παραποιείται ένας διάλογος που γινόταν στις γραμμές μας, γιατί ως δημοκρατικό κόμμα, τα συζητάμε όλα δημόσια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρόγραμμα που έχει προτεραιότητά του τη σταθεροποίηση της κοινωνίας. Εμείς δεν θεωρούμε τον άνθρωπο κόστος, όπως τον θεωρεί η ολιγαρχία, η οποία -δια των εκπροσώπων της των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου-, μιλάει για εργασιακό κόστος, καταργεί τη ζωή μας, τα δικαιώματα μας, το εισόδημα μας, διότι λέει θέλει να μας χρησιμοποιήσει ως κόστος που θέλει να συμπιεστεί. Εμείς θεωρούμε ότι η οικονομία πηγαίνει καλά όταν ο άνθρωπος πηγαίνει καλά, η μικρή επιχείρηση, το νοικοκυριό και γενικά η πλειοψηφία του κόσμου. Έχουμε λοιπόν ένα πρόγραμμα που ο πρώτος του άξονας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι κοστολογημένο. Κάθε άνθρωπος που ζει σ' αυτή τη χώρα πρέπει να έχει πρόσβαση στα βασικά αγαθά, στη σίτιση, στη στέγαση, στο ρεύμα κ.λπ.. Έχουμε κοστολογήσει, πόσο είναι να παρασχεθεί δωρεάν σε 300.000 νοικοκυριά, τα οποία αυτή την στιγμή πλήττονται, το ελάχιστο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Είναι λίγο πάνω από το 1/3 των κερδών της επιχείρησης...».

* "Συνεχίζεται το πάρτι της ολιγαρχίας εις βάρος της πλειοψηφίας":

«Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι συνεχίζεται το πάρτι της ολιγαρχίας εις βάρος της πλειοψηφίας του κόσμου. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν μέσα από τη λιτότητα είναι να ανοίξουν την ψαλίδα των ανισοτήτων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας μηχανισμός να ελέγξει παράνομες δραστηριότητες, όπως η λαθρεμπορία πετρελαιοειδών, τσιγάρων και τα πλαστά τιμολόγια, να ελέγξει τις ενδοομιλικές συναλλαγές που κάνουν οι πολυεθνικές εταιρίες, δηλαδή ότι αγοράζουν προϊόντα και πρώτες ύλες, μέσα παραγωγής, έτοιμα προϊόντα από τον εαυτό τους σε ψεύτικες τιμές υπερτιμολογημένες, για να εμφανίζουν μηδενικά κέρδη. Έχουμε υπολογίσει ότι ο πραγματικός συντελεστής αυτού του χώρου της πολύ μεγάλης επιχειρηματικότητας που προσπαθεί να τα συγκεντρώσει όλα στα χέρια της εις βάρος της μικρής επιχείρησης είναι κάτω από 5%, όταν ο πολίτης από το πρώτο ευρώ φορολογείται με 16%».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ανεξαρτήτως του ποσοστού, αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πρώτο κόμμα, θα έχουμε εξελίξεις και στην εσωτερική πολιτική σκηνή;

Γ. Μηλιός: «Τίποτα δεν είναι ανεξάρτητο του ποσοστού. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως πόσα κόμματα θα ξεπεράσουν το 3% και πόσα θα εκλέξουν ευρωβουλευτή. Εμείς πιστεύουμε ότι θα φανεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει πια, με κανένα τρόπο, τη λαϊκή νομιμοποίηση. Δεν θα μπορέσουν να νομοθετήσουν αυτά που σχεδιάζουν, δηλαδή τις μαζικές απολύσεις οι οποίες πρώτα από όλα θα εφαρμοστούν στις τράπεζες, την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, την συμπίεση των βασικών συντάξεων στα 360 ευρώ και την κατάργηση του ασφαλιστικού συστήματος όπως το ξέραμε μέχρι τώρα... Όλα αυτά δεν θα μπορέσουν να περάσουν. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στη μόνη δημοκρατική διέξοδο, που είναι αυτή της λαϊκής ετυμηγορίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μετά τις 26 Μαΐου θα μπούμε σε μια περίοδο ταχύτατων εξελίξεων, που θα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση της αριστεράς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα