Ο Γ. Μηλιός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννης Μηλιός, μίλησε στις 8/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο. Μεταξύ άλλων, είπε:
«Έχουμε μία άμεση περίοδο λίγων εβδομάδων ή μηνών, που είναι η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για το θέμα του χρέους, αλλά και για το θέμα του προγράμματος. Αυτό δημιουργεί μία νέου τύπου κατάσταση, στην οποία πρέπει να δράσουμε με προσοχή. Δηλαδή, κάποια μέτρα, εφόσον είναι στοιχεία συζήτησης,
θα αρχίσουν από σήμερα μεν να εφαρμόζονται, αλλά θα έχουν έναν ευρύτερο ορίζοντα. Βεβαίως καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν μια παγίδα αδράνειας. Δηλαδή, μπαίνοντας σε αυτή την περίοδο, που το κύριο θέμα είναι η διαπραγμάτευση, να μείνουν κάποια πράγματα πίσω και να μην κινηθεί η μηχανή με την ταχύτητα που θέλουμε. Είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε».
*Για το Eurogroup:
«Σίγουρα θα βρεθεί λύση, αλλά όχι σε αυτό το Eurogroup. Αυτό θα είναι η αρχή. Ο καθένας –από αυτούς που θα είναι στο Eurogroup-, έχει την παράδοσή του στις πολιτικές του θέσεις. Η Γερμανία σε αυτό το Eurogroup θα εμφανιστεί -κατά την εκτίμησή μου-, απολύτως άκαμπτη, γιατί είναι η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης. Από εκεί και πέρα όμως, ήδη σε αυτό το Eurogroup θα φανούν κάποιες ρωγμές και κάποια κενά, έτσι ώστε η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να είναι επιτυχής... Από την μια πλευρά είναι η λογική των χρηματαγορών και από την άλλη, η λογική των ανθρώπων, των κοινωνιών, των κοινωνικών αναγκών. Επομένως, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε μια λογική των αγορών. Θα βρούμε λύσεις με βάση αυτό που θέλουμε να προωθήσουμε. Δηλαδή, το συμφέρον του ελληνικού λαού, διότι πάνω απ' όλα είναι η λαϊκή κυριαρχία. Δεν μπορεί να έρθει κάποιος απ' έξω να σου πει ότι προέχει ένα ομόλογο. Θα βρεθεί λύση για το ομόλογο».
Σε άλλο σημείο είπε: «Η δομή της Ευρωζώνης είναι τέτοια που η ρήξη με οποιαδήποτε χώρα θα σημάνει τη διάλυση όλης της Ευρωζώνης. Η Lheeman Brothers ταρακούνησε την παγκόσμια οικονομία και ήταν μια επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ. Πολύ περισσότερο αν έχουμε ρήξη με μία χώρα, η Ευρωζώνη θα μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο. Σε μια ζώνη όπου ο κίνδυνος κατάρρευσης μιας επόμενης χώρας ή εξόδου θα είναι παρών. Αυτό δεν θα έχει μεγάλο χρονικό όριο ζωής, επομένως θα αποφύγουν όλοι οι παράγοντες να συμβεί αυτό».
Keywords
Τυχαία Θέματα