Ο Γ. Κουτρουμάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε στις 3/5 στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:
"Νομίζω ότι στην παρούσα φάση θα ήταν πιο ωφέλιμο, να μην ανοίγει η μία ή η άλλη πλευρά, καινούρια θέματα. Νομίζω ότι ένα μέρος της ευθύνης για το άνοιγμα καινούργιων θεμάτων, όσον αφορά τα εργασιακά, έχει και η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, όταν δεν έχεις ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση -η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την άλλη, τη μεγάλη διαπραγμάτευση- και βάζεις, σε αυτή τη βάση, θέματα τα οποία ανοίγουν από την αρχή
τα εργασιακά, όπως το θέμα των συμβάσεων -που κι εγώ συμφωνώ ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί το θέμα αυτό, όντως πρέπει να υπάρξει δυνατότητα για να γίνονται-, αλλά υπήρχαν ορισμένα σημεία που είχαν συμφωνηθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο. Είχαμε σε ένα βαθμό αντιμετωπίσει το θέμα των ομαδικών απολύσεων, εμπλέκοντας σε αυτή την διαδικασία και το διεθνές γραφείο εργασίας, που είναι υψηλού κύρους οργάνωση".
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά το ξαναθέτουν...
Γ. Κουτρουμάνης: "Νομίζω λοιπόν ότι όταν ανοίγουν τέτοια θέματα, κυρίως από την πλευρά των δανειστών, δυσκολεύουν πάρα πολύ οι διαπραγματεύσεις, γιατί δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να υποχωρήσει σήμερα, σε θέματα που ελαστικοποιούν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις... Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα, με εξαγγελίες που έκανε από την επομένη των εκλογών, για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις. Στην παρούσα φάση. Στη δεύτερη φάση, που είναι το μεγάλο πακέτο για την επόμενη μέρα, τον Ιούνιο, φυσικά είναι θέματα που πρέπει να μπουν στο τραπέζι".
Δημοσιογράφος: Καλώς επιμένει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης συντάξεων, επ' ουδενί;
Γ. Κουτρουμάνης: "Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το να αποτρέψει κάποιος τις παραπέρα μειώσεις είναι πάρα πολύ θετικό. Όσο προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση τις μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις, είναι στην σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει με την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Εκ των πραγμάτων, χρειάζεται κάποια χρήματα, τα οποία είναι αρκετά, πάνω από 700 εκατομμύρια... Είναι θέμα ελλείμματος που υπάρχει στα επικουρικά ταμεία και το πώς θα το καλύψεις. Θεωρώ ότι είναι λάθος να ταυτίζουμε την κύρια με την επικουρική σύνταξη... Στην περίπτωση που έχουμε ταυτίσει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων -κύριων και επικουρικών-, έρχεται σαν ώριμο φρούτο η πρόταση -που μας έρχεται από παλιότερα-, να ενοποιήσουμε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που θα έχει ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων... Θεωρώ ότι κι εδώ υπάρχει ένα λάθος στους χειρισμούς. Όταν η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει συνολικά το νόμο για το ασφαλιστικό -είναι ο νόμος 3863-, τον βασικό νόμο και δεν τον εφαρμόζει στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1/1/2015, ως προς την χρηματοδότηση των ταμείων, είναι ένα θέμα, το οποίο όταν το φέρνει στο τραπέζι και λέει ότι δεν θα εφαρμόσω αυτούς τους νόμους, από την άλλη πλευρά, σου θέτουν θέμα να ανοίξει όλος ο κύκλος των θεμάτων που αφορούν το ασφαλιστικό".
Keywords
Τυχαία Θέματα