Ο Γ. Κουτρουμάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε στις 5/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο. Με αφορμή την αυριανή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με την τρόικα,

μεταξύ άλλων είπε:

* Για το ασφαλιστικό:

«Το ασφαλιστικό θ' αντέξει, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις σε σχέση με την οικονομία και τα μακροοικονομικά μεγέθη. Αυτή την στιγμή ολοκληρώνονται οι μελέτες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και φαίνεται ότι δεν έχουμε αποκλίσεις από

τις προβλέψεις που είχαμε κάνει το 2011... Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι δαπάνες είναι σταθεροποιημένες και θα παραμείνουν για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Επομένως, η πρόβλεψη είναι αισιόδοξη με βάση τις μελέτες».
Και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων θα βελτιωθεί μετά τις ρυθμίσεις που θα γίνουν, θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Ρυθμίσεις με τις οποίες θα μπορέσουν περισσότερες επιχειρήσεις και οφειλέτες να μπουν στη διαδικασία πληρωμής των υποχρεώσεών τους».

* Για τις συντάξεις και τα εφάπαξ:

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βρούσης, εγγυάται για τις κύριες συντάξεις. Υπάρχουν όμως και οι επικουρικές και τα εφάπαξ, που μειώνονται και τα δύο απ' ό,τι φαίνεται.

Γ. Κουτρουμάνης: «Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές και τα εφάπαξ, υπάρχει ρήτρα μηδενικού ελλείματος. Δηλαδή, δεν πρέπει αυτά τα ταμεία να έχουν ελλείμματα τα επόμενα χρόνια. Με βάσεις τις προβλέψεις λοιπόν και μέχρι το 2017, φαίνεται ότι θα υπάρξουν παραπέρα οριακές μειώσεις στις επικουρικές της τάξης του 3% - 4%. Συγκεκριμένα, όμως, για τα εφάπαξ, χρειάζεται να υπάρξει μία διόρθωση σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού. Υπάρχει η εφαρμογή ενός μαθηματικού τύπου που έχει έναν συντελεστή βιωσιμότητας σε ετήσια βάση. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τα ταμεία, διότι φέτος σ' ένα ταμείο μπορεί να έχουμε αποχωρήσεις 3.000 ή 4.000 ανθρώπων και του χρόνου να είναι ελάχιστοι, 100 - 200. Αυτό συμβαίνει, διότι φέτος θα έχουμε μεγάλο αριθμό αιτήσεων συνταξιοδότησης. Εάν, λοιπόν, υπολογίσουμε το έλλειμμα σε ετήσια βάση, θα πρέπει να δωθεί εφάπαξ των 3.000 - 4.000 ευρώ και του χρόνου ενδεχομένως 50.000. Θα πρέπει να υπάρξει μία διόρθωση και να μετρηθεί ο συντελεστής αυτός σε δεκαετή βάση τουλάχιστον, όπως έχει ήδη γίνει σε μεγάλο βαθμό για το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων».

* Για τις μαζικές απολύσεις, το lock out και τις απεργίες:

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τις μαζικές απολύσεις, το lock out και τις απεργίες, νομίζετε ότι θα περάσουν οι ελληνικές θέσεις;

Γ. Κουτρουμάνης: «Εκτιμώ πως ναι. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη διαμεσολάβηση του διεθνούς γραφείου εργασίας και φαίνεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν σ' ένα πλαίσιο. Νομίζω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό θα ισχύσει αυτό το πλαίσιο».

Δημοσιογράφος: Και για τις απεργίες λέτε, να μη χρειάζεται το 50% των εργαζομένων;

Γ. Κουτρουμάνης: «Ναι. Θεωρώ ότι σήμερα δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής σε αυτό το πεδίο. Η χώρα ή η οικονομία δεν ταλαιπωρούνται από τις απεργίες. Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την επιχειρηματικότητα και όσα συμπεριλαμβάνονται σε αυτό που λέμε οικονομική πολιτική της χώρας».

Δημοσιογράφος: Ακούμε διαρκώς ότι πάμε για το τέλος των μνημονίων. Εν τω μεταξύ, ακούσαμε όλοι τον κ. Ντράγκι να λέει ότι "χωρίς πρόγραμμα, ξεχάστε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις τράπεζές σας με την αγορά των τοξικών ομολόγων κ.λπ.". Αυτό είναι τεράστιο δίλλημα. Τίθεται μια πολύ σημαντική και πολύ δύσκολη προϋπόθεση.

Γ. Κουτρουμάνης: «Υπάρχει ημερομηνία λήξης για το μνημόνιο. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι σου δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην συνέχεια, να οργανώσεις καλύτερα την πολιτική σου. Δεν σημαίνει όμως, σε καμία περίπτωση, ότι τελειώνει και η εποπτεία ή η επιτήρηση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας... Από εκεί και μετά, ο κ. Ντράγκι έθεσε ένα ζήτημα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών και ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό και αυτονόητο το γεγονός ότι θα υπάρχει συμμετοχή των χωρών εκείνων, οι οποίες θέλουν να υπαχθούν σε κάποιους κανόνες. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Εκείνο το οποίο είναι επικίνδυνο και πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία, είναι να οργανωθεί η Ευρώπη σε μία βάση, όπου συμμετέχουν όλες οι άλλες χώρες και η Ελλάδα να βρίσκεται έξω από αυτό το πλαίσιο... Βεβαίως είναι θετικό το γεγονός το ότι θα μπορέσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα η ευρωζώνη ν' αναπτυχθεί σε μια καινούρια βάση -χρηματοδοτούμενες χώρες και τράπεζες-, αλλά από εκεί και πέρα έχει ιδιαίτερη σημασία και ποιο θα είναι το πρόγραμμα και ποια χαρακτηριστικά θα έχει».

Δημοσιογράφος: Επομένως όλα είναι ανοικτά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέλος των μνημονίων και να το εννούμε...

Γ. Κουτρουμάνης: «Σε καμία περίπτωση. Νομίζω ότι είναι ένα δειλό βήμα, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα».

* Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης:

«Έχουν ξεκινήσει οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Υπάρχει μία συζήτηση με τις οργανώσεις, όχι μόνο του ΠαΣοΚ, αλλά συνολικά του χώρου της κεντροαριστεράς... Το σοβαρό πολιτικό ζήτημα είναι αν θα μπορέσει η Δημοκρατική Παράταξη και το ΠαΣοΚ -που αποτελεί τον κορμό αυτή την στιγμή-, να παρουσιάσουν μία εναλλακτική πρόταση - πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Εκεί θα κριθεί».

Δημοσιογράφος: Θα είναι το ΠαΣοΚ βασικά και κάποιοι συνεργαζόμενοι ή θα είναι κάτι ευρύτερο;

Γ. Κουτρουμάνης: «Αυτό εξαρτάται από την ανταπόκριση που θα υπάρξει. Ανταπόκριση θα υπάρξει, εφόσον το ΠαΣοΚ παρουσιάσει ένα πολιτικό στίγμα, το οποίο θα έχει ακροατές».

Δημοσιογράφος: Θα πάει για αργότερα εν τέλει;

Γ. Κουτρουμάνης: «Δεν νομίζω. Θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποιες πολιτικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν ν' αναστείλουν την όποια πρωτοβουλία του ΠαΣοΚ».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα