Ο Γ. Κουτρουμάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και μέλος της επιτροπής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε στις 5/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Τα πράγματα πρέπει να "τρέξουν" πολύ γρήγορα. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς. Εκτιμώ ότι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι και το αυτονόητο. Θα πρέπει, δηλαδή, κάθε υπουργός να αναλάβει τις δικές του υποχρεώσεις, έτσι ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες επισκέψεις και αξιολογήσεις της τρόικα,

όπου την τελευταία στιγμή έγιναν επιλογές οι οποίες αιφνιδίασαν και εμάς και τους βουλευτές και δημιούργησαν προβλήματα γενικότερα...».

* Για το μέτρο της διαθεσιμότητας:

«Είναι αλήθεια ότι και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχουν σηκώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος, κυρίως το ΠαΣοΚ, που βρίσκεται σε αυτή τη θέση εδώ και περίπου τρεισήμισι χρόνια. Χρειάζεται σωστή προετοιμασία. Στο θέμα της κινητικότητας, για παράδειγμα, έχουμε χάσει χρόνο. Δεν έγιναν αυτά που έπρεπε, δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα της κινητικότητας, με αποτέλεσμα να προχωράμε τώρα στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας. Αυτό, βέβαια δημιουργεί τεράστια προβλήματα, διότι γίνονται απολύσεις ή τίθεται σε διαθεσιμότητα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, χωρίς όμως ταυτόχρονα να υλοποιείται το πρόγραμμα της κινητικότητας, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να απορροφηθεί ένα ποσοστό αυτών που έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα. Σε τέτοια θέματα λοιπόν πρέπει να γίνεται σωστή προετοιμασία, ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι βουλευτές».

* Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων:

«Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, νομίζω ότι καμία κοινοβουλευτική ομάδα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν έχει αντοχές για να στηρίξει νέα μέτρα. Υπάρχει μια διεύρυνση του χρόνου ( σ.σ. ισχύος) σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό είναι ένα θέμα, αλλά δεν είναι τα νέα μέτρα αυτά τα οποία ενδεχομένως θα απαιτούσε η τρόικα με βάση την απόκλιση που υπάρχει. Πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι και να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση, ώστε να μην υπάρξουν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που θα αφορούν συντάξεις, μισθούς ή επιπλέον φόρους».

* Για το νέο ασφαλιστικό σύστημα:

«Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, αν η προσπάθεια αυτή έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του, καθώς υπάρχουν ζητήματα σε ορισμένα ταμεία, όπως είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ή το ΙΚΑ, τότε δεν υπάρχει ζήτημα. Νομίζω ότι κανείς δεν διαφωνεί με τα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση και την επαρκέστερη εισροή χρημάτων στα ταμεία. Τώρα ο κ. Βρούτσης δεν νομίζω να εννοεί ότι πρέπει να πάμε σε θέματα παραμετρικών αλλαγών, δηλαδή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ., όπου έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, ούτε όμως και σε νέες μειώσεις των συντάξεων. Αυτά τα θέματα έχουν κλείσει. Το 2010 ψηφίστηκε ένας νέος νόμος, ο οποίος εφαρμόζεται με συνέπεια. Από το 2015 θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με βάση τη νέα δομή που προβλέπει ο νόμος. Είμαστε, λοιπόν, σε μια διαδικασία υλοποίησης ενός νόμου που ήταν σημαντικός και επαρκής για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ζητήματος. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα ταμεία, έχουν να κάνουν με το κεντρικό πρόβλημα της χώρας, που είναι η οικονομία, η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας. Το 2014 είναι ένα πολύ κρίσιμο έτος. Αν η χώρα δεν μπορέσει να σταθεροποιηθεί όσον αφορά στην οικονομία της και να αλλάξει πορεία, ασφαλώς θα έχουμε μεγάλα προβλήματα και στο ασφαλιστικό και σε άλλους κρίσιμους τομείς».

* Για πιθανές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις:

«Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει περιθώριο για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Έχουν γίνει πολλά πράγματα. Η ελαστικοποίηση που υπάρχει στην αγορά εργασίας έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της. Χρειάζεται βέβαια έλεγχος στην αγορά εργασίας. Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποδεχτεί η κυβέρνηση οποιαδήποτε περαιτέρω αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό και στους εκπροσώπους των δανειστών μας, ότι τα περιθώρια και οι αντοχές του ελληνικού λαού έχουν εξαντληθεί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα