Ο Γ. Κουμουτσάκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας του Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στις 24/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη Σύνοδο Κορυφής και την ένταση με την Άγκυρα:

«Το λιγότερο που μπορεί να περιμένει -και νομίζω ότι αυτή είναι η βάση εκκίνησης γι' αυτό που θα πρέπει να περιμένουν Αθήνα και Λευκωσία- είναι να καταγραφεί με σαφή τρόπο στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι τα υποψήφια προς ένταξη κράτη - μέλη οφείλουν ν'

αναγνωρίζουν όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η βάση για οτιδήποτε άλλο. Διότι από εκεί θα προκύψει και η ανάγκη ν' αναγνωριστεί ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της».

* Για την στρατηγική Νταβούτογλου:

«Πρέπει να δούμε ποια είναι η γενική αντίληψη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, από τότε που ανέλαβε ο κ. Νταβούτογλου το υπουργείο Εξωτερικών και τώρα που είναι πρωθυπουργός. Ο κ. Νταβούτογλου σ' ένα αποκαλυπτικό του σύγγραμμα που λέγεται "Στρατηγικό Βάθος" έχει τονίσει και έχει ανακηρύξει τη μεγαλύτερη δυνατή παρουσία της Τουρκίας στη θάλασσα, ως στρατηγικό στόχο της Τουρκίας. Διότι κατά τον κ. Νταβούτογλου μόνο μια σημαντική παρουσία της Τουρκίας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο δίνει το στρατηγικό βάθος και την επιρροή που κατά τον κ. Νταβούτογλου πρέπει να έχει η Τουρκία ως μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη... Αυτή η γενική στρατηγική αντίληψη του πρωθυπουργού της χώρας νομίζω ότι είναι η βάση για να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις της σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Πέραν βεβαίως του γεγονότος ότι ο ενεργειακός πλούτος στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ισχύος που η Τουρκία έχει δείξει ότι δεν μπορεί ν' αγνοήσει...».

* Για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα:

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει συνετή έξοδος και επιστροφή στην κανονικότητα;

Γ. Κουμουτσάκος: «Σημαίνει ότι δεν θα προκύψει έξοδος από ρήξη των σχέσεων με εταίρους και δανειστές, στους οποίους προσβλέπουμε για στήριξη, όχι μόνο οικονομική, αλλά και διπλωματική και στήριξη της εξωτερικής μας πολιτικής... Το προσδιορίζει τώρα σαφώς ο πρωθυπουργός, αλλά ουδέποτε η κυβέρνηση είχε πει ότι το τέλος των μνημονίων θα γίνει, χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, χωρίς ν' ανακοινωθούν και να τελειώσουν τα stress test, χωρίς ν' αναλάβει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον κ. Γιούνκερ -ο οποίος είναι σταθερός φίλος και υποστηρικτής της χώρας- και χωρίς να τρέξει το αναπτυξιακό πρόγραμμα των 300 δισ. ευρώ που είναι στα σκαριά».

* Για την αντίδραση αγορών:

Δημοσιογράφος: Εάν όλα αυτά ήταν απολύτως σαφή στη ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί τότε είχαμε όλη αυτή την αντίδραση των αγορών την προηγούμενη εβδομάδα;

Γ. Κουμουτσάκος: «Τις προηγούμενες δέκα ημέρες υπήρξε τεράστια νευρικότητα συνολικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής γίνεται, γιατί το ζήτησαν Γαλλία και Ιταλία, ακριβώς λόγω του κλυδωνισμού των τελευταίων ημερών που και εκείνες έχουν υποστεί όσον αφορά τα spreads με τα οποία δανείζονταν. Και οι δύο αυτές οικονομίες είχαν προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό γενικότερα στην ευρωπαϊκή οικονομία και στις αγορές. Και η Ελλάδα, που είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπέστη τους κραδασμούς».

Δημοσιογράφος: Προφανώς δεν είναι ανεξάρτητος και των δηλώσεων του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, έτσι δεν είναι;

Γ. Κουμουτσάκος: «Μπορεί να υπήρξε στο μείγμα αισιοδοξίας που πρέπει να έχουμε και οφείλουμε να έχουμε. Άλλωστε το δικαιολογούν τα νούμερα και η πορεία της οικονομίας για έξοδο από την εποχή των μνημονίων. Η αναλογία αισιοδοξίας - ρεαλισμού μπορεί κάποια στιγμή να έκλεινε πιο πολύ προς την αισιόδοξη πλευρά, αλλά ποτέ δεν υπήρχε η αντίληψη μιας όχι συνετής πορείας εξόδου από τα μνημόνια...».

* "Σε πιο προσεκτικούς ελέγχους η Ελλάδα από τους μηχανισμούς παρακολούθησης":

«Μετά το τέλος του μνημονίου η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει την κρίση τα τελευταία χρόνια, έχει διαμορφώσει μηχανισμούς παρακολούθησης όλων των κρατών - μελών και από αυτό δεν μπορεί να είναι εκτός η Ελλάδα. Υπάρχει η παρακολούθηση των προϋπολογισμών των κρατών - μελών, υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο και πολλοί άλλοι μηχανισμοί παρακολούθησης. Σε αυτούς θα είναι η Ελλάδα και ενδεχομένως, και σε πιο προσεκτικούς ελέγχους. Διότι βγαίνουμε από μια πολύ περίεργη και δύσκολη οικονομική περίοδο. Επομένως, ο ρεαλισμός λέει ότι το μνημόνιο θα τελειώσει, αλλά θα είναι μια άλλη εποχή, άλλης μορφής ελέγχου που θα είναι έλεγχος της απόδειξης ότι η Ελλάδα μπαίνει στην κανονικότητα ως κράτος - μέλος της ευρωζώνης».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα