Ο Γ. Κουμουτσάκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στις 3/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το στοίχημα της ελληνικής προεδρίας και τις δυσκολίες:

«Ο ρόλος της προεδρίας ανέκαθεν ήταν να επιχειρεί να διαμορφώσει τον κοινό τόπο, το σημείο σύγκλισης διαφορετικών απόψεων και από εκεί κρίνεται και η επιτυχία της. Δεν είναι τόσο κυρίαρχο το τι επιθυμεί η ίδια να επιβάλλει ως λύση, αλλά πως θα μπορέσει να συνθέσει τις υπάρχουσες διαφορετικές απόψεις.
Βεβαίως το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης είναι κομβικό και θεμελιώδες για την πορεία της νομισματικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως η προεδρία δεν αφορά μόνο αυτό το ζήτημα. Για την Ελλάδα το στοίχημα της προεδρίας είναι κάτι πέρα από αυτό. Είναι η επιβεβαίωση ότι μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά, επαγγελματικά και σοβαρά τα θεσμικά της καθήκοντα και εκεί θα επιβεβαιώσει την κανονικότητα της ως κράτος - μέλος... Σας έλεγα για τα χαρακτηριστικά που έχει η προεδρία, τα οποία κάνουν αυτό το στοίχημα ακόμα πιο δύσκολο. Πρώτον, έχουμε μια δικομματική κυβέρνηση, άρα η απαίτηση για καλό συντονισμό είναι ακόμα μεγαλύτερη, διότι πρέπει όλη η δημόσια διοίκηση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Δεύτερον, είμαστε σε φάση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, συν την παρουσία της τρόικα και εκεί η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι δεν κάνει μια προεδρία καθ' υπαγόρευση, υπό εποπτεία. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε».

* Για το Δουβλίνο ΙΙ και το μεταναστευτικό ζήτημα:

«Η Ελλάδα έχει διαμορφώσει προτεραιότητες και στρατηγική όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Καταλύτης σε μια πιο θετική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στις χώρες του Νότου, ήταν η τραγωδία της Λαμπεντούζα. Οι Κεντροευρωπαίοι και οι Βορειοευρωπαίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική τραγωδία που λειτούργησε ως καταλύτης στο να αλλάξουν την ανάγνωση που είχαν μέχρι τώρα. Πιστεύω ότι πλέον βρισκόμαστε σ' ένα διαφορετικό περιβάλλον διαχείρισης του μεταναστευτικού, από αυτό που ήταν η Ευρώπη, πριν την τραγωδία της Λαμπεντούζα... Όμως και η ελληνική ατζέντα, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το μεταναστευτικό, αλλά και το γεγονός ότι έχει προϋπάρξει μια πολύ καλή προεργασία συντονισμού με την Ρώμη -Αθήνα και Ρώμη έχουν δουλέψει πολύ καλά με το ζήτημα αυτό-, δίνουν ένα βάθος στις πολιτικές που θα ξεκινήσουν επί ελληνικής προεδρίας. Ουσιαστικά έχουμε μπροστά μας έναν μεσογειακό χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έναν ολόκληρο χρόνο της Μεσογείου, διότι μετά την ελληνική, ακολουθεί η ιταλική προεδρία. Και νομίζω ότι εκεί μπορεί να γίνουν θετικά, ορατά και χειροπιαστά βήματα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν το πρώτο κύμα του προβλήματος, που λέγεται μετανάστευση και μεταναστευτικές ροές, πράγμα πολύ θετικό. Νομίζω ότι η αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ δεν θα γίνει ευθέως, αλλά με συγκεκριμένες περιφερειακές αποφάσεις, οι οποίες θ' αλλάξουν την υπάρχουσα λογική, σε επιμέρους ζητήματα που τελικά θα αμβλύνουν και θα στερήσουν την ουσία του Δουβλίνου ΙΙ. Εκτιμώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορώ να σας πως ότι θα πάμε σε πλήρη ανατροπή, αλλά πιστεύω ότι σίγουρα θα διαμορφωθεί ένα καινούργιο περιβάλλον στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

* Για την τραπεζική ενοποίηση:

«Πιστεύω ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου, η διαπραγμάτευση και ο διάλογος δεν θα είναι εύκολα. Πέραν της απόκλισης που έχουν οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θέλει να προχωρήσει... Ο δικός μας στόχος -αν θέλετε-, ως θεσμού, είναι να προχωρήσει πιο γρήγορα και με πιο απλό τρόπο, όχι με αυτό το σύνθετο τρόπο που φαίνεται να προκύπτει από την απόφαση των αρχηγών των κρατών - μελών. Εμείς θέλουμε κάτι πολύ πιο σαφές, πιο βαθύ και πιο ουσιαστικό. Αλλά η συζήτηση για να κλείσει αυτή η απόκλιση δεν θα είναι εύκολη, διότι πέραν των άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχοντας μπροστά του τις ευρωπαϊκές εκλογές, θέλει να επιβεβαιώσει και πολιτικά -αν θέλετε-, τον ρόλο που έχει, ως μηχανισμός προώθησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Επομένως, θα είναι πιο ξεκάθαρη και πιο έντονη η θέση του σ' αυτή την προσπάθεια, ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Αλλά οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες...».

* Για τις ευρωεκλογές:

Δημοσιογράφος: Η προεδρία λήγει φυσικά με τις κάλπες για την ευρωβουλή. Να ρωτήσω σε προσωπικό επίπεδο αν επιθυμείτε να παραμείνετε στο Ευρωκοινοβούλιο;

Γ. Κουμουτσάκος: «Τα δύο χρόνια μετά, το 2014 - 2016 είναι δύο καθοριστικά χρόνια για την ευρωπαϊκή πορεία, ισάξιας πολιτικής σημασίας με τις ιδρυτικές συνθήκες. Είναι μια περίοδος εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική και ποιος δεν θα ήθελε να συμμετέχει σ' αυτές τις διαδικασίες που θα φτιάξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα χρόνια;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα