Ο Γ. Καλογήρου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Τεχνολογικής, Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής στο ΕΜΠ και επικεφαλής της ομάδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Πολυτεχνείου, Γιάννης Καλογήρου, μίλησε στις 14/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το πανεπιστήμιο, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ανάγκη ανάδειξής τους μέσα από την έρευνα:

«Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν -που είναι πολλών ειδών-, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πολλά πανεπιστήμια και ΤΕΙ
έχουν αναπτύξει μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και σε συνεργασία με πολλούς άλλους φορείς, προσπαθούν να εκπαιδεύσουν, να καλλιεργήσουν την ιδέα της επιχειρηματικότητας, στους φοιτητές, τους αποφοίτους και τους ερευνητές τους... Δεν χωράει αμφιβολία ότι στο επίκεντρο μιας στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να είναι η έρευνα, η καινοτομία, η τεχνολογία -η αξιοποίησή της, δηλαδή, παντού- και η επιχειρηματικότητα που στηρίζεται σε όλα αυτά...
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια από φορείς -όπως ο ΣΕΒ-, να ενθαρρύνουν έρευνες και δραστηριότητες γύρω από αυτά τα θέματα, αλλά και πρωτοβουλίες υποστήριξης νέων που θέλουν να μεταφράσουν τις ιδέες τους ή τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε επιχειρηματική δραστηριότητα».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιχειρηματικότητα που μπορεί να δώσει δυναμική στο σύστημα, να αξιοποιήσει ερευνητικές ιδέες και να φτιάξει επιχειρήσεις που θα μεγαλώσουν και θα δώσουν θέσεις εργασίας. Ποια είναι τα υποκείμενα αυτών των επιχειρήσεων; Είναι το μεγάλο, εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στη χώρα, παρά τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος. Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και πρέπει να ενθαρρυνθούν, να εκπαιδευτούν, γιατί η επιχειρηματικότητα καλλιεργείται και υπάρχουν μηχανισμοί και θεσμοί σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες. Και στην Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει μια εθνική εκστρατεία προς αυτή την κατεύθυνση...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Μπορεί να κάνουμε κάποια βήματα, ας πούμε στην μακροοικονομική σταθεροποίηση ή στην ανταγωνιστικότητα, αλλά μόνο με το χαμηλό κόστος εργασίας, η οποία οδηγεί, βεβαίως, τελικώς και σε μια υπονόμευση του ίδιου του βιοτικού επιπέδου. Αν θέλουμε να χτυπήσουμε ψηλά στην κλίμακα της ανταγωνιστικότητας, η μόνη περίπτωση -αυτό ισχύει για όλη την Ευρώπη, έναντι άλλων χωρών εκτός Ευρώπης-, είναι να επενδύσουμε στην έρευνα, το ανθρώπινο δυναμικό, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα