Ο Γ. Μπουτάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μίλησε στις 5/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με την κεντρική εξουσία:

«Η πλειονότητα όσων υπογράφουμε αυτή την προκήρυξη, ανήκουμε στον κεντροαριστερό χώρο. Αυτό σαφώς έχει πολιτικά μηνύματα, τα οποία όμως αφορούν κυρίως στον τρόπο διοίκησης της χώρας. Δεν είναι κομματικά μηνύματα και δεν αφορούν τη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού.
Εγώ τουλάχιστον το έχω δηλώσει εξαρχής, ότι προφανώς έχω πολιτική θέση και ιδεολογική αντίληψη, αλλά δεν με ενδιαφέρει να αναμιχθώ στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, απεξαρτημένης από τα κομματικά συμφέροντα, είναι ένας τρόπος για να πάει καλύτερα. Το βασικότερο από όλα είναι η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτή τη στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία εξουσιαστών που λέει "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", ασχέτως με το αν έχουμε περιβληθεί με μανδύα δημοκρατίας... Εάν δεν δοθεί αυτονομία στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν θα αναπτυχθεί ποτέ η κοινωνία των πολιτών... Οι δήμοι δεν είναι το άντρο της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς. Δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται...».

Δημοσιογράφος: Ο προηγούμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι μέσα για ισόβια...

Γ. Μπουτάρης: «Πάντα θα έχουμε τέτοια περιστατικά. Αλλά σε ποιον κλάδο δεν υπάρχουν αυτά; Δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγουμε. Η λογική του "Καλλικράτη" όμως, που μείωσε τους δημάρχους από 10.000, που ήταν προ "Καποδίστρια", σε 300, είχε και ένα άλλο καλό αποτέλεσμα. Αυτοί που ασχολούνται πια με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι άνθρωποι πιο αφοσιωμένοι σε αυτήν και κατά τεκμήριο έντιμοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πάντα θα υπάρχουν και ανέντιμοι βέβαια. Αλλά με ποια λογική δηλαδή είναι πιο έντιμοι οι βουλευτές από τους δημάρχους...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα