Ο Γ. Μπαλάφας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε στις 30/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την διαπραγμάτευση:

«Είναι κρίσιμες αυτές οι μέρες, μολονότι -αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη-, θεωρώ ότι και πάλι, τελικά, θα επικρατήσει η λογική. Είμαι της αισιόδοξης σχολής και πιστεύω ότι τελικά παραμένει κυρίαρχο -ως πολιτική βούληση των πρωταγωνιστών της ευρωζώνης-, το να αποφευχθεί ένα ατύχημα, που θα είχε σημαντικές
αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στη χώρα μας».

Δημοσιογράφος: Ζητούν οι δανειστές μας περικοπές συντάξεων και μισθών;

Γ. Μπαλάφας: «Ανοιχτά, καθαρά, δεν έχει ακουστεί κάτι τέτοιο. Αλλά είναι γεγονός ότι ένα τμήμα των δανειστών φλερτάρει και επιμένει συνεχώς, σαν να είμαστε πριν τις 25 Ιανουαρίου, πριν τις εκλογές. Δηλαδή, σαν να μην έχουν μεσολαβήσει εκλογές ή σαν να τις έχει κερδίσει κάποιος άλλος και να λένε "βρε παιδιά, εμπρός λοιπόν, να πούμε εκείνα που στον έναν ή στον άλλο βαθμό είχαμε συνομολογήσει πριν την προεκλογική περίοδο". Τους μισθούς, τις συντάξεις, τις απολύσεις».

Δημοσιογράφος: Οι Βρυξέλλες μιλούν για απουσία σαφούς πλαισίου και εντολών προς τους διαπραγματευτές και το ρεπορτάζ προχωράει κάποια βήματα και λέει ότι υπήρξε σοβαρή ρήξη μεταξύ του κ. Χουλιαράκη και της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, της κ. Παναρίτη...

Γ. Μπαλάφας: «Αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου... Ορισμένοι κύκλοι, μέσα και έξω από τη χώρα, συντηρούν στον κόσμο -και αυτό είναι το βασικό-, ανησυχία και αβεβαιότητα. Αυτό είναι το δράμα, που δεν βοηθάει σε τίποτα. Τώρα, παραμονή κάποιων κρίσιμων συνεδριάσεων, μου μεταφέρετε ότι οι δανειστές λένε -καμία ονομαστική αναφορά-, "οι δανειστές λένε" για απουσία πλαισίου. "Ορισμένοι" μιλούν για έλλειμμα κατάρτισης. "Κάποιος ανώνυμος αξιωματούχος" είπε... Και φυσικά για αυτή τη ρήξη Χουλιαρά και Παναρίτη... Άλλα αντί άλλων».

Δημοσιογράφος: Δεν ισχύει τίποτα από αυτά; Σας ρωτάω για να το διαψεύσετε... Να μην ισχύει θέλουμε όλοι...

Γ. Μπαλάφας: «Μα προφανώς, δεν το συζητώ. Είναι γεγονός ότι το ίδιο γινόταν παραμονές όλων των κρίσιμων συνεδριάσεων των eurogroup. Στην πρώτη φάση, πριν τις 20 Φεβρουαρίου, στις 19 Φεβρουαρίου, η γραμμή που περνούσε επικοινωνιακά -και μάλιστα δια στόματος Σόιμπλε-, ήταν ότι αν οι Έλληνες δεν φέρουν πρόταση για παράταση του μνημονίου -που να ζητούν παράταση του μνημονίου-, καλύτερα να μην γίνει το eurogroup. Σε 12 ώρες αυτό άλλαξε».

Δημοσιογράφος: Υποθέτω ότι θα συμφωνήσετε ότι δεν υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα που να θέλει τα πράγματα να οδηγηθούν στην ρήξη, έτσι δεν είναι;

Γ. Μπαλάφας: «Προφανώς υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που το θέλουν. Δεν χωράει αμφιβολία. Προφανώς το θέλουν και το καλλιεργούν. Εγώ ξέρω δηλαδή, από πρώτο χέρι, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας ενημέρωσε ότι "μας τηλεφωνούν από την Ελλάδα και μας λένε διάφορα". Υπάρχει αυτό. Δεν λέω τώρα ποιος το κάνει. Ότι κάποιοι κύκλοι εύχονται και κάνουν τον σταυρό τους να πέσουμε στα βράχια ή να συμβεί ατύχημα, αυτό είναι σίγουρο. Δεν λέω ότι είναι όλη η αντιπολίτευση έτσι».

Δημοσιογράφος: Το προσδιορίζετε και σε πολιτικούς κύκλους... Είπατε και για οικονομικούς παράγοντες προηγουμένως...

Γ. Μπαλάφας: «Ναι είναι σίγουρο. Και τα δύο είναι».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή υπάρχει ένα σύστημα που επιθυμεί ρήξη και ενδεχομένως και επιστροφή σε άλλο νόμισμα;

Γ. Μπαλάφας: «Όχι. Αυτοί που το καλλιεργούν αυτό, άλλο πράγμα θέλουν. Θα ήθελαν να υπάρξει μια δημοσιονομική ασφυξία της χώρας και η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε πτώση, σε άλλα σχήματα τύπου Παπαδήμου κ.λπ.».

* Για τη δήλωση Π. Καμμένου για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ:

Δημοσιογράφος: Αποτελεί κυβερνητική θέση;

Γ. Μπαλάφας: «Όχι. Ο κ. Καμμένος δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι "θέλω να πω μια γνώμη και γι' αυτό το ζήτημα, μεταξύ πολλών άλλων". Τονίζω είπε -επί λέξη το λέω-, ότι "είναι μια προσωπική μου γνώμη, δεν αφορά κυβερνητική θέση και λέω -συνεχίζει ο κ. Καμμένος-, πώς θα μπορούσε να γίνει μια καλή αξιοποίηση των κοιτασμάτων" κ.λπ. Δεν είναι κυβερνητική θέση, είναι και αυτά τα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία πρέπει να δούμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα