Ο Φίλιπ Κέρ στην Αθήνα

Ο διάσημος Άγγλος συγγραφέας λογοτεχνίας νουάρ και αρθρογράφος Φίλιπ Κέρ παρουσίασε το βιβλίο του «Η Τριλογία του Βερολίνου» στον Ιανό, το βράδυ της Τετάρτης, και συνομίλησε για την άνοδο της ακροδεξιάς με τον Στέλιο Κούλογλου και τη Σίσσυ Αλωνιστιώτου.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου. Όταν όμως σε αυτόν συμμετέχουν εκτός από τους δημοσιογράφους και οι λογοτέχνες, η συζήτηση γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Έναν τέτοιο εποικοδομητικό διάλογο παρακολουθήσαμε
στο βιβλιοπωλείο Ιανός με τιμώμενο ομιλητή τον διάσημο συγγραφέα νουάρ λογοτεχνίας Φίλιπ Κέρ.

Αφορμή για αυτή τη συζήτηση στάθηκε η παρουσίαση του πολυδιαβασμένου μυθιστορήματός του «Η Τριλογία του Βερολίνου» και η πολιτική διάσταση του έργου, το οποίο διαδραματίζεται στη Γερμανία πριν και μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Ο Σκοτσέζος συγγραφέας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που εμφανίζει η περίοδος του μεσοπολέμου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία, για την μελέτη της ψυχολογίας των ανθρώπων την περίοδο αυτή αλλά και των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που τη διαμόρφωσαν.

Συγκρίνοντας την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία του τότε και την Ελλάδα του σήμερα, σχολίασε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Κάκια Θεοχάρη ότι «οι συνθήκες μπορεί να μοιάζουν αλλά είναι εντελώς διαφορετικές. Η Ελλάδα δεν έχει την πρόσφατη εμπειρία μιας επανάστασης, όπως αυτή των μπολσεβίκων, ούτε ενός καταστροφικού πολέμου. Αυτό που μοιάζει είναι η οικονομική ύφεση, η δυσπραγία και το πρόβλημα της ανεργίας». Τις βαθύτερες αιτίες για την στροφή των σύγχρονων πολιτών προς τα άκρα ο ίδιος ανιχνεύει στην «ανάγκη για διαμαρτυρία».

Επισήμανε ότι για αυτόν «η στροφή των Ελλήνων στην Χρυσή Αυγή δεν υποδηλώνει συνειδητή υποστήριξη των θέσεων του κόμματος όσο μια προσπάθεια να σταλεί ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς την πολιτική των κομμάτων που κυβέρνησαν έως τώρα». Ως μόνη λύση στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος πρότεινε τον σεβασμό προς τους πολιτικούς αφού, όπως σχολίασε «είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι που τους εξέλεξαν». Τέλος εμφανίστηκε υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, αφού όπως πιστεύει είναι ο μόνος τρόπος να «φανεί η ανεπάρκεια και η μωρία των φασιστών».
«Όλοι θα πρέπει να ακούγονται, γιατί διαφορετικά όσοι στερούνται τον λόγο εμφανίζονται ως θύματα που φιμώνονται και δεν μπορούν να πουν την αλήθεια- έτσι παρουσίαζε και ο Χίτλερ τον εαυτό του. Μόνο μιλώντας μπορούν να απομυθοποιηθούν οι εκφραστές της άκρας δεξιάς».

Το βιβλίο του Φίλιπ Κέρ «Η Τριλογία του Βερολίνου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει και το μυθιστόρημά του Prague Fatale από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.
Keywords
Τυχαία Θέματα