Ο έλεγχος είναι καλύτερος από την εμπιστοσύνη

«Η εμπιστοσύνη είναι καλή, αλλά ο έλεγχος ακόμα καλύτερος», έχει τίτλο η συνέντευξη του επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, που δημοσιεύει σήμερα η φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Morgen. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν τα υγιή δημόσια οικονομικά πηγαίνουν συνήθως χέρι - χέρι με την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο επίτροπος οικονομίας τονίζει ότι πολύ καιρό πριν παρέμβει η Ευρώπη η Ελλάδα παρουσίαζε αρνητική ανάπτυξη και η οικονομία της βρισκόταν σχεδόν σε

ελεύθερη πτώση.

«Η κρίση αυτή προκλήθηκε από το ελληνικό οικονομικό μοντέλο που δεν ήταν πλέον βιώσιμο, καθώς η Ελλάδα ζούσε εδώ και πολλά χρόνια πάνω από τις δυνάμεις της. Εάν κάνεις κάτι τέτοιο, θα έλθει κάποτε η στιγμή της επώδυνης προσαρμογής. Το σχέδιο που εγκρίναμε την περασμένη Δευτέρα, κατατείνει σε αυτό ακριβώς, να κάνει δηλαδή δυνατή την προσαρμογή αυτή και να θέσει εκ νέου τις βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη», τονίζει ο Όλι Ρεν.

Σχολιάζοντας εκείνους που δυσπιστούν για τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας, ο Όλι Ρεν τονίζει ότι η εκκίνηση γίνεται από ρεαλιστική αφετηρία, ωστόσο, επισημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή της. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν είναι σωστό τα κράτη μέλη που διατυπώνουν ενστάσεις να ζητούν και εγγυήσεις, καθότι εάν η υλοποίηση αποτύχει, το πρόγραμμα δεν θα αποδώσει. Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν είναι σωστό να λέει κανείς προκαταβολικά, όπως πράττουν οι αγγλικές και αμερικανικές οικονομικές εφημερίδες, ότι σε κάθε περίπτωση το σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει. «Υπάρχει ακόμα μια σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ώστε να μειωθεί το χρέος από 160% του ΑΕΠ στο 120%. Κάτι που με τη σειρά του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των επιτοκίων. Η Ελλάδα όμως πρέπει να επιστρατεύσει μια ενότητα και μια επιμονή που απουσίαζαν για πολύ καιρό. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα δικαιούται να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Επιτροπής και των άλλων κρατών μελών», αναφέρει ο επίτροπος οικονομίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα, ο Όλι Ρεν επισημαίνει τη σημασία επενδύσεων με ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους. Υπενθυμίζει ότι πέρυσι η Επιτροπή πρότεινε την μείωση της ελληνικής συνεισφοράς στα διαρθρωτικά ταμεία και αυτή τη στιγμή εξετάζονται άλλες δυνατότητες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεταξύ άλλων στην βιομηχανία του τουρισμού. «Πρέπει όμως να έχεις έναν αξιόπιστο δημόσιο τομέα για να προσελκύσεις και να αξιοποιήσεις επενδύσεις», τονίζει ο Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περικοπές σε εποχές ανάπτυξης αλλά να τολμούν να κάνουν χρέη σε εποχές ύφεσης, ο Όλι ΡΕν απαντά ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Επισημαίνει ότι τα οικονομικά κίνητρα βοήθησαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 2008, αλλά το ύψος του χρέους των κρατών μελών αυξήθηκε κατά μέσο όρο από 60% σε 90% του ΑΕΠ. «Αυτό είναι ανησυχητικό διότι από αυτό το επίπεδο και μετά έχεις αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δυναμική και ανάπτυξη. Ο Keynes δεν ήταν μόνο υπέρμα

Keywords
Τυχαία Θέματα