Ο εφιάλτης του ντόμινο πάνω από την Ευρώπη

Το ελληνικό «δράμα» δεν είναι πλέον ένα οικονομικό πρόβλημα αλλά είναι και πολιτικό, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, όπως θα έπρεπε και όπως έχει κάνει η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.
Μάλιστα, ο Luis de Guindos θεωρεί ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές συνέπειες.

Όπως τόνισε, στο σημερινό Eurogroup μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας,
και προειδοποίησε ότι εάν αυτό δεν συμβεί και η Ελλάδα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλα κράτη, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, ακόμη και η Ισπανία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό, το Eurogroup θα ασκήσει ισχυρές πιέσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίλυση του ζητήματος, ενώ για τον ίδιο, η ελληνική περίπτωση επιδεικνύει ότι υπάρχουν μηχανισμοί που δεν λειτουργούν στην ΕΕ.

Δήλωσε δε πως αναμένει πιο άγρια οικονομική συρρίκνωση σε σχέση με την προηγούμενη, όταν το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί 0,3%.

Η ισπανική οικονομία ίσως δεν αρχίσει να αναπτύσσεται μέχρι το τέλος του έτους, όταν και η ανεργία θα φθάσει στο ζενίθ, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο De Guindos.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης του ελλείμματος φέτος, αν και αυτοί μπορεί να αναθεωρηθούν σε συνεργασία με την Κομισιόν, αργότερα στη διάρκεια του μήνα ή στον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω τους φόρους, μετά από την απροσδόκητη αύξηση πέρυσι, δήλωσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο De Guindos παρουσίασε μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας.

Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει ένα εργασιακό σχέδιο που πιθανότατα θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα