Ο «εφιάλτης» της φτώχειας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κοινωνική συνοχή στην χώρα μας, κρούουν με δύο μελέτες οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων, οι οποίοι περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την πορεία της φτώχειας, την μειωμένη αγοραστική δύναμη και την ανεργία στην χώρα μας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η Ελλάδα διολισθαίνει προς τα κράτη της τρίτης ταχύτητας, δηλαδή τις χώρες της ανατολικής

Ευρώπης-νεώτερα μέλη της ΕΕ, με κατώτατο μισθό από 138-336 ευρώ. Ήδη, ο κατώτατος μισθός με όρους αγοραστικής δύναμης είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της Ισπανίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας.

Φθίνουσα πορεία χωρίς προοπτικές συγκράτησης ακολουθούν οι μισθοί στην χώρα μας. Οι κατώτατες αποδοχές βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των χωρών δεύτερης ταχύτητας μαζί με Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα και Σλοβενία.

Εξάλλου, κατά την τελευταία διετία ο μέσος πραγματικός μισθός από το 84% περιορίστηκε στο 74% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ προβλέπεται ότι στο τέλος του 2012 θα μειωθεί στο 68%.

Κατά την ίδια περίοδο η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει μειωθεί κατά 50%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «15» βρίσκεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας και κοινωνικής προστασίας.

Με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα (έρευνα του 2011), η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωπη των «15» (21,4%) μετά την Ισπανία. Ένας στους δύο συμπολίτες μας που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, έχει ετήσιο εισόοδημα μικρότερο από 4.871 ευρώ.

Το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε στο 44,2% το 2010 από 37,9% το 2008.

Το ποσοστό των ατόμων που αντιμετώπισαν υλική αποστέρηση το 2011 αυξήθηκε στο 28,4% από 21,8% που ήταν το 2008. Η αύξηση αυτή απορρέει κυρίως από τη σημαντική αύξηση των συμπολιτών μας που δεν δύνανται να αποπληρώσουν χωρίς δυσκολίες πάγιους λογαριασμούς και που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στην αδυναμία των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν επαρκή θέρμανση, καθώς και διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κρέας ή ψάρι.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, ήδη από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης της κρίσης αυξάνεται ο κίνδυνος φτώχειας που αντιμετωπίζουν και επειδή η φτώχεια έχει και άλλες παρενέργειες, το 2011 αυξήθηκε σημαντικά (στο 20,1% από 12% που ήταν το 2008) το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω εγκλημάτων, βίας ή βανδαλισμών στη γειτονιά του. 

ΦΩΤΟ: by Wolfgang Lonien

Keywords
Τυχαία Θέματα