Ο Ε. Στυλιανίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στις 21/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ελλείψεις πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας:

«Μέχρι και τις γιορτές υπάρχει πλήρης επάρκεια και αμέσως

μόλις γίνει η εκταμίευση της χρηματοδότησης των δήμων, τον Ιανουάριο, θα ενεργήσουμε στοχευμένα, κυρίως στις περιοχές που έχουν χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν τον χειμώνα. Για φέτος ήταν προϋπολογησθέντα περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ για την θέρμανση και την συντήρηση των σχολείων. Από αυτά έχουν εκταμιευτεί ήδη τα 60 εκατομμύρια ευρώ, από την αρχή του σχολικού έτους μέχρι τώρα. Τα υπόλοιπα (σ.σ. 20 εκατομμύρια ευρώ) θα εκταμιευτούν, αλλά στοχευμένα, για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες.... Αυτό θα επιτρέψει να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες όλων των σχολείων της χώρας με αποτελεσματικότητα. Κριτήριο δεν είναι η γεωγραφία, αλλά η θερμοκρασία, η οποία συχνά εξαρτάται και από το υψόμετρο...».

* Για τους δήμους:

«Όταν αναλάβαμε τον Ιούνιο, διαπιστώσαμε ότι 73 περίπου δήμοι κινδύνευαν να καταπέσουν, λόγω αστοχιών και δυσκολιών που προέκυψαν από την ανέχεια και την άσχημη κατάσταση της οικονομίας, δημιουργώντας ένα μεγάλο πιστωτικό γεγονός τον Σεπτέμβριο. Καταφέραμε να ισορροπήσουμε και τώρα η χρονιά κλείνει με τρία ευχάριστα γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι εκταμιεύσαμε το σύνολο της ΑΤΑ, δηλαδή των αναπτυξιακών κονδυλίων, συνολικού ύψους περίπου 299 εκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους δήμους της χώρας, συν τα 237 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προβλέπονταν να εκταμιευτούν από παρακρατηθέντες πόρους. Αυτό ανακινεί ξανά 1047 αναπτυξιακά έργα, τα οποία είχαν μείνει στη μέση και υλοποιούνταν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε τον πρώτο συμψηφισμό χρεών δημοσίου και τοπικής αυτοδιοίκησης. Περίπου 54,5 εκατομμύρια ευρώ εξαλείφονται με αυτό τον τρόπο και εξυπηρετούνται 31 δήμοι, οι οποίοι ήταν στο κόκκινο με σημαντικές οφειλές προς το κράτος. Αυτά τα χρήματα τώρα συμψηφίζονται με οφειλές του κράτους προς τους δήμους και έτσι τακτοποιούνται ταμειακά και παίρνουν μια ανάσα, για να συνεχίσουν την πορεία τους... Το τρίτο είναι αυτό που συνέβη χθες με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Είχαμε ετοιμάσει εγκαίρως τα χαρτιά περίπου 42 δήμων -οι οποίοι επίσης ήταν στο κόκκινο- και καταφέραμε μετά από σκληρή προετοιμασία, σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών και τους ΟΤΑ, να εκταμιεύσουν από ληξιπρόθεσμες οφειλές του παρελθόντος, 255 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά ήταν χρέη του κράτους προς τους δήμους και των δήμων προς τις τοπικές αγορές. Αυτά τα λεφτά που εκταμιεύονται πριν το τέλος του έτους θα πέσουν στις τοπικές αγορές και τις τοπικές κοινωνίες, αναθερμαίνοντας τη λειτουργία τους και στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λάμβαναν επί πολλά χρόνια από την τοπική αυτοδιοίκηση χρήματα δεδουλευμένων. Αυτό είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας προς τις τοπικές αγορές».

* Για το μέτρο της διαθεσιμότητας:

«Με το που ανακοινώθηκαν οι λίστες, ενημερώσαμε τους τιθέμενους σε διαθεσιμότητα, ώστε όσοι εμπίπτουν σε εξαιρέσεις να κάνουν τη σχετική ένσταση και να τακτοποιηθούν. Για να διευκολυνθούν οι υπόλοιποι κινητοποιήθηκαν όλοι οι δήμοι και οι περιφέρειες, καταγράφοντας τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν από ανθρώπους που είναι σε διαθεσιμότητα...».

Δημοσιογράφος: Δεν είναι υπερβολικό ότι αποφεύγονται οι απολύσεις; Δεν θα πρέπει μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε 25.000 αποχωρήσεις;

Ε. Στυλιανίδης: «Οι αποχωρήσεις δεν σημαίνει οπωσδήποτε απολύσεις. Σημαίνει και συνταξιοδοτήσεις και αποτελεσματική τιμωρία όσων έχουν καταπατήσει πραγματικά τον όρκο τους και έχει αποδειχθεί ότι έχουν λειτουργήσει καταχρηστικά στη θέση την οποία υπηρετούν».

* Για τους υπαλλήλους της Βουλής:

Ε. Στυλιανίδης: «Πιστεύω ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο και τρεις ταχύτητες αντιμετώπισης των λειτουργών του δημοσίου. Θα πρέπει να υπάρξουν αντικειμενικά και αξιολογικά κριτήρια. Εάν δουλεύουν, για παράδειγμα, παραπάνω νυχτερινές ώρες, βεβαίως δικαιούνται να έχουν τις υπερωρίες τους, περισσότερο από κάποιους άλλους που έχουν φαινομενικές υπερωρίες. Αλλά όσον αφορά στις μισθολογικές απολαβές, πιστεύω ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία».

Δημοσιογράφος: Άρα δεν είστε σύμφωνος με την λύση που έχει δοθεί, γιατί εξαιρεί τους υπαλλήλους της Βουλής και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών...

Ε. Στυλιανίδης: «Δεν μπορώ να αξιολογήσω τη λύση. Δεν με έχει απασχολήσει, γιατί αυτές τις μέρες ήμουν απορροφημένος με τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία πέρασε πολύ δύσκολα... Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για ένα θέμα που δεν το ξέρω σε βάθος».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα