Ο Δ. Βίτσας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στις 26/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Ακούω μία επιχειρηματολογία -είμαι βέβαιη ότι την έχετε ακούσει-, ότι στο κομμάτι του αντιμνημονιακού τόξου η Αριστερά, κυρίως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πρόσεξε πιθανόν τη ρητορική ή την επιχειρηματολογία την οποία ενδεχομένως εκμεταλλεύτηκε η Χρυσή Αυγή ή δημιουργήθηκαν

εξ' αφορμής αυτής της ρητορικής συγχύσεις στο εκλογικό σώμα. Αναγνωρίζετε ότι εκεί ενδεχομένως υπάρχει ένα έλλειμμα;


Δ. Βίτσας: «Όχι. Και το λέω καθαρά για να έχει και ο ακροατής μία πρώτη άμεση απάντηση. Θα έλεγα μάλιστα ότι η Χρυσή Αυγή περισσότερο από όλους τους άλλους κατάλαβε ότι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος σε επίπεδο της δράσης της, ακριβώς διότι προωθεί τις βασικές αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας, είναι οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και γι' αυτό το λόγο στο δικό της "οπλοστάσιο" εάν θέλετε -το πολιτικό πάντοτε-, επανέφερε με φοβερό τρόπο από τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα, μέχρι και τις γνωστές διαδικασίες και λογικές περί κουκουλοφόρων κ.λπ.. Θα έλεγα μάλιστα, ότι η Χρυσή Αυγή είναι βαθιά συστημική δύναμη, με την έννοια ότι τότε υπήρχαν βίαιες αντιδράσεις κ.λπ.. Δεν ξέρω αν οι εκρήξεις που είχε ο κοινωνικός, ο λαϊκός παράγοντας και στις πλατείες στις 28 Οκτωβρίου μπορεί να αποκληθεί βία, όταν ο ίδιος αυτός ο κόσμος έχει υποστεί μία τρομακτική βία στη ζωή του από τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα και τις μετεξελίξεις».


Δημοσιογράφος: Δηλαδή είστε της άποψης ότι ενδεχομένως η Αριστερά δεν θα πρέπει να αυτοπαγιδευτεί στην καταδίκη της βίας γενικώς και αορίστως; Με αφορμή αυτό που είπατε για το θέμα των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου...


Δ. Βίτσας: «Είμαι της άποψης ότι είναι πολύ μακριά από την Αριστερά οποιεσδήποτε διαδικασίες αφορούν την επιβολή δια της βίας. Άλλωστε η ίδια η Αριστερά και στην ιστορία αλλά και πρόσφατα έχει δεχθεί στον ίδιο της τον εαυτό αυτή την ίδια την επιβολή δια της βίας. Άρα, αν με αυτή τη λογική συζητιέται το "όχι στη Βία", είμαι απόλυτα σύμφωνος. Το δικό μας γήπεδο είναι η δημοκρατία, οι δημοκρατικοί θεσμοί οι οποίοι πρέπει να αλλάζουν συνέχεια προς το καλύτερο. Ξεκάθαρα πράγματα».


Δημοσιογράφος: Επειδή βάλατε ένα υποθετικό αν, διαπιστώνετε ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος συζήτησης της καταδίκης της βίας;


Δ. Βίτσας: «Δεν θέλω να πάω στο θεωρητικό κομμάτι, με την έννοια ότι στη νομική επιστήμη ξέρετε ότι υπάρχει και θεωρητικά και πρακτικά το ζήτημα της επιτρεπτής βίας άμυνας... Εμείς λέμε ότι το έδαφος της δημοκρατίας, της προγραμματικής συζήτησης των εναλλακτικών σχεδίων που θα ανοίγονται μπροστά στον λαό, των μη εκ των προτέρων καταλήξεων για την ίδια την κοινωνία, αλλά η αναφορά στην ίδια την κοινωνία είναι ο δρόμος, είναι η διαδικασία, δεν είναι τα τάγματα εφόδου, δεν είναι τα στρατιωτικά παραγγέλματα, δεν είναι η διοίκηση του κράτους με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δεν είναι η απουσία του πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο, δεν είναι η υποβάθμιση της πολιτικής διαδικασίας και της κοινωνικής διαδικασίας. εμείς είμαστε στον αντίποδα αυτής της λογικής και αυτή τη λογική προσπαθούμε και νομίζω επιτυχημένα τουλάχιστον ότι την υπηρετούμε».


Δημοσιογράφος: Η έννοια του Συνταγματικού τόξου και της διαμόρφωσής του απέναντι στο μόρφωμα της Χρυσής Αυγής πώς την διαβάζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;


Δ. Βίτσας: «Κατ αρχήν υπάρχουν πολλά λεκτικά σχήματα. Ας πούμε η κατασκευασμένη θεωρία των δύο άκρων, από τη μια μεριά, από την άλλη μεριά μπαίνει το θέμα του συνταγματικού τόξου, ποιοι υπερασπίζονται το σύνταγμα και ποιοι δεν το υπερασπίζονται. Εμείς θεωρούμε ότι υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα ενώ η κυβέρνηση δεν το υπερασπίζεται. Πάρτε τις πολιτικές επιστρατεύσεις πηγαίνετε στο Σύνταγμα και θα δείτε ότι λένε τελείως διαφορετικά πράγματα από ότι κάνει η κυβέρνηση. Και η λογική ότι όλοι είμαστε όχι απλώς στην αντιπαράθεση με το φασισμό, δεν μιλάω γι αυτό αλλά, ότι είμαστε όμοιοι και θα βρούμε όλοι μαζί ξεχνώντας τα μνημόνια δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Εμείς θα επιμείνουμε και στη δημοκρατία και στην αντιμνημονιακή μας πολιτική. Αλλά, θέλουμε να επιμείνουμε και στο προγραμματικό πλαίσιο που εμείς βάζουμε γιατί δεν φτάνει μόνο να λες γιατί πρέπει να φύγει η κυβέρνηση αλλά και τι θα κάνει μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, μία κυβέρνηση της αριστεράς».


Δημοσιογράφος: Στη βάση ποιας ατζέντας ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέσω του προέδρου του ζητά σύγκληση πολιτικών αρχηγών;


Δ. Βίτσας: «Εμείς είπαμε να παρθούν όλα τα πολιτικά μέτρα, ώστε να γίνει μία τέτοια σοβαρή συζήτηση είτε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η οποία όμως θα ακολουθηθεί και από συζήτηση μέσα στη Βουλή και δημόσια διαβούλευση και δράση».


Δημοσιογράφος: Ζητήσατε να εξαιρεθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την πρόταση που καταθέσατε η Χρυσή Αυγή;


Δ. Βίτσας: «Δεν κάναμε κάποια ιδιαίτερη πρόταση. Θέλουμε αυτό ή εκείνο. Άλλωστε, πριν πάει ο κ. Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο, είχε εκφραστεί η διάθεση της κυβέρνησης να μην γίνει μία τέτοια διαδικασία. Άρα θα ήταν άτοπο να αρχίσουμε να κάνουμε μία συζήτηση ενώ γνωρίζαμε πως θα γινόταν αυτή η διαδικασία, δηλαδή ποια ήταν η διάθεση της κυβέρνησης».


Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι δηλαδή ότι θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να συγκροτηθεί αυτή την ώρα ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών...


Δ. Βίτσας: «Όχι. Δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο. Στο βαθμό που υπάρχει η πολιτική βούληση... Επιθυμητό είναι να γίνουν όλου του είδους οι διαδικασίες οι οποίες να έχουν ένα αποτελεσματικό χαρακτήρα σε σχέση με την καταπολέμηση του ναζιστικού φαινομένου από τη μία μεριά αλλά και ιδιαίτερα της εγκληματικής δραστηριότητας. Εγώ, ξέρετε, λέω συνήθως κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά, δεν μπορώ να μην επισημάνω τις καθυστερήσεις και τις εκ των καθυστερήσεων δουλειές και υποχρεώσεις, οι οποίες πρέπει να προσαφθούν στην κυβέρνηση. Μην ξεχνάτε ότι μόλις αυτές τις μέρες η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί δείχνουν ότι από καιρό έχουν επισημανθεί στην κυβέρνηση αυτοί οι κίνδυνοι και δεν νομίζω ότι έπρεπε να χυθεί αίμα, πολλές φορές -διότι η πολιτική δολοφονία του Πάυλου Φύσσα είναι το μόλις τελευταίο συμβάν, αφού υπάρχουν και πολλά προηγούμενα-, για να κινήσει ή για να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν επρόκειτο για ένα φιδάκι το οποίο χαϊδεύουν. Δεν είναι το φιδάκι της Παναγιάς, αλλά είναι κάτι που εναντιώνεται στη δημοκρατία και τους ίδιους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα