Ο Δ. Βίτσας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στις 12/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Στον λογαριασμό των 700 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, τον Απρίλιο, η κ. Λαγκάρντ":

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας -και επικαλούμαι και την μακρόχρονη πολιτική και κομματική σας εμπειρία-, είναι ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπονομεύει την εθνική προσπάθεια;

Δ.
Βίτσας: «Η φράση "υπονομεύει την εθνική προσπάθεια" είναι μεγάλη κουβέντα, για να την πω. Λέω όμως ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο μέχρι και χτες, έλεγα ότι ο καθένας κρίνεται με βάση την δουλειά που κάνει. Προς το παρόν. Εδώ υπάρχουν ένα - δυο φαινόμενα, τα οποία δημιουργούν ζήτημα και θα πρέπει η ΤτΕ και ο διοικητής της -με μια έννοια-, να τοποθετηθεί... Ο λογαριασμός με τα 700 ξεχασμένα εκατ. στην ΤτΕ. Δεν πρόκειται για "ξεχασμένα". Δεν κοιτάξαμε τα χαρτιά μας ξαφνικά και είδαμε ότι υπάρχει και ένας λογαριασμός με 700 εκατ...».

Δημοσιογράφος: Θέλετε να μου πείτε ότι τα 700 εκατ., με τα οποία αποπληρώθηκε η δόση του ΔΝΤ, ήταν ένας λογαριασμός για τον οποίο ο διοικητής της ΤτΕ δεν είχε ενημερώσει την κυβέρνηση;

Δ. Βίτσας: «Όταν έπρεπε να την ενημερώσει... Την ενημέρωσε τελικά, αλλά όταν έπρεπε να την ενημερώσει...».

Δημοσιογράφος: Πότε έπρεπε να την ενημερώσει;

Δ. Βίτσας: «Από την αρχή. Από την πρώτη στιγμή. Εγώ καταλαβαίνω ότι πρέπει να παραδίδονται, δηλαδή να ενημερώνεται πλήρως η κυβέρνηση. Εμφανίζονται πολλά φαινόμενα, που αφορούν όχι μόνο στην ΤτΕ, αλλά και άλλους φορείς, οι οποίοι διατηρούσαν χρήματα σε κλειστούς και προθεσμιακούς λογαριασμούς. Υπάρχει ζήτημα και σε σχέση με αυτά... Βεβαίως ενημέρωσε την τελευταία εβδομάδα, αλλά αυτός ο λογαριασμός δεν εμφανίστηκε την τελευταία εβδομάδα. Σας πάω λίγο πίσω και πρέπει να πω ότι την πρώτη ενημέρωση δεν την είχαμε από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, τον Απρίλιο, από την κ. Λαγκάρντ».

Δημοσιογράφος: Και έτσι ρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας και το επιβεβαίωσε;

Δ. Βίτσας: «Βεβαίως. Δεν ξέρω αν έγινε με αυτήν ακριβώς τη διαδικασία, δεν πήγα εγώ να ρωτήσω. Το θέμα είναι ότι αυτός ο λογαριασμός έπρεπε να είναι γνωστός από τις 26 Ιανουαρίου 2015. Αλλά υπάρχει και πρόβλημα σε σχέση με όλη αυτή την διαδικασία, η οποία έχει γεννηθεί, έχει διαψευστεί, επανήλθε η "Εφημερίδα των Συντακτών", γράφει σήμερα η "Αυγή", υπάρχει κεντρικό ζήτημα. Αλλά ο καθένας, ο διοικητής της ΤτΕ, όλοι όσοι συμμετέχουν σε εποπτευόμενους από το δημόσιο οργανισμούς, οι γενικοί γραμματείς, οι πρόεδροι των ΔΣ των νοσοκομείων, πρέπει να παραδίδουν -εγώ αυτό καταλαβαίνω- και όχι να λειτουργούν με βάση την ιδεολογική τους άποψη ή την πολιτική τους εμμονή».

* Για το Eurogroup της Δευτέρας:

«Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια ένεση ρευστότητας, ώστε να κινηθεί η αγορά. Αυτό σημαίνει να μπορεί το δημόσιο να αποπληρώσει μια σειρά υποχρεώσεων που έχει, σε σχέση με τους προμηθευτές του και να μπορούν και οι τράπεζες να διευκολύνουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε σχέση με τα κεφάλαια κίνησης. Αυτό είναι που χρειάζεται τώρα. Και αμέσως μετά, χρειάζεται μια μεγαλύτερη συμφωνία... Η γνώμη μου είναι ότι είναι ένα θετικό νεύμα (σ.σ. το περιεχόμενο του κειμένου που εκδόθηκε μετά το Eurogroup), γιατί ανακαλώ στην μνήμη μου την δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μετά την συνάντηση με τον Ντράγκι και είναι πολύ κοντά οι λέξεις. Είναι ένα θετικό νεύμα, αλλά αυτό θα πρέπει να προσδιοριστεί και με άλλες ενέργειες από την μεριά της ΕΚΤ».

* "Οι κόκκινες γραμμές υπάρχουν, για να τις υπερασπίζουμε":

«Οι κόκκινες γραμμές υπάρχουν, για να τις υπερασπίζουμε. Δεν υπάρχουν, για να υποχωρούμε από αυτές. Εγώ λέω ότι έχουμε επιτύχει στη διαπραγμάτευση πράγματα, όπως το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων και μια σειρά αλλά πράγματα. Είμαστε αρκετά κοντά, αλλά και συγχρόνως μακριά, γιατί εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε ότι μπορεί να υπάρξει επέμβαση στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και στο ασφαλιστικό ζήτημα, με οριζόντιο τρόπο...».

* "Δεν ανησυχώ καθόλου για την πληρωμή μισθών και συντάξεων":

«Εμείς δεν είμαστε για να ανησυχούμε. Είμαστε για να βρίσκουμε λύσεις και να δημιουργούμε διεξόδους. Δεν ανησυχώ καθόλου για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Είναι προτεραιότητά μας, είναι το κύριο ζήτημα. Εργαζόμαστε για να υπάρξει μια ένεση ρευστότητας στην εσωτερική αγορά. Σε αυτή τη λογική, χρειαζόμαστε και μια απάντηση από τους εταίρους και όχι μια συζήτηση μόνο επί του δικού μας σχεδίου. Υπάρχει κάποια πρόταση που θα κάνουν οι δανειστές σε εμάς; Ας την πουν καθαρά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα