Ο Δ. Βίτσας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στις 6/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ:

«Νομίζω ότι έχουμε αποκομίσει μια ακόμα καλύτερη συνεννόηση και το γεγονός ότι ορισμένα πράγματα, τα οποία λειτουργούσαν εντός της Ελλάδας, ως αμφιβολία, έχουν λυθεί. Δηλαδή, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ, όπως
και προς κάθε άλλον και πρώτα και κύρια προς τους πολίτες της χώρας -εννοώντας τους μισθούς κι τις συντάξεις- και παίρνουμε όλα τα μέτρα, ώστε αυτό να γίνει... Διαλύεται, πλέον, η αμφιβολία σε κάθε πολίτη».

* Για φυλακές τύπου Γ: "Με ακροδεξιά ρητορική, δεν λύνεις κοινωνικά προβλήματα":

Δημοσιογράφος: Να σας μεταφέρω ότι πριν από λίγο, μιλώντας μαζί μου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης, είπε ότι η κυβέρνηση εξαργυρώνει γραμμάτια του ακραίου αντιεξουσιαστικού χώρου, που έκλεινε το μάτι ή κάλυπτε όσο ήταν αντιπολίτευση...

Δ. Βίτσας: «Εντάξει, με μια ακροδεξιά ρητορική, δεν λύνεις κοινωνικά προβλήματα. Αυτό έχω να σχολιάσω. Και επιμένει η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε μια ρητορική που χρησιμοποίησε, που δεν είχε καμία σχέση βεβαίως με τα δημοσιονομικά, αλλά είχε άμεση σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται και τη διεύθυνση της κοινωνίας και τη λειτουργία της. Μιας και για το ζήτημα των φυλακών τύπου Γ -από την πρώτη στιγμή, στην οποία πάρθηκε αυτή η πρωτοβουλία-, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν αντίθετος, παρομοιάζοντας την ως τα νέα "λευκά κελιά". Και το δεύτερο ζήτημα είναι ότι αυτό αφορά τους πάντες και δεν αφορά τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ο οποίος από άποψη ιδεολογίας, όχι απλώς είναι διαφορετικός, αλλά εν πολλοίς και αντίπαλος χώρος, όσον αφορά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και όσον αφορά ένα κομμάτι του, ένα μικρό του κομμάτι, από την άποψη της πολιτικής πρακτικής, είναι -όπως έχει σημειωθεί- ακατανόητη, εγώ θα έλεγα και μερικές φορές απαράδεκτη η δραστηριότητά του».

* Για τα περί φωτογραφικής διάταξης για τον Σάββα Ξηρό:

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα βασικά της στελέχη αυτής της οργάνωσης είναι ήδη στην φυλακή και κανένας βεβαίως δεν συμφωνεί με έναν άνθρωπο ο οποίος ψάχνει το όποιο -νομίζει-, δίκιο του με το πιστόλι στο χέρι. Αυτά είναι αντικοινωνικά και ενισχύουν -με βάση την δική μας πολιτική και ιδεολογική άποψη-, τον αυταρχισμό και όχι αυτό που -στα λόγια τουλάχιστον-, επιδιώκουν να κάνουν. Δεύτερον, η διάταξη δεν είναι φωτογραφική, αλλά αφορά μια γενικότερη αντίληψη ότι όταν ένας άνθρωπος έχει μόνο κάποιες από τις λειτουργίες του, μπορεί να περιοριστεί, για να έχει και την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατ' οίκον και όχι μέσα στις δύσκολες συνθήκες της φυλακής... Είναι ζήτημα του σωφρονισμού και η δύναμη της δημοκρατίας είναι -θα έλεγε κανείς-, προστατευτική από την μια μεριά, αλλά όχι εκδικητική, με την έννοια της εξόντωσης. Άλλωστε, αυτό, στο νομικό πολιτισμό των ανεπτυγμένων χωρών, έχει ξεπεραστεί. Είναι γνωστό ότι η θανατική ποινή έχει απαλειφθεί. Άρα, με αυτή την λογική, απαντάμε σε μια γενικότερη πολιτισμένη κοινωνική αντίληψη και όχι φωτογραφικά».

* Για το κείμενο του Γ. Πανούση: "Θα ήθελα να μην είχε γίνει":

«Νομίζω ότι έχει επιλυθεί. Δεν είναι θέμα των γραμμών του κειμένου ή του πνεύματός του. Περισσότερο εγώ θα έβλεπα ότι είναι θέμα του να γραφτεί ένα άρθρο, σε μια τέτοια χρονική στιγμή και δεν θα το πρόκρινα, σε αυτή την αντίληψη. Αλλά, αυτό είναι το θέμα και όχι να επανέρχονται αυτονόητα πράγματα, με μια έννοια, δεν ξέρω σε σχέση με ποιον... Είδα στις κυριακάτικες εφημερίδες μια κατηγοριοποίηση -ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, εν πολλοίς άδικη από την μια μεριά, αλλά και από την άλλη, δεν θα ήθελα να μπω εγώ σε μια τέτοιου είδους κατηγοριοποίηση. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ως κυβέρνηση και ως πολιτική δύναμη και θα έλεγα ότι σε αυτά πρέπει να προσηλωθούμε. Θα ήθελα, αν με ρωτάτε με αυτόν τον τρόπο, να μην είχε γίνει».

* Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο:

Δημοσιογράφος: Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή και η μεγάλη συζήτηση είναι η "σκιά", που φαίνεται να υπάρχει σε ένα συγκεκριμένο διάστημα. Το γεγονός ότι η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ξεκινά από ένα χρονικό σημείο και μετά, δημιουργεί εντυπώσεις ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ως κυβέρνηση, επιχειρεί να προστατεύσει μία περίοδο διακυβέρνησης πρωθύστερη, δηλαδή αυτή την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του κ. Καραμανλή. Προηγουμένως, που συνομιλούσα με τον κ. Μητσοτάκη, μου έλεγε ότι ενδεχομένως θα είχε νόημα να γίνει μία επιτροπή, για να δούμε πώς δημιουργήθηκε όλη αυτή η οικονομική κατάσταση, από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη, από το 2001...

Δ. Βίτσας: «Υπάρχει ένα ζήτημα, που για εμένα είναι πάρα πάρα πολύ σοβαρό. Πίσω από τη λογική να ανατρέξουμε στο πώς δημιουργήθηκε το χρέος, πώς δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα, υπάρχει η λογική και η πολιτική αιτιολόγηση ή η πολιτική αφήγηση, ότι το μνημόνιο ήταν κάτι το αντικειμενικό. Δηλαδή, ότι αυτό ήταν το μόνο που μπορούσε να γίνει, λόγω της προηγούμενης κατάστασης, του χρέους κ.λπ., ότι ήταν η μόνη λύση. Εκεί υπάρχει από την πρώτη στιγμή μία πολύ μεγάλη διαφωνία, ότι υπήρξαν δυνατότητες, εναλλακτικές λύσεις, προσπάθεια...».

Δημοσιογράφος: Εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, δηλαδή ,της χώρας;

Δ. Βίτσας: «Της αντιμετώπισης της κρίσης σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο. Είχαμε κάνει μία σειρά προτάσεις, για ευρωομόλογα, για δανειστή τελευταίας καταφυγής, για αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Άρα το ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε είναι γιατί πάρθηκε αυτή και μάλιστα ως μοναδική (σ.σ. λύση). Και μάλιστα μας έλεγε τότε ο κ. Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ, ότι "ή μνημόνιο ή καταστροφή" κι εμείς απαντούσαμε και απαντούμε σταθερά ότι αυτό που πραγματικά προκρίθηκε είναι η καταστροφή δια του μνημονίου και γι' αυτό ζούμε πέντε χρόνια κι έχουμε χάσει και πέντε χρόνια. Όπως ξέρει κάθε οικονομολόγος, μέσω της ύφεσης δεν διορθώνεται το δημόσιο χρέος, ούτε η κοινωνική κατάσταση, αντίθετα αναπαράγεται σε μία τεράστια περιδίνηση. Το πρώτο κομμάτι που θα πρέπει να δούμε είναι, γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση και κάτω από ποιες συνθήκες...».

Δημοσιογράφος: Άρα μου λέτε ότι ενδεχομένως εδώ υπήρξε μία σκοπιμότητα, η οποία πιθανόν υπερέβαινε το όριο...

Δ. Βίτσας: «Εγώ θα την έλεγα πολιτική εμμονή και πολιτική σκοπιμότητα και εξ αυτού συνάγονται οι πολιτικές ευθύνες. Δεν εννοώ ότι υπάρχουν ντε και καλά -άλλωστε αυτό είναι ένα ζήτημα συζήτησης και στην εξεταστική επιτροπή- και άλλες ευθύνες».

Δημοσιογράφος: Ποινικές ευθύνες λέτε;

Δ. Βίτσας: «Ναι. Δεν εννοώ αυτό το πράγμα... Τώρα, εάν μέσα στη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής κάτι βρεθεί, η Βουλή έχει τη δυνατότητα να συστήσει ή να μετατρέψει την εξεταστική επιτροπή σε προανακριτική, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Ευελπιστώ ότι θα λάμψει όλη η αλήθεια και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δουλέψει και η εξεταστική επιτροπή».

Δημοσιογράφος: Σας προβλημάτισε καθόλου η αναφορά του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης; Δηλαδή, είπε ότι πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα τι πρέπει να κάνουμε κι όχι το τι έγινε μέχρι εδώ...

Δ. Βίτσας: «Όχι, δεν με προβλημάτισε και μάλιστα καθόλου. Βέβαια, έχω μία αίσθηση ότι ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για την επιτροπή για το χρέος κι όχι για την εξεταστική επιτροπή του μνημονίου, αλλά ας θεωρήσουμε ότι μιλούσε για την εξεταστική επιτροπή του μνημονίου. Υπάρχει ένα κομμάτι αλήθειας στη λογική ότι στις ευνομούμενες πολιτείες, όλα τα πράγματα γίνονται με διαφάνεια και με βάση την λαϊκή εντολή επί του συγκεκριμένου. Γιατί, ας πούμε, το 2009 δεν ψήφισε ο κόσμος το αν θα υπαχθούμε σε μνημόνιο ή όχι. Ψήφισε άλλο πράγμα τελείως, όπως και το 2012 ο κόσμος δεν ψήφισε αυτό που μας βγήκε μετά. Άρα, εμείς είμαστε εντάξει και με την προεκλογική μας επιταγή ή υπόσχεση, ότι θα διερευνηθεί όλη αυτή η περίοδος. Αυτή η περίοδος έχει να κάνει με την πολιτική που ακολουθήθηκε και την προηγούμενη περίοδο, αλλά αν θέλουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να κάνουν αυτοκριτική γι' αυτό που έκαναν, έχουν όλες τις δυνατότητες. Κι αν θεωρούν ότι υπάρχει και κάτι άλλο πίσω από την αυτοκριτική, δηλαδή πίσω από τις πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν, αν το γνωρίζουν, ας το φέρουν και στην εξεταστική επιτροπή, για να διαλευκανθεί».

* Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος: "Δεν έχω στο τραπέζι διαδικασίες εκλογών ή δημοψήφισμα. Δεν αποκλείω ωστόσο τίποτα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου φέρνει η πολιτική ανάγκη":

«Νομίζω ότι, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι είναι η διαπραγμάτευση και πάμε για μία επιτυχημένη διαπραγμάτευση και μία νέα συμφωνία. Άρα, πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Στην νομοθέτηση μέτρων ανακουφιστικών, αλλά και επανεκκίνησης της οικονομίας και στη διακυβέρνηση της χώρας με συγκεκριμένο τρόπο. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή και με αυτή πρέπει να δουλεύουμε. Άρα δεν έχω στο τραπέζι -το δικό μου τουλάχιστον-, διαδικασίες εκλογών ή δημοψήφισμα κ.λπ. Δεν αποκλείω τίποτα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου φέρνει η ζωή και η πολιτική ανάγκη, αλλά νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα