Ο Δ. Παπαδημούλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε την 1/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

*Για τις εσωκομματικές διαφωνίες στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:
«Η συζήτηση δεν είναι πρόβλημα, ούτε η καταγραφή ενστάσεων και επιφυλάξεων. Αυτό από το οποίο πρέπει να φυλαχτούμε είναι πρώτον, ένας κύκλος εσωστρέφειας, να αφήσουμε τη δουλειά και να εξαντλούμαστε στην συζήτηση και δεύτερον, το να μην στηρίζεται στο τέλος αυτό που αποφασίζουμε συλλογικά... Για να το μεταφράσω πρακτικά, όταν ένας μετέχει
στην κυβέρνηση, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική».
Δημοσιογράφος: Απ' ό,τι φαίνεται, η συμφωνία του eurogroup δεν θα περάσει από τη Βουλή. Έχετε εξήγηση, γιατί να μην περάσει;
Δ. Παπαδημούλης: «…Δεν μου αρέσει να απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Η συμφωνία αυτή, που έχει την στήριξη της καθαρής, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, είναι νομίζω για εμάς θέμα Δημοκρατίας και συνέπειας να έρθει στη Βουλή. Αν ήμασταν στην αντιπολίτευση, θα το ζητούσαμε. Όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, το ζητούσαμε. Εμείς λοιπόν δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε τη Δημοκρατία, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε Νέα Δημοκρατία… Υπάρχει μία νομική επιχειρηματολογία ότι δεν είναι υποχρεωτικό, δεν είναι αναγκαίο. Απαντώ. Ακόμα και αν δεν είναι νομικά υποχρεωτικό, είναι πολιτικά επιβεβλημένο, για λόγους Δημοκρατίας και συνέπειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σε όσα υποστήριζε όλα αυτά τα χρόνια, από την ίδρυση του. Και δεν έχουμε τίποτα απολύτως να φοβηθούμε από έναν τέτοιο διάλογο».
*Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί σχεδίου οικονομικής ασφυξίας της Ελλάδας, με στόχο την κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:
«Η παγίδα ήταν στημένη, βγάλαμε τη θηλιά από το λαιμό μας πετυχαίνοντας αυτή την τετράμηνης διάρκειας συμφωνία… Το σχέδιο υπήρχε, ήταν ξαφνικός θάνατος με όπλα τον στραγγαλισμό της τραπεζικής ρευστότητας και το δημοσιονομικό μπλοκάρισμα… Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και στη διάρκεια αυτού του τετραμήνου, θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα για πολύ απλούς λόγους. Οι πιο δεξιοί, επιθετικοί κύκλοι μέσα στην Ευρώπη δεν θέλουν να διαδοθεί και να πετύχει το παράδειγμα ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Ευρώπη, γιατί έρχονται και άλλες εκλογές σε χώρες που υποφέρουν από λιτότητα. Έχουμε γνώση των προβλημάτων, αλλά διεκδικούμε και πετυχαίνουμε πράγματα, γιατί η ρήξη είναι ακριβή και δεν συμφέρει κανέναν».
Σε άλλο σημείο είπε: «Έχουμε δεσμευτεί, από πριν τις εκλογές, για δημοσιονομικό νοικοκύρεμα. Όχι νέα ελλείμματα. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι πάντες χρειάζεται -όταν εξαγγέλλουν κάτι που συνεπάγεται και δαπάνες-, να έχουν βρει, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, και τον τρόπο να χρηματοδοτηθεί αυτό. Ο κόσμος θέλει ειλικρίνεια και συνέπεια. Απολαμβάνει μία ανάσα αξιοπρέπειας που του έδωσε η νέα ελληνική κυβέρνηση. Αν με ειλικρίνεια του πούμε ότι κάτι που λογαριάζαμε και που θέλουμε, δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα, αλλά θα το κάνουμε σε έξι μήνες, θα το στηρίξει και θα το δεχτεί».
Δημοσιογράφος: Σχετικά με τους γενικούς γραμματείς, για την στελέχωση του κράτους. Έχουμε μια σειρά πολιτευόμενους, αποτυχόντες υποψηφίους βουλευτές, οι οποίοι ορίστηκαν γενικοί γραμματείες, κλπ. Είναι αυτά που κοροϊδεύατε, ξέρετε...
Δ. Παπαδημούλης: «Είναι θέματα που πρέπει να προσέξουμε, αλλά να βλέπουμε την εικόνα ως έχει. Αυτή την στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει 14 εξωκοινοβουλευτικούς οι οποίοι δεν ανήκουν σε κόμματα και είναι εξαιρετικοί από πλευράς ικανοτήτων, βιογραφικού. Αυτό το πιστωνόμαστε. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει και η στελέχωση της ευρύτερης κυβέρνησης να γίνεται με κριτήρια αποτελεσματικότητας και αξιοκρατίας, στον αντίποδα αυτού που είχαμε σαράντα χρόνια τώρα, που σημαίνει όχι κρατικοποίηση του κόμματος, όχι κομματικοποίηση του κράτους».
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε πως τελικά θα καταφέρουμε να αποφύγουμε το τρίτο μνημόνιο;
Δ. Παπαδημούλης: «Το μνημόνιο ήταν δύο πράγματα. Ένα σκληρό πρόγραμμα μονομερούς λιτότητας με έντονα υφεσιακά χαρακτηριστικά και μια τρόικα υπαλλήλων να βάζει τα πόδια στο τραπέζι και να διατάζει υπουργούς. Αυτά τελείωσαν. Πιθανόν, τον Ιούνιο να χρειαστεί -καθώς η Ελλάδα που μας άφησε ο Σαμαράς δεν είναι έτοιμη να επανέλθει στις αγορές, ούτε έσκισε το μνημόνιο-, για ένα ακόμη χρονικό διάστημα, μία δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αλλά θα είναι ένα πρόγραμμα made in Greece, στραμμένο στην ανάπτυξη, αντί της λιτότητας, που θα το συζητήσουμε σε πολιτικό επίπεδο με τους εταίρους και δεν θα μας το επιβάλει η τρόικα και το οποίο θα κριθεί εκ του αποτελέσματος».
Keywords
Τυχαία Θέματα