Ο Δ. Κυριτσάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή, Δημήτρης Κυριτσάκης, μίλησε στις 13/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την τιμή του γάλακτος:

«Η τιμή του γάλακτος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, διότι δεν έχει περιθώριο να πέσει χαμηλά. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που είναι μικροεπιχειρηματίες με λίγα ζώα σε απομακρυσμένες περιοχές δημιουργούν επιπρόσθετες επιβαρύνσεις. Παλεύουν με 10 - 20 ζώα, όταν στην Ολλανδία η αλλού, οι κτηνοτρόφοι έχουν 1.000 ή 1.200 ζώα. Αυτές είναι
παράμετροι που πρέπει κανείς να βλέπει και ν' αξιολογεί...».

* Για τα καρτέλ στην αγορά:

«Δεν θ' αμφισβητήσω ούτε ότι η εγχώρια αγορά δεν έχει εξορθολογιστεί πλήρως, ούτε ότι υπάρχουν καρτελικού τύπου συμπεριφορές. Οι παρεμβάσεις της Επιτροπής έχουν επιπτώσεις. Στους τομείς που έχουν μειωθεί οι τιμές, πράγματι έχουμε κάνει παρεμβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Είμαι υπέρ του να σωθούν οι κτηνοτρόφοι, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν γίνεται να συνεννοούνται για τις τιμές... Ουδείς πρόκοψε με συμπεριφορές που παραπέμπουν σε καρτέλ. Με αυτόν τον τρόπο η οικονομία παραμένει στάσιμη. Ο ανταγωνισμός έχει τα αρνητικά του, αλλά έχει και πολλά θετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα, ότι δημιουργεί άμιλλα, βελτιώνει την παραγωγή, την έρευνα και την τεχνολογία... Τον Ιανουάριο του 2011 ο Φ.Π.Α αυξήθηκε από 11% στο 13%, ενώ το Νοέμβριο από 13% έφθασε στο 23%. Αυτά αποτελούν επιβαρύνσεις που δεν έχουν οι Γερμανοί κ.λπ.... Είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε σε δύσκολη φάση. Δεν ωραιοποιώ τα πράγματα, όμως να μην πέφτει ο λίθος του αναθέματος σε αυτούς που έχουν ευθύνη... Στην Ελλάδα πάσχουμε στην κουλτούρα του ανταγωνισμού. Ο Έλληνας ακόμη δεν έχει καταλάβει πως αν πάει με κλειστά τα μάτια, δεν θα πάρει αυτό που πρέπει...».

* Για το νομικό προσωπικό: "Ζητώ άλλους 10 - 15 νομικούς για να προχωρήσουμε το έργο"

«Μέχρι το 2011, προσωπικά, είχα τέσσερις νομικούς για όλη τη χώρα. Πώς να διεκπεραιώσω τις 600 υποθέσεις που ανέλαβα, όταν μπήκα στην Επιτροπή; Προστέθηκαν άλλες 200 περιπτώσεις. Τις 800 υποθέσεις τις έχω μειώσει στις 178. Το 2011 πήραμε άλλους 10 νομικούς. Το 10% των 178 υποθέσεων, δηλαδή 19, είναι σοβαρές και εκεί η Επιτροπή πρέπει να ρίξει το βάρος της... Ζητώ ακόμη, άλλους 10 - 15 νομικούς, ώστε να μπορεί η Επιτροπή να προχωρά ταχύτερα το έργο της... Οι έλεγχοι μας χαρακτηρίζονται από απόλυτη μυστικότητα. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τον επισκεφθούμε. Γι' αυτό άλλωστε επιτύχαμε τόσες παρεμβάσεις...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα