Ο Δ. Κούρκουλας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, μίλησε στις 19/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία:

«Το γεγονός ότι το 45% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ήδη οι πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας τείνουν προς την
κατεύθυνση, ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην Σκωτία, αλλά νομίζω ότι, από άποψη ευρωπαϊκής ή διεθνούς πολιτικής, το γεγονός ότι αποφεύχθη μια αναταραχή, χωρίς να θέλω να πάρω θέση επί της ουσίας... Προσωπικά, με φοβίζει μια βαλκανοποίηση της Ευρώπης και του κόσμου. Ήδη έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς κρίσεις στην γειτονιά μας... Νομίζω ότι οποιαδήποτε αναταραχή, η οποία θα προέκυπτε μοιραία από μια ανεξαρτησία της Σκωτίας, δεν θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση αυτή την περίοδο».

* "Οι Σκωτσέζοι είναι περισσότερο υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ' ότι οι Άγγλοι":

«Είναι σαφές και είναι λίγο - πολύ κοινά αποδεκτό (σ.σ. ότι δεν μπορεί να πορευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα εργαλεία της προηγούμενης δεκαετίας). Απόδειξη είναι ότι η νέα επιτροπή, υπό τον κ. Γιούνκερ, έχει ήδη δείξει πρώτα δείγματα ότι θέλει να ξεκινήσει μια νέα πορεία. Σε σχέση με το δημοψήφισμα της Σκωτίας, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ένας από τους λόγους που ώθησε πολλούς Σκωτσέζους να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας ήταν ότι οι Σκωτσέζοι αισθάνονται πιο πολύ Ευρωπαίοι, είναι πιο πολύ υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης -αν θέλετε-, απ' ότι οι Άγγλοι. Επίσης, οι Σκωτσέζοι είναι πιο πολύ προσκολλημένοι στο πρότυπο του κοινωνικού κράτους απ' ότι το Λονδίνο... Νομίζω ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση του εκλογικού σώματος μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας. Το εκλογικό σώμα στη Σκωτία είναι πιο φιλοευρωπαϊκό, περισσότερο υπέρ του κοινωνικού μοντέλου, ενώ στο Λονδίνο επικρατούν, πολιτικά, τα τελευταία χρόνια απόψεις οι οποίες είναι μάλλον ευρωσκεπτικιστικές. Νομίζω ότι αυτό είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας που μπορεί να εξηγήσει το υψηλό ποσοστό που πήρε η άποψη της ανεξαρτησίας. Τώρα, το να ερμηνεύσουμε το πού οφείλεται η αστάθεια, νομίζω ότι κάθε περιοχή αστάθειας έχει τους δικούς της λόγους. Αλλά γενικά δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι η παγκόσμια αστάθεια οφείλεται στην λιτότητα. Ο πλανήτης μας ποτέ δεν ήταν τόσο πλούσιος συνολικά, δηλαδή το παγκόσμιο ΑΕΠ ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλό, όσο είναι τώρα».

* "Αερολογίες - φτηνή δήλωση Τσίπρα ότι δίνουμε λεφτά στις τράπεζες και όχι στους φτωχούς":

«Στην πρόσφατη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ. Τσίπρα, με τον Πάπα εθίγη το θέμα της φτώχειας και ανισότητας, το οποίο είναι βεβαίως ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο το αντιμετωπίζει και η χριστιανική θρησκεία. Θα έλεγα ότι και η ορθοδοξία είναι ακόμα πιο ευαίσθητη σε αυτό το θέμα της ανισότητας και της άνισης κατανομής του πλούτου και της φτώχειας και θα έλεγα ότι ίσως ο κ. Τσίπρας, καλό θα ήταν, να επισκεφθεί και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος είναι ένας επίσης φωτισμένος ηγέτης πνευματικός. Διότι η Ορθοδοξία έχει μεγάλη παράδοση σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό όμως που μ' εξέπληξε είναι η πολύ φτηνή -δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω-, πρόταση ή άποψη του κ. Τσίπρα ότι δίνουμε λεφτά στις τράπεζες και όχι στους φτωχούς. Να το λες αυτό ιδίως σε έναν Πάπα ο οποίος προέρχεται από την Αργεντινή, ο οποίος προφανώς θα έζησε στο πετσί του τις τραγικές συνέπειες της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στην Αργεντινή, η οποία κατάρρευση οδήγησε σε σκηνές αλλοφροσύνης, σε σκηνές επιθέσεων εναντίον των σούπερ μάρκετ... Να λέει δηλαδή ότι "η φτώχεια υπάρχει επειδή δίνονται τα λεφτά στους τραπεζίτες", νομίζω ότι είναι πάρα πολύ φτηνή, πάρα πολύ ρηχή... Μια αερολογία. Υπάρχει πρόβλημα οξύτατης φτώχειας, ειδικά στην Ελλάδα, μετά την κρίση, αλλά δεν μπορούμε να το απλοποιούμε σε τέτοιο σημείο, μέχρι πλήρους παραμόρφωσης της αλήθειας. Ίσα - ίσα, η μεγάλη επιτυχία -αν θέλετε- του προγράμματος προσαρμογής είναι ότι διασώσαμε το τραπεζικό σύστημα. Και αυτό έγινε χάρη του λαού, των καταθέσεων μας και γι' αυτό δεν ζήσαμε ευτυχώς μέχρι στιγμής τις στιγμές που έζησε ο Ποντίφικας, όταν ήταν στην Αργεντινή».

Δημοσιογράφος: Σε ποιο βαθμό μπορούν να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι εξελίξεις στο Κυπριακό; Και το ρωτώ αυτό, διότι θα ήθελα να τοποθετήσετε τον πήχη των προσδοκιών για την επίλυση του Κυπριακού και με δεδομένη την έως τώρα στάση της Τουρκίας, η οποία δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο και μιλάει για ομοσπονδιακή λύση με βάση την αρχή των δύο κρατών.

Δ. Κούρκουλας: «Δεν νομίζω ότι κομίζω γλαύκα εις Αθήνας, εάν πω ότι ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε μια καινούργια κατάσταση, πολύ πιο θετική, για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Βεβαίως την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού την έχει η κυπριακή κυβέρνηση, με την πλήρη υποστήριξη και σε πλήρη σύμπνοια με την Αθήνα, αλλά βεβαίως αν ποτέ φτάναμε σε λύση του Κυπριακού, αυτό θα ήταν μια ιστορική τομή, η οποία θ' άνοιγε καινούργιους ορίζοντες για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν είναι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει, αλλά είναι βασικό».

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά τον πήχη των προσδοκιών σας και με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες δηλώσεις των κκ Ερντογάν και Νταβούτογλου;

Δ. Κούρκουλας: «Τώρα το να πω ότι είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία. Νομίζω ότι ο πρόεδρος, ο κ. Αναστασιάδης, έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και για μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης που είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και αν βρισκόταν μια λύση σε επίπεδο κυβερνητικό διπλωματικό, η λύση θα πρέπει να παρουσιαστεί στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να πάρει θετική ψήφο. Άρα, θέλω να πω ότι οι προτάσεις του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματικά έχει την βούληση να προχωρήσει σε...».

Δημοσιογράφος: Δημοψήφισμα λέτε ουσιαστικά;

Δ. Κούρκουλας: «Βέβαια, διότι, αν οποιαδήποτε λύση δεν επικυρωθεί από δημοψήφισμα, δεν υπάρχει».

Δημοσιογράφος: Πώς τοποθετείται η ελληνική κυβέρνηση στις επεμβάσεις στο Ιράκ κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους;

Δ. Κούρκουλας: «Εμείς υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα αυτών των ενεργειών. Μιλάμε για οργανωμένες εγκληματικές ομάδες βαρβαρότητας. Έχουμε καλλιεργήσει πάρα πολύ θετικές σχέσεις και με άλλες χώρες αραβικές πλην της Αιγύπτου και ειδικότερα με τη χώρα της Αραβικής Άνοιξης, όπου η διαδικασία προχωράει κανονικά, δηλαδή την Τυνησία...».

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι είναι η μόνη χώρα Αραβικής Άνοιξης...

Δ. Κούρκουλας: «Ακριβώς, με δυσκολίες βέβαια. Διότι και εκεί αντιμετωπίζουν πρόβλημα τρομοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν χώρες που θα πετύχουν αυτή την απόπειρα που κάνουν να περάσουν σε δημοκρατικούς θεσμούς, μέσα σε καθεστώς σταθερότητας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου...».

* Για τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ:

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη. Αυτό το γνωρίζουμε εδώ και καιρό και όσοι πιστεύουν ότι απλώς θα πάνε με κάποιο κατάλογο αιτημάτων και αμέσως θα γίνουν αποδεκτά, πλανώνται πλάνη οικτρά. Χρειάζεται πολύ δουλειά. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση είναι οι επιτυχίες που έχουμε κατορθώσει στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, στο θέμα της μείωσης των ελλειμμάτων και στην αύξηση του πλεονάσματος. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ισχυρό επιχείρημα. Είμαι σίγουρος ότι στη διαπραγμάτευση αυτή, που θα είναι σκληρή και δεν θα λήξει σε μια μέρα, θα μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα