Ο Δ. Κούρκουλας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, μίλησε στις 30/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ελληνική προεδρία:

«Μεθαύριο, θα υπάρξει, στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο απολογισμός της ελληνικής προεδρίας. Έγινε συζήτηση για την προεδρία και στην συνάντηση αρχηγών - κρατών την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου ο πρωθυπουργός δέχτηκε τα συγχαρητήρια από πάρα πολλούς -και δημόσια από τον Μπαρόζο-, για την επιτυχή άσκηση της προεδρίας. Το ίδιο έγινε και την Τρίτη που υπήρχε συμβούλιο υπουργών γενικών
υποθέσεων εξωτερικών, όπου ο κ. Βενιζέλος δέχτηκε τα συγχαρητήρια από πολλούς ομόλογούς του για την επιτυχέστατη άσκηση της προεδρίας. Αυτό είναι ένα μάθημα και ένα συμπέρασμα, ότι και το δημόσιο μπορεί να είναι αποδοτικό, εάν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, διότι όλο το βάρος της πολιτικής και διαχειριστικής οργάνωσης της προεδρίας το ανέλαβαν δημόσιοι λειτουργοί. Πρώτα από όλα το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τα άλλα υπουργεία τα οποία ήταν συνυπεύθυνα, με ελάχιστη πρόσβαση σε ιδιωτικούς φορείς. Αυτό αποδεικνύει πως όταν υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές προϋποθέσεις, μπορούμε και με λίγα λεφτά, διότι έχουμε κάνει την πιο οικονομική προεδρία και με μεγάλη διαφορά. Οι πολιτικές προτεραιότητες της προεδρίας -τις οποίες είχαμε θέσει εξαρχής-, θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ανοίξει συζήτηση και για το θέμα της μετανάστευσης -που εμείς πρώτοι θέσαμε- και για το θέμα των θαλασσίων πολιτικών, όπου για πρώτη φορά υιοθετήθηκε στρατηγική θαλάσσιας ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι αυτές είναι μεγάλες επιτυχίες οι οποίες πρέπει να μας δίνουν θάρρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

* Για αντιδράσεις της Βρετανίας για την υποψηφιότητα Γιούνκερ:

«Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες. Είναι γνωστό ότι η αντίληψη των Βρετανών για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και για το μέλλον της είναι διαφορετική από αυτήν των φιλοευρωπαίων. Ο κ. Γιούνκερ είναι κατεξοχήν εκφραστής της φιλοευρωπαϊκής προοπτικής και της περαιτέρω ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ήταν φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες. Ο τρόπος βέβαια με τον οποίο το χειρίστηκαν διάφορες κυβερνήσεις και ειδικά η βρετανική, οδήγησε σε αυτή την "σύγκρουση". Αυτά συμβαίνουν στις δημοκρατίες. Η πλειοψηφία ήταν συντριπτική. Άρα ο κ. Γιούνκερ και λόγω της εμπειρίας του και της ικανότητάς του να συνθέτει διαφορετικές αντιλήψεις, νομίζω ότι θα γίνει ένας εξαιρετικός πρόεδρος της επιτροπής και εύχομαι και ελπίζω ότι και η Βρετανία, η οποία περνάει μια περίοδο πολύ σημαντική όσον αφορά το μέλλον της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Έχουν εκλογές, έχουν προαναγγείλει δημοψήφισμα και ζητούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί κατά τρόπο τέλειο. Το ζητούμενο είναι προς ποια κατεύθυνση θα είναι οι αλλαγές. Προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης ενοποίησης ή αποδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

* Για σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξη:

«Χρειάζεται ευελιξία και φαντασία. Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης -η οποία σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε και στην προεδρία μας με την υιοθέτηση διαφόρων σημαντικών νομοθετημάτων-, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Διότι η τραπεζική ένωση μειώνει τα επιτόκια που πληρώνουν οι χώρες του νότου που είναι υψηλότερα από τις χώρες του βορά, δυναμώνουν, στερεώνουν το τραπεζικό σύστημα, δίνουν πρόσβαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά αυτή η συζήτηση όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης, απασχόλησης, θα συνεχιστεί...
Στα στενά περιθώρια που της δίνουν οι συνθήκες, η ΕΚΤ νομίζω ότι έχει κάνει καλή δουλειά το τελευταίο διάστημα, αλλά σαφώς δεν φτάνει αυτό. Θέλαμε και μεγαλύτερα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για περιφερειακή πολιτική, για διαρθρωτικά ταμεία. Αυτό που πετύχαμε ήταν το μάξιμουμ που μπορούσαμε, αλλά δεν είναι αρκετό κατά την γνώμη μας, γι' αυτό νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν και νέες πρωτοβουλίες. Ελπίζω ότι η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή, εάν επιβεβαιωθεί η εκλογή του Γιούνκερ, θα βαδίσει προς αυτή την κατεύθυνση...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτό που για την Ελλάδα έχει σημασία είναι ότι χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού βρισκόμαστε -νομίζω κανείς δεν το αμφισβητεί πλέον-, στην οριστική έξοδο από την κρίση, με τεράστιες απώλειες μεν, αλλά με προοπτικές πάρα πολύ θετικές. Δεν μιλάω μόνο για το πλεόνασμα, αλλά και για το ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική σήμερα, από ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια. Αυτό αναγκαστικά θα μετακυληθεί και στην ελληνική κοινωνία. Εφόσον υπάρξει ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια συνεχούς μείωσης του ΑΕΠ, είναι σίγουρο ότι θα επωφεληθούν και οι πολίτες. Αυτό που χρειάζεται, πάνω από όλα, είναι πολιτική σταθερότητα, εμμονή στους στόχους, να μην χάσουμε όλα αυτά που κερδίσαμε με μεγάλες θυσίες, να μην τα κλωτσήσουμε και τα χάσουμε μέσα σε μια μέρα».

Δημοσιογράφος: Ακούω το όνομά σας μεταξύ των υποψηφίων για την θέση του Έλληνα επιτρόπου. Σας ενδιαφέρει το αξίωμα αυτό;

Δ. Κούρκουλας: «Δεν έχω ασχοληθεί. Ασχολούμαι με την προεδρία. Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με το ζήτημα. Το είδα κι εγώ, το διάβασα, δεν έχω καμία πληροφορία πάνω σε αυτό. Δεν το έχω σκεφτεί, ειλικρινά. Είναι κάτι το οποίο δεν αποφασίζεται από εμένα. Υπάρχει ακόμα χρόνος μπροστά μας, δεν είναι κάτι το οποίο με έχει απασχολήσει ούτε και έχω ασχοληθεί με το ζήτημα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα