Ο Δ. Καρύδης στον ΑΘΗΝΑ984

O γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ, Δημήτρης Καρύδης, μίλησε στις 13/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις καθαρίστριες και τις σκηνές βίας έξω από το υπ. Οικονομικών:

«Αυτές τις σκηνές βίας τις καταδικάζουμε όλοι κατηγορηματικά και απερίφραστα. Ανεξαρτήτως από την απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν έπρεπε να ακολουθήσουν τέτοιες εικόνες και σκηνές, καθώς και αυτή η βία που εκθέτει περισσότερο, παρά λύνει προβλήματα»

* Για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο:

«Πιστεύω
ότι πρέπει να επανατοποθετηθεί το θέμα της διαθεσιμότητας στο δημόσιο. Με δεδομένο ότι έχουμε υποχρέωση -και αυτό είναι ψηφισμένος νόμος- να προχωρήσουμε σε 15.000 διαθεσιμότητες και αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου -ήδη έχουμε προχωρήσει περίπου στις 7.000, μέσα σε αυτές είναι και η καθαρίστριες-, πρέπει να ξαναγίνει μία κουβέντα υπό το φως των νέων δεδομένων. Όσον αφορά το ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων εκεί υπάρχει το εξής θέμα. Θυμόμαστε όλοι την απεργία που κράτησε πολλούς μήνες, στην αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Στο κλείσιμο τότε όλης αυτής της περιπέτειας για τα πανεπιστήμια είχε ειπωθεί κι είχε αποφασιστεί ότι θα υπάρξουν νέοι οργανισμοί και με βάση τους νέους οργανισμούς που θα έφτιαχνε το υπουργείο Παιδείας και τα νέα οργανογράμματα, θα υπήρχε συζήτηση για το τι θα γίνει. Εκεί ο κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για 500.000 εργαζόμενους που πρέπει να παραμείνουν, όταν τα νέα οργανογράμματα που φτιάχτηκαν μιλούν για περίπου 800 - 880 θέσεις εργασίας σε όλα τα πανεπιστήμια. Άρα, πάνω σ' αυτό πρέπει να γίνει συζήτηση. Γι' αυτό δόθηκε και η παράταση. Και θα περάσει μια τροπολογία την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή, ώστε να υπάρχει ο χρόνος και ο κ. Λοβέρδος, ως νέος υπουργός, ν' αξιολογήσει όλα τα οργανογράμματα και οι διοικητικοί υπάλληλοι που είναι ενδιαφερόμενοι να ετοιμάσουν τα χαρτιά τους».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε δηλαδή ότι πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά το θέμα της διαθεσιμότητας;

Δ. Καρύδης: «Τίθενται από τη ζωή κάποια τέτοια θέματα. Αυτή η πολιτική επιλογή είναι αναγκαία, είναι ένα προαπαιτούμενο για να πάρουμε τα χρήματα από τους δανειστές. Πρέπει στο δημόσιο να υπάρξουν διάφορες αποχωρήσεις, οι οποίες θα συμπληρωθούν και θ' αναπληρωθούν από 15.000 νέους εργαζόμενους. Εκεί πρέπει, εν πάση περιπτώσει, να προχωρήσει αυτή η συζήτηση σε βάθος, να δουν τι εμπλοκές και προβλήματα υπάρχουν, τι λάθη έχουν γίνει και στη πορεία να διορθωθούν...
Για να μην αδικούμε κανέναν, υπήρξε ένας σχεδιασμός. Μάλιστα το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.λπ., έκανε τέτοιου είδους συζητήσεις και προετοίμασε κάποια σχέδια. Από εκεί και πέρα βέβαια, στην πράξη, όταν πας να εφαρμόσεις οποιοδήποτε σχέδιο, δημιουργούνται προβλήματα. Άρα, αυτά κάποια στιγμή πρέπει να τα ξαναδεί και η κυβέρνηση και η διοίκηση, ώστε να ληφθούν οι καταλληλότερες αποφάσεις, γιατί αυτή η πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί με τον πιο δίκαιο τρόπο...
Ο αριθμός των 15.000 έχει περάσει και με νόμο από τη Βουλή. Εκτιμώ ότι αυτό δεν μπορούμε να το υπερβούμε. Εκτός εάν, με τις νέες συνθήκες που υπάρχουν και με τις συζητήσεις που θα γίνουν με τους εκπροσώπους των δανειστών, μπορεί να υπάρξουν άλλα περιθώρια. Αυτά όμως είναι υποθετικά. Νομίζω ότι το βασικό είναι ότι πρέπει να ξαναγίνει μία ουσιαστική συζήτηση επαναβεβαίωσης αυτής της πολιτικής και να επιλυθούν κάποια προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην πορεία της εφαρμογής της».

Δημοσιογράφος: Το ΠαΣοΚ, μέσα απ' το παρόν κυβερνητικό σχήμα με επιλογές προσώπων από τη "λαϊκή δεξιά", εκτιμά ότι μπορεί ν' αναδείξει το προοδευτικό -όπως υποστηρίζει- πρόσημο που θέλει να δώσει στην κυβέρνηση;

Δ. Καρύδης: «Το προοδευτικό πρόσημο μπορεί να δοθεί επί της ουσίας των πολιτικών... Όσον αφορά τα πρόσωπα, κάποιοι λένε ότι αυτά τα πρόσωπα είναι της "λαϊκής δεξιάς". Εγώ θα πω κάτι. Τα πρόσωπα -ας πούμε- της κεντρώας ή της εκσυγχρονιστικής δεξιάς, που κυβερνούσαν και είχαν την ευθύνη σε κάποια υπουργεία μέχρι σήμερα, ήταν απολύτως πετυχημένα; Δεν έκαναν λάθη; Δεν δημιούργησαν εντάσεις; Δεν έστρεψαν κοινωνικές ομάδες, που αισθάνονταν ότι αντιμετωπίζονται με άδικο τρόπο, απέναντι στην κυβέρνηση; Περιγραφικά, για να μην πω ονόματα... Ποιοι χειρίστηκαν τα θέματα των πλειστηριασμών σε πρώτη φάση και δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα; Ποιοι δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα με τα θέματα των λαϊκών αγορών και εκεί φάνηκε ότι υπάρχουν λύσεις που μπορεί να βρεθούν; Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό είναι να έχουμε αποτελεσματικούς υπουργούς που να καταλαβαίνουν και να αισθάνονται το σφυγμό της κοινωνίας, αλλά από εκεί και πέρα να είναι και αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και όχι να δημιουργούν τεχνητές πολώσεις με την κοινωνία και να δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα...».

Δημοσιογράφος: Το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί συνέδριο της Ελιάς, του ΠαΣοΚ ή και τα δύο;

Δ. Καρύδης: «Νομίζω και τα δύο. Εκτιμώ ότι είναι σωστό και στο ΠαΣοΚ να γίνουν εσωτερικές διαδικασίες με στόχο να το ανασυνθέσουν, να το συσπειρώσουν και να δώσουν μία προοπτική. Από εκεί και έπειτα, όμως, πρέπει να δώσουμε βάρος στη γενικότερη ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο μας έδωσε ο λαός μετεκλογικά. Με τα αποτελέσματα των εκλογών, ακόμα και έτσι όπως είναι τα πράγματα, αν κάποιος κάνει μόνο την απλή αριθμητική -σίγουρα το θέμα δεν είναι να κάνουμε μια απλή αριθμητική πρόσθεση, αλλά να δημιουργήσουμε μια δυναμική-, θα δει ότι το ποσοστό της κεντροαριστεράς της ευθύνης είναι της τάξης του 18 - 19%, αν βάλουμε και τη Δημοκρατική Αριστερά και το Ποτάμι και του Οικολόγους και διάφορες τέτοιες δυνάμεις... Είναι περίπου 17% σίγουρα. Εάν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι διαχωρισμοί πριν από τις ευρωεκλογές, που προσπαθούσαμε τόσους μήνες να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, μπορεί στις ευρωεκλογές να ήταν μία τρίτη ισότιμη δύναμη. Άρα, έχουμε ευθύνη αυτό να το κάνουμε πράξη... Ο κ. Βενιζέλος έχει προαναγγείλει ότι θα γίνουν διαδικασίες στο ΠαΣοΚ, στο ανώτατο επίπεδο, αλλά από εκεί και πέρα θα υπάρξουν παράλληλα και διαδικασίες ανασυγκρότησης του ευρύτερο πολιτικού χώρου, οι οποίες είναι αναγκαίο να γίνουν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα