Ο Δ. Αναγνωστάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, μίλησε στις 8/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ:

«Ότι υπήρξαν διαφωνίες για την στήριξη ενός κειμένου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος
είναι αληθές. Όμως από την αρχική τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Φώτη Κουβέλη, φάνηκε ότι έχουμε μια έντονη διαφοροποίηση με την αξιωματική αντιπολίτευση ως προς την απελευθέρωση της ενέργειας. Άρα, λοιπόν, νομιμοποιείται να ισχυρίζεται κάποιος ότι η αρχική εισήγηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν στην κατεύθυνση να έχουμε ένα δικό μας κείμενο με την υπογραφή των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, που όμως θα έχει τέτοια δομή, έτσι ώστε να συναθροιστεί μαζί με τις υπογραφές των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην βεβαίως της Χρυσής Αυγής...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Για παράδειγμα, αν οι προτάσεις καταλήγουν ότι θέλουμε να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα με βάση τα άρθρα 44 του συντάγματος και 116 του κανονισμού της Βουλής για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο, δηλαδή τη δημιουργία νέας εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να ερωτηθούν οι Έλληνες πολίτες εάν εγκρίνουν ή όχι τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, θεωρώ ότι έχουμε ήδη τον κοινό τόπο που δίνει την δυνατότητα να συναθροιστούν αυτές οι υπογραφές. Η αιτιολογική έκθεση που κάθε κόμμα θα συνοδεύει τον πυρήνα της πρότασης, νομίζω ότι αφήνει παγερά αδιάφορο το προεδρείο της Βουλής. Αυτό που έχω την εκτίμηση, την πεποίθηση, την βεβαιότητα, θα σημάνει ότι μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές είναι το συγκεκριμένο που σας είπα. Δηλαδή, με βάση το σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής, ζητάμε να γίνει δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Αν αυτό υπάρχει σε όλες τις προτάσεις, είναι αυτονόητο ότι το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής δεν μπορεί παρά να υιοθετήσει το προηγούμενο ιστορικό που υπάρχει σε αυτές τις διαδικασίες και να συναθροίσει τις υπογραφές όσων βουλευτών έχουν υπογράψει τα αντίστοιχα κείμενα».

* Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠαΣοΚ:

«Εάν το ΠαΣοΚ συμφωνήσει με τα δέκα σημεία που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά, στην ουσία αποστασιοποιείται από την εφαρμοζόμενη πολιτική που υλοποιείται σήμερα από την πλευρά του κυβερνητικού μπλοκ» .

Δημοσιογράφος: Να υποθέσω ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι ανοιχτή σε μια πρόσκληση συμμετοχής ή παρουσίας της με κάποιον τρόπο στο συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης;

Δ. Αναγνωστάκης: «Δεν θα ήθελα να προβώ σε κάποια δήλωση τώρα, γιατί θα πρέπει να το συναποφασίσουμε εντός των συλλογικών μας οργάνων».

Δημοσιογράφος: Η προσωπική σας γνώμη;

Δ. Αναγνωστάκης: «Πιστεύω ότι, επειδή το πολιτικό χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η ρευστότητα, θα πρέπει να παρθούν γενναίες πρωτοβουλίες και αποφάσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχει το άλλοθι, ότι δεν προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε αυτό τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και Νέας Δημοκρατίας, που είναι απαραίτητος -κατά τη γνώμη μου- για να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα».

Δημοσιογράφος: Άρα υπό εξέταση;

Δ. Αναγνωστάκης: «Ακριβώς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα