Ο Χ. Τσαβδάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χαράλαμπος Τσαβδάρης, μίλησε στις 15/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων:

«Έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και το σύστημα έκλεισε κιόλας. Ακόμα και αν κάποιος θέλει να υποβάλει εκπρόθεσμη ή τροποποιητική δήλωση, αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν είναι ανοικτό. Το κλείσαμε ακριβώς στις 12:00 χθες το βράδυ. Ο νόμος έχει αλλάξει και βάσει του νέου νόμου βγήκε και η παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου και όχι μέχρι το πρωί της επομένης. Το σύστημα
θα ξανανοίξει την Πέμπτη -νομίζω- για εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις. Αυτό θα το δει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που το διαχειρίζεται. Αλλά αυτή τη στιγμή παραμένει κλειστό... Το διάστημα που είχε δοθεί ήταν πολύ "άνετο" και υπερεπαρκές. Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην αρχή, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δώσαμε και παράταση δύο εβδομάδων. Όντως χθες υπήρξαν κάποια προβλήματα, αλλά παρόλα αυτά λάβαμε 275.000 δηλώσεις. Το νούμερο για εμάς ήταν τεράστιο. Χθες κάναμε έναν άθλο για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτές τις δηλώσεις και συνολικά έχουμε ξεπεράσει τα 5.800.000 δηλώσεις. Το σύνολο είναι γύρω στα 5.812.000. Είναι δύσκολο να τεκμηριώσει κάποιος πώς 5.800.000 πολίτες μπόρεσαν και υπέβαλαν τις δηλώσεις τους και κάποιοι που μπορεί να είναι 10.000 - 30.000 -το οποίο αντιστοιχεί στο 0,07%, κάτω από το 0,1%-, δεν πρόλαβαν. Δεν είναι θέμα τεχνικών δυσκολιών ή οποιονδήποτε άλλων παραμέτρων, αλλά είναι θέμα ότι είναι αμελείς ή μπορεί και να μην ήθελαν να τις υποβάλλουν για τους λόγους τους... Το τελευταίο διάστημα -τις τελευταίες 15 ημέρες-, μετά τη παράταση, που δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, η ροή ήταν πάρα πολύ χαμηλή και έγιναν αλλεπάλληλες εκκλήσεις του υπουργείου Οικονομικών για να υποβάλλουν τις δηλώσεις...».

* Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ):

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση στη ψήφιση της διάταξης που ξεκαθαρίζει τις παραδοχές που πρέπει να γίνουν. Η πολιτική ηγεσία, όταν θα ψηφιστεί και όταν θα είμαστε και εμείς έτοιμοι, δηλαδή, τα πληροφοριακά συστήματα της εσόδων που κάνουν αυτή τη δουλειά, θα δει το θέμα. Αλλά είναι κάτι που το έχουμε υπόψη μας. Εμείς, από τη στιγμή που θα ψηφιστεί, χρειαζόμαστε κάποιες μέρες για να γίνει εκκαθάριση. Είναι λίγο οριακά τα πράγματα για το τέλος του μήνα».

* Για τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Γενική Διεύθυνση ΚΕΠΥΟ:

«Καταρχήν, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει κάποιες ταμειακές μηχανές και δέχεται στοιχεία. Δηλαδή, η αρχική υποδομή υπάρχει, έχει δημιουργηθεί. Είχαμε προβλέψει και έχουμε και κάποιο προϋπολογισμό σε κάποιο έργο, για να υλοποιήσουμε μια τέτοια δράση. Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα δεν είναι η φοροδιαφυγή εντός του συστήματος, αλλά η εξωσυστημική. Το πρόβλημα μας δεν είναι -κατά κύριο λόγο- αυτοί που κόβουν αποδείξεις και μπορεί μετά να μη δηλώσουν Φ.Π.Α, αλλά είναι αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις. Ένα σύστημα που καταγράφει αυτούς που κόβουν αποδείξεις δεν σου προσφέρει καμιά φοβερή βελτίωση, δεν είναι κάτι φοβερό... Αν ψηφιστεί ο νόμος που θα συνδέει ταμειακές με την Γενική Διεύθυνση ΚΕΠΥΟ, θα μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για να λειτουργήσει πλήρως. Θα χρειαστούμε ένα εξάμηνο έως έναν χρόνο για την προετοιμασία και την υλοποίηση του».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα