Ο Χ. Σπίρτζης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε στις 5/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση:

«Γίνεται ένα μπρα-ντε-φερ κινήσεων και μάλιστα άκομψων από Γερμανικής πλευράς, το συνηθίζει άλλωστε ιστορικά. Θεωρώ ότι εν τέλει θα πρυτανεύσει η λογική και θα πάμε σε ορθολογικές και δίκαιες λύσεις που διασφαλίζουν την ομαλή πορεία της Ευρώπης. Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται

σε μία κακή οικονομική συγκυρία, αλλά δεν έχει πάψει να είναι αυτόνομο κράτος. Δεν έχουμε κατοχή... Έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες. Ο ελληνικός λαός εκφράστηκε πολύ πρόσφατα, πιστεύω ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει ευρύτερης στήριξης,αυτή τη στιγμή, διότι αυτή είναι μία εθνική προσπάθεια και ελπίζω ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα το ακούσουν αυτό, καθώς η ΕΕ είναι δομημένη πάνω στους λαούς της... Και να υπήρχε plan b, δεν υπήρχε περίπτωση κανένα μέρος να το έβαζε στο τραπέζι. Όταν πας σε μία διαπραγμάτευση έχεις και plan b και plan c και πολλά άλλα πλάνα, αλλά ποτέ δεν τα βάζεις στο τραπέζι. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας, πολύ δυσκολότερα βεβαίως, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας ή και με άλλες συνεργασίες...Από τη στιγμή που πετύχουμε και έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, θεωρώ ότι δεν είναι λογικό οι δανειστές, προς όφελος των οποίων έγιναν αυτές οι θυσίες, να συνεχίσουν την ίδια πολιτική διότι αλλού αποσκοπούν και όχι στη διασφάλιση ενός υγιούς συστήματος και του εκσυχρονισμού μιας χώρας προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της».

* Για το Ελληνικό:

«Το Ελληνικό δεν είναι ένα δίκτυο υποδομών πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί από μόνη της η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν είναι το ίδιο με τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας. Είναι περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου σε προνομιακή θέση, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και κατά τη γνώμη μου πρέπει να αξιοποιηθεί,αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση».

* Για τα αεροδρόμια:

«Έχουμε ένα από τα νεώτερα και πιο σύγχρονα αεροδρόμια στην Αθήνα, που έχει παραχωρηθεί για μερικές δεκαετίες. Έχετε δει αύξηση της μεταφοράς ανθρώπων από την ύπαρξη αυτού του αεροδρομίου; Να βρούμε τα στοιχεία, να βρούμε πώς αυξάνονται, να δούμε τους όρους και πώς αυτοί οι άνθρωποι συμβάλλουν εδώ στην χώρα μας, όχι με πτήσεις άλλου είδους. Με αυτά που λέμε έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι είμαστε σε άλλη ήπειρο. Να πάμε μια βόλτα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να δούμε τι είναι αυτά. Στο Παρίσι είναι ιδιωτικό; Στο Βερολίνο είναι ιδιωτικό;... Ρώτησα αν τα περιφερειακά αεροδρόμια στη Γερμανία είναι ιδιωτικά...».

Δημοσιογράφος: Με τι πόρους θα χρηματοδοτήσουμε τον εκσυχρονισμό των αεροδρομίων αυτών;

Χ. Σπίρτζης: «Αν μιλάμε για τα αεροδρόμια Ρόδου, Κέρκυρας, Μυκόνου ή Σαντορίνης, απ όπου έχουμε μεγάλες διελεύσεις και συγκεκριμένες δραστηριότητες,υπάρχουν οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες δεν έχουν ερωτηθεί αν επιθυμούν να μετάσχουν οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι επενδυτές σε ένα σχήμα και να υπάρχει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με κυρίαρχο το δημόσιο, ώστε να διασφαλίζονται και πέντε πράγματα... Όταν πας να δημιουργήσεις μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε μία χώρα σε αυτόν τον τομέα και σε άλλους έχεις πρόβλημα ως χώρα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα