Ο Χ. Πρωτόπαπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος της επιτροπής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και στέλεχος του ΠαΣοΚ, μίλησε στις 23/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Δεν είναι ώριμη ακόμα μια διάσκεψη για το χρέος":

«Κι εγώ το πληροφορήθηκα και μάλιστα επικοινώνησα -δεν σας κρύβω-, με τον κ. Βενιζέλο και τον ρώτησα, ο οποίος μου είπε ότι, όντως, ούτε εκείνος ήξερε κάτι. Τελικώς, διαψεύστηκε.
Η προσωπική μου εικόνα είναι ότι δεν είναι ακόμα ώριμη μια διάσκεψη για το χρέος. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το κρατικό χρέος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του δημοσίου χρέους, ανήκει στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ξέρουμε ότι εκεί θα μας αρκούσε μια έκτασή του σε βάθος χρόνου και μια μείωση των επιτοκίων. Διότι τότε θα μειώσουμε και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια και θα μπορούμε να ρίξουμε χρήματα στην ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Για να κάνουμε εμείς αποτελεσματικά την συζήτηση για το χρέος -κάθε πράγμα πρέπει να το ωριμάζεις-, πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο, που είναι η έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας και η έξοδος από το μνημόνιο. Εγώ το βλέπω ως μια σειρά τριών αλληλένδετων βημάτων, που το ένα πρέπει να συνδέεται με το άλλο. Αξιολόγηση Τρόικας, έξοδος από το μνημόνιο, ρύθμιση να φύγει το ΔΝΤ -με συναινετικό τρόπο βεβαίως- και συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εν συνεχεία, κουβέντα για την ρύθμιση του χρέους, που έχει να κάνει βεβαίως και με την αλλαγή των μακροοικονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορώ να ρίξω περισσότερα χρήματα, ως χώρα, στην ανάπτυξη και σε θέματα κοινωνικής συνοχής».

* Για το πώς θα καλυφθούν τα περίπου 16 δισ., από ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ:

«Είπαμε να μην πάμε σε νέο μνημόνιο. Τα χρήματα τα οποία θα έδινε το ΔΝΤ την επόμενη διετία είναι περίπου 16 δισ. ή κάτι λιγότερο. Το ποσό αυτό -το κενό που θα προκύψει αφαιρουμένου του ποσού-, μπορεί να καλυφθεί με δύο τρόπους, υποθετικά μιλώντας. Ο ένας τρόπος έχει να κάνει με την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αν η χώρα στηριχθεί από τους εταίρους μας στην αξιολόγηση της Τρόικας ως ικανή να βαδίσει μόνη της και να συνεχίσει στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει, χωρίς μνημόνια, αυτομάτως ανοίγει ο δρόμος της εξόδου στις αγορές. Αν από την άλλη -διότι έθεσα τρία αλληλένδετα βήματα-, μειωθούν οι μικροοικονομικοί στόχοι για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια και δεν έχω να πιάσω 3 και 4 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά πολύ λιγότερο, σημαίνει ότι θα έχω και μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες. Τρίτον, έχω και στην άκρη ένα "μαξιλάρι" περίπου 11 δισ. για τις τράπεζες, το οποίο μπορώ να διαπραγματευτώ ως έθνος με τους εταίρους μας, ένα κομμάτι από αυτό ή το σύνολό του, να αξιοποιηθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών των αμέσως επόμενων ετών σε συνάρτηση με την έξοδο στις αγορές...
Κάνουμε μια διαπραγμάτευση. Όταν κάνεις μια διαπραγμάτευση, πρέπει να έχεις στόχο, στρατηγική, να ξέρεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι. Αυτά τα οποία λέμε είναι η δική μας γραμμή. Το κάνω σαφές. Είναι η δική μας γραμμή και ουδέποτε κρύψαμε ότι η διαπραγμάτευση έχει τις δικές της δυσκολίες. Αλλά, έχοντας πετύχει αυτά που έχουμε πετύχει με τις θυσίες του ελληνικού λαού, διαπραγματευόμαστε από ισχυρή, πλέον, βάση».

* "Συμφωνημένη γραμμή μεταξύ Βενιζέλου - Σαμαρά":

Δημοσιογράφος: Η γραμμή της κυβέρνησης ή η γραμμή του ΠαΣοΚ είναι αυτή;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Είναι συμφωνημένη. Είναι συμφωνημένη μεταξύ του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, σε μια συμφωνία ευρύτερου χαρακτήρα, ο καθένας έχει και τα σημεία που τονίζει. Δεν σημαίνει ότι θα τονίσουμε τα ίδια σημεία ή δεν σημαίνει ότι καταθέσαμε εμείς στο τραπέζι της συζήτησης τα ίδια σημεία με τους άλλους».

* "Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν στην αρχή τόσο πιεστική στα θέματα του lock out και των ομαδικών απολύσεων":

«Για παράδειγμα, δεν έχω την αίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι τόσο πιεστική, όσο είμαστε εμείς, στα θέματα του εργατικού δικαίου. Λέω ένα παράδειγμα».

Δημοσιογράφος: Στο lock out που θέτει...

Χρ. Πρωτόπαπας: «Ή στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Αλλά συμφωνήσαμε. Από την στιγμή που συμφωνήσαμε, οι συμφωνίες τηρούνται... Είπα για παράδειγμα, για να τονίσω ότι η συμφωνία έγινε με την τοποθέτηση και των δύο πλευρών. Για παράδειγμα, η Νέα Δημοκρατία στην αρχή μπορεί να μην ήταν τόσο πιεστική, όσο ήμασταν εμείς, στα θέματα του εργατικού δικαίου, στο ζήτημα του lock out για παράδειγμα, αλλά τελικώς συμφωνήθηκε. Από την στιγμή που συμφωνήθηκε, οι συμφωνίες είναι για όλους μας. Από την στιγμή που έχουμε κάνει μια συμφωνία, τον εμπιστεύομαι και κινούμαστε και διαπραγματευόμαστε μαζί. Το αυτό μπορεί να έγινε και με εκείνους και εμάς σε ένα άλλο θέμα».

* "Κόκκινη γραμμή για το ΠαΣοΚ η εξομοίωση του κατώτατου μισθού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Προϋπόθεση το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης".:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα θέμα από χθες. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε το σχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο και τον εισαγωγικό μισθό των νέων δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το υπουργείο αλλάζει όλος ο μισθολογικός χάρτης.

Χρ. Πρωτόπαπας: «Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν έτοιμος. Αρχικές σκέψεις παρουσίασε. Δεν έχει φτάσει σε επίπεδο νομοσχεδίου».

Δημοσιογράφος: Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ διαφώνησε με αυτή την αλλαγή λογικής στον μισθολογικό χάρτη, αλλά και με το ζήτημα των νεοπροσλαμβανόμενων στο δημόσιο, οι οποίοι θα είναι χωρίς μονιμότητα απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς -όπως πάντα-, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει σε νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή. Σκέψεις παρουσίασε. Δεν υπήρξε κάποιο σχέδιο και θέλω να το τονίσω αυτό. Δεν υπήρχε γραπτό κείμενο και ολοκληρωμένο σχέδιο. Παρουσίασε κάποιες σκέψεις και απάντησε σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία θέσαμε. Μας ξεκαθάρισε ότι οι σκέψεις αυτές δεν είναι τελικές και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτησή του με το υπουργείο Οικονομικών. Εμείς θα πάμε και στο υπουργείο Οικονομικών για να πούμε και εκεί τις απόψεις μας, από τη στιγμή που τίποτα δεν έχει τελειώσει. Δεν σας κρύβω ότι ένα σημείο που του τονίσαμε -και μάλιστα ιδιαίτερα κάθετα- ήταν ότι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, η αλλαγή του μισθολογίου να είναι μία σειρά εμβαλωματικών λύσεων απλώς και μόνο για να βγάλουμε μία υποχρέωση προς την τρόικα. Του είπαμε ότι εάν είναι μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που δίνει ανάσα στο δημόσιο με ουδέτερο οικονομικό αποτέλεσμα στην αρχή, αλλά εν πάση περιπτώσει, συνδέει την προσπάθεια με την αμοιβή και έχει μία λογική που παράλληλα μ' ένα νέο σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί μέχρι τέλος του χρόνου...».

Δημοσιογράφος: Υποθέτω ότι θα ισχύει μόνιμα πλέον...

Χρ. Πρωτόπαπας: «Βεβαίως. Τότε, ναι, να το δούμε. Δηλαδή, εάν μου καταθέσεις σύστημα αξιολόγησης και μου κάνεις και ένα μισθολόγιο προσαρμοσμένο στο σύστημα αξιολόγησης, θα κάτσω να το δω. Αν είναι να μου κάνεις μπαλώματα, δεν έχει καμία αξία. Αυτό είναι η πρώτη παραδοχή. Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι δεν πρέπει να μου πειράξεις τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή, δεν μπορούμε να μειώνουμε ξανά, ακόμα πιο κάτω από ό,τι έχει κατέβει, τον κατώτατο μισθό. Σε αυτό το σημείο υπάρχει, από την πρώτη στιγμή, σαφής οριοθέτηση από το ΠαΣοΚ. Αυστηρή οριοθέτηση, το έχουμε πει και ενώπιον του πρωθυπουργού, το λέμε και στον κ. Μητσοτάκη».

Δημοσιογράφος: Στις σκέψεις που σας παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, διακρίνετε ότι υπάρχει ζήτημα στο μισθολογικό χάρτη αντίστοιχο με τα μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Νομίζω ότι το έχει στο μυαλό του ανοιχτό. Αυτή είναι η εικόνα που έχω. Νομίζω ότι το υπουργείο το αφήνει ανοιχτό και εμείς διαφωνούμε σε αυτό. Θέλω να το καταστήσω σαφές. Εμείς σε αυτό το σημείο διαφωνούμε... Διαφωνούμε με το θέμα των κατώτατων μισθών. Σκοπός μας είναι να διορθώσουμε στο μέλλον τον ιδιωτικό μισθό και όχι θα κατεβάσουμε ξανά τον δημόσιο».

Δημοσιογράφος: Διαφωνείτε και με το ότι η πρόσληψη των νεοπροσλαμβανόμενων στο δημόσιο δεν θα είναι μόνιμη;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Να δούμε πρώτα τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός. Σας είπα, δεν υπάρχει νομοσχέδιο και από τη στιγμή που δεν υπάρχει νομοσχέδιο, δεν θέλω να αδικήσω κάτι. Όσα ακούω είναι σε επίπεδο απλών σκέψεων. Ούτως ή άλλως, όταν λες ότι θα έχω μία δοκιμαστική περίοδο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο άλλος θα είναι μόνιμος ή όχι. Σημαίνει ότι θα δοκιμαστεί κάτω από κάποιους παράγοντες, κάτω από κάποια αξιολόγηση. Ποια θα είναι η αξιολόγηση αυτή; Δεν το γνωρίζω ακόμα. Άρα, για να μπορέσω να κάνω μία σοβαρή δουλειά... Αυτό είπαμε και στον κ. Μητσοτάκη, ότι εμείς είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων και δεν αρνούμαστε τα αυτονόητα. Δεν αρνούμαστε δηλαδή, να ελεγχθούν τα πτυχία, αν είναι πλαστά ή όχι, όπως αρνείται να κάνει η κ. Δούρου με τους δημάρχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.... Ας παρουσιάσει το υπουργείο ένα νέο σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης και ένα μισθολόγιο αντικειμενικά συνδεδεμένο με το σύστημα αξιολόγησης. Με αυτή την ολοκληρωμένη παρέμβαση εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Θέλω να το κάνω σαφές ότι είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών. Εκείνο που δεν συζητώ είναι να να μειωθεί ο κατώτατος μισθός περαιτέρω και να δώσουμε ένα αρνητικό σήμα στην αγορά, τη στιγμή που προσπαθούμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα».

* Για τη δήλωση του Α. Γεωργιάδη κατά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: "Διαφωνώ με αυτές τις λογικές. Δεν πρέπει να δημιουργούμε τρόμο στους πολίτες".:

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε προηγουμένως για μία ισχυρή διαπραγματευτική θέση, την οποία έχει κατακτήσει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη διετία και με πολύ μεγάλες θυσίες.

Χρ. Πρωτόπαπας: «Όχι μόνο τη διετία. Εγώ δεν χωρίζω τη διετία. Εγώ χωρίζω το μνημόνιο για εμάς. Για το ΠαΣοΚ είναι από το 2010 έως τώρα. Ο κ. Σαμαράς άλλαξε την τετραετία στη διετία αυτή».

Δημοσιογράφος: Να το πάρουμε από το 2010 λοιπόν. Η ισχυρή διαπραγματευτική θέση της χώρας και νομίζω το ζήτημα της σταθεροποίησης της χώρας και της ελληνικής οικονομίας είναι το μείζον, ως επιχειρηματολογία σας όλο αυτό το διάστημα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε στο Mega σήμερα, ότι προσωπικά θα πάρει τα χρήματά του από την τράπεζα και θα τα πάει στο εξωτερικό, αν εκλεγεί κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Χρ. Πρωτόπαπας: «Δεν συμφωνώ με αυτές τις λογικές. Σαφώς έχω τις διαφορές μου με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις προβάλλω πολιτικά με κάθε ευκαιρία. Δεν θα δημιουργήσω τρόμο σε βάρος των πολιτών. Ο καθένας κρίνεται από εμάς. Τις διαφορές μου με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα τις πω και μάλιστα ξεκάθαρα και ενώπιον του. Δεν πρέπει να δημιουργούμε τρόμο και φόβο, διότι έτσι δεν βγαίνει κανείς κερδισμένος. Η κριτική μας πρέπει να είναι ψύχραιμη, σοβαρή, συγκροτημένη και να λέγεται. Δεν πρέπει να επικρατεί φόβος, όπως και εκείνοι δημιουργούσαν φόβο και συγκρούσεις... Όλα αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Ψυχραιμία, σοβαρότητα και δουλειά σε βάθος, αυτό χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, χρεος, βενιζελος, τραπεζες, μνημονιο, ΔΝΤ, σημαίνει, σαμαρας, νέα, μονιμοτητα, μισθολογιο, τροικα, mega, ελλαδα, Αντωνης Σαμαρας, εθνος, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, τομας πρωτοπαπας, αξιολογηση, ξανα, δουρου, νεο μνημονιο, χωρες, το θεμα, δημοκρατια, δουλεια, εξοδος, θεμα, υπουργειο οικονομικων, mega, αγορα, βγαινει, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δικη, δρομος, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ετων, ιδια, η δικη, ισχυει, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, κρατικο, μειζον, μισθος, μητσοτακης, μειωση, μυαλο, παντα, παμε, προσληψεις, ρυθμιση, σαφης, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σκεψεις, συγχρονο, σχεδιο, τρια, φοβος, χρηστος, ψυχραιμια, αγορες, ανηκει, βηματα, ειλικρινεις, ειπαμε, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, ουδετερο, πληροφοριες, σημαίνει, σημα, τραπεζα, θελω να, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα