Ο Χ. Κυριαζής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Χάρης Κυριαζής, μίλησε στις 16/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνεται την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήχθη από το ΙΟΒΕ και το εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Καινοτομίας του Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, μεταξύ άλλων είπε:

«Υπάρχουν δύο σημεία

που αξίζουν προσοχής. Το πρώτο έχει να κάνει με το τι προκύπτει από μια χαρτογράφηση που κάναμε για 2.000 επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης. Αυτές για να καταλάβετε είναι 2.000 επιχειρήσεις που αποτελούν περίπου το 43% του τζίρου όλων των ανωνύμων εταιρειών και των ΕΠΕ στην Ελλάδα. Από εκεί θα παρουσιάσουμε αυτά που προκύπτουν, καθώς και τα τεκμηριωμένα συμπεράσματα όσον αφορά στο τι βοηθάει στην επιβίωση αυτή την περίοδο. Όπως για παράδειγμα, η εξωστρέφεια, η προσαρμογή με καινοτομικές λύσεις και προϊόντα στην κρίση αλλά και το μεγάλο μέγεθος, το οποίο βοηθάει να ξεπεραστούν τα προβλήματα... Σ' αυτή την χαρτογράφηση φαίνονται ανάγλυφα, οι καλές πρακτικές που βοήθησαν κάποιες εταιρείες να προοδεύσουν, αλλά και αυτές που δεν βοήθησαν. Από αυτές τις 2.000 επιχειρήσεις, που καλύπτουν ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της παραγωγής στην Ελλάδα σήμερα, 500 αύξησαν τις θέσεις εργασίας τους, παρ' όλη την κρίση. Αυτό δεν είναι ένας μικρός αριθμός. Αξίζει τον κόπο να δει κανένας με τι συσχετίζεται».

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν υπάρχει συντονισμός του πανεπιστημίου με το ελληνικό επιχειρείν, για να αξιοποιήσουμε τα "καλά μυαλά" στην οικονομία μας;

Χ. Κυριαζής: «Η αλήθεια είναι ότι και οι ξένοι βλέπουν το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο καθώς και τους ερευνητές μας. Το μεγάλο δυστύχημα για την Ελλάδα είναι ότι αυτό δεν έχει συνδεθεί με την ντόπια παραγωγή. Συγκεκριμένα η έρευνα, μέχρι σήμερα, έχει ελάχιστη επαφή. Έχει στραφεί προς το εξωτερικό... Πλέον βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και αναμένουμε τα καινούρια κονδύλια που θα έρθουν με το νέο ΕΣΠΑ, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, καθώς θα υποβοηθήσουν ακριβώς αυτό που λείπει σήμερα. Δηλαδή, να προσανατολιστούμε σε έρευνες και προσπάθειες, οι οποίες ευθέως θα ωφελήσουν την ελληνική παραγωγή».

Και πρόσθεσε: «Η νέα βιομηχανοποίηση της χώρας ήταν το αντικείμενο συζήτησης προχτές στο Μέγαρο Μαξίμου, στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Είναι ένα θέμα κατά μέτωπον επίθεσης, σε πολλά σημεία της κυβερνητικής δραστηριότητας και μάλιστα μ' ένα συντονισμένο και στοχευμένο τρόπο. Διότι, από την μία πλευρά έχουμε να ξεπεράσουμε ατελείωτα προβλήματα και στρεβλώσεις που έχουν σωρευτεί την τελευταία τουλάχιστον γενιά και στη συνέχεια πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι και έχουν πετύχει καλύτερα από εμάς. Δηλαδή, να πιάσουμε μια - μια τις δραστηριότητες και να δούμε τι είδους στήριξη από το κράτος χρειαζόμαστε, με υποδομές, ρυθμίσεις και κανονισμούς της αγοράς... Η συμπόρευση του εκπαιδευτικού συστήματος και των ερευνητικών προγραμμάτων με αυτά που χρειάζεται η αγορά είναι από τους σημαντικούς παράγοντες, για να μπορέσουν να πάνε οι άλλοι μπροστά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα