Ο Μπερίσα για το εκλογικό αποτέλεσμα

«Μεγάλο επίτευγμα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, "την κατάκτηση του Δήμου Τιράνων από το Δημοκρατικό Κόμμα, ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια".

«Σήμερα, ο Λουλζίμ Μπάσα αναδείχτηκε νικητής, με διαφορά 78 ψήφων», δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

«Οι πολίτες των Τιράνων πίστεψαν στο πρόγραμμά μας, στον υποψήφιό μας», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε ότι το κόμμα του είναι αποφασισμένο να περιμένει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική
Εφορευτική Επιτροπή, αλλά και την απόφαση του εκλογοδικείου, μετά τις ενστάσεις που τυχόν καταθέσουν οι αντίπαλοι των Δημοκρατικών.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατηγορούν το κυβερνών κόμμα για «εκλογικό έγκλημα» και για «λαϊκή εξέγερση προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ψήφου», ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Υπενθυμίζω σε αυτούς που απειλούν ότι η δημοκρατία είναι πολύ πιο δυνατή από αυτούς: οι απειλές είναι απλά κραυγές απελπισίας αυτών που έχουν χάσει τη λογική τους».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι, μέσω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, προσπαθεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών υπέρ του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Μπάσα.

Αλλά και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην προκαταρκτική έκθεσή τους είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για την απόφαση να αξιολογήσει και να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια που είχαν ριχτεί σε λάθος κάλπη.

Η σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει πως «στο τέλος της καταμέτρησης, στις 14 Μαΐου, το προκαταρκτικό ανεπίσημο αποτέλεσμα που μας έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδειχνε τον Έντι Ράμα να έχει προβάδισμα 10 ψήφων (124,623 ψήφοι ο Ράμα και 124,613 ψήφοι ο Μπάσα)».

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι «αμέσως μετά (από την παραπάνω εξέλιξη), αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσα τους ο Σαλί Μπερίσα, ζήτησαν να αξιολογηθούν και να καταμετρηθούν και ψήφοι που ρίχτηκαν σε λάθος κάλπη».

Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι στις 18 Μαΐου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή άρχισε να ανοίγει τις κάλπες για επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων, που ρίχτηκαν σε λάθος κάλπες, όμως το νομικό πλαίσιο για το άνοιγμα παραμένει ασαφές.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινώσει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή το τελικό αποτέλεσμα για το νικητή του δημαρχιακού θώκου των Τιράνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα