Ο Αν. Παπαμιμίκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, μίλησε την 1/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις αντιδράσεις σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων:

«Ελάχιστοι θα ήθελαν να είναι αυτή τη στιγμή στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας κάνει μια πολύ δύσκολη δουλειά και δυστυχώς στη θέση που βρίσκεται παίρνει δύσκολες αποφάσεις και καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Από εκεί και πέρα, μέσα
από μια συνεχόμενη διαβούλευση, αστοχίες και λάθη που μπορούν να γίνουν από όλους μας, διορθώνονται. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν βλέπω ρήγμα μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας και υπουργείου Οικονομικών. Ο καθένας κάνει την δουλειά του παράλληλα και στο τέλος όλοι προσπαθούμε για το καλό της χώρας... Οι τεχνοκράτες οφείλουν να δουν τα πράγματα διαφορετικά και είναι σίγουρο ότι και η ελληνική κοινωνία βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Αλλά όλοι πρέπει να συγκλίνουμε στο ότι αυτήν την στιγμή είμαστε στο σημείο μηδέν. Θεωρώ ότι η χώρα σ' αυτήν την φάση είναι κοντά πλέον στο να αρχίσει να επιστρέφει στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη και τώρα πρέπει να κάνουμε τις τελευταίες θυσίες. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι και νομίζω ότι εκεί θα πρέπει να συγκλίνουμε. Οι τεχνοκράτες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι πολίτες δεν μπορούν να δεχτούν άλλα μέτρα και άλλες θυσίες, αλλά και οι πολίτες οφείλουν να δεχτούν ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν και ειδικά αυτά που έχουν ψηφιστεί, πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν...».

Και πρόσθεσε: «Μιλάμε ουσιαστικά για την συγχώνευση του "χαρατσιού" και του ΦΑΠ. Πρόκειται για μεγαλύτερη διεύρυνση αυτών που πληρώνουν, ώστε να πληρώνουν λιγότερα. Θα δανειστώ και ένα στοιχείο που δίνει το υπουργείο Οικονομικών, ότι ο ενιαίος φόρος μεσοσταθμικά θα είναι μειωμένος κατά 16%».

Σε άλλο σημείο είπε: «Σε αυτήν την φάση πρέπει να βάλουμε πίσω τα κομματικά μας συμφέροντα και τα κομματικά μας "θέλω". Ο πρώτος που το έχει κάνει αυτό είναι ο πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, διότι αν τον ενδιέφεραν τα κομματικά οφέλη, θα είχε προβεί σε άλλες κινήσεις. Σε αυτήν την φάση προέχει το συμφέρον της πατρίδας και το συμφέρον όλων των Ελλήνων πολιτών. Όλοι μας έχουμε κάνει θυσίες και έχουμε υποστεί μια τεράστια ταλαιπωρία. Δεν προέχει το όφελος των κομματικών μας οργανώσεων».

* Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Για εμάς, σε καμία περίπτωση, δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές. Και αυτό το φωνάζουμε προς κάθε κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα όμως, ήδη έχουμε καταθέσει και συζητάμε την πρόταση μας για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρούμε ότι είναι μια βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση, καθώς θα δίνουμε το δικαίωμα στους πολίτες, σε κάθε τοπική κοινωνία, να επιλέγουν όποιον δήμαρχο και όποιους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν, ανεξαρτήτως συνδυασμού. Δηλαδή, ουσιαστικά λέμε στους πολίτες "ψηφίστε τους καλύτερους, τους πιο καταξιωμένους, τους πετυχημένους σε κάθε τοπική κοινωνία πάνω από κόμματα"».

Δημοσιογράφος: Αυτό το οποίο περιγράψατε για τις δημοτικές εκλογές παραπέμπει ενδεχομένως σε μια φιλοσοφία του κόμματός σας, με την υπόδειξη υποψηφίων δημάρχων και στα μεγάλα αστικά κέντρα που δεν θα φέρουν πολύ έντονη την κομματική σφραγίδα;

Αν. Παπαμιμίκος: «Όταν η λογική μας και η φιλοσοφία μας είναι οι δημότες να στηρίξουν υπερβατικά και πάνω από κόμματα ανθρώπους, εννοείται ότι και εμείς δεν πρόκειται να υποδείξουμε κομματικές λύσεις. Θέλουμε οι άνθρωποι που πιστεύουν στη δική μας φιλοσοφία και στο δικό μας πολιτικό οργανισμό, να στηρίξουν και να επιλέξουν ελεύθερα ανθρώπους, που πιστεύουν ότι θα είναι οι πιο χρήσιμοι σε κάθε τοπική κοινωνία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα