Ο Αν. Λοβέρδος στον ΑΘΗΝΑ984

O πρόεδρος του κόμματος "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα", Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στις 20/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αν αυτή η κυβέρνηση έχει φτάσει στα όριά της.

«Έχει φανεί από τη αρχή, ότι υπήρχε πρόβλημα πολιτικής αλλά και μεθόδου λειτουργίας και κάποια στιγμή ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι αυτό θα εκδηλωνόταν. Και μαζί έχουμε συζητήσει την εκτίμησή μου ότι τον Ιούλιο

θα είχαμε κρίση. Τον Ιούνιο έχουμε πολιτική κρίση και αποσταθεροποίηση. Προκλήθηκε βέβαια από ένα καταφανέστατο λάθος του κυρίου Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας η κρίση αυτή. Θα περίμενε κανείς να είναι αυθεντικότερη η εκδήλωσή της, διότι έχουμε τις αποκρατικοποήσεις που δεν πηγαίνουν καλά, τα θέματα
εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την αδυναμία μείωσης της ύφεσης διότι δεν υπάρχει καμία υπέρβαση της γραφειοκρατίας, έχουμε και μία σειρά από ποινικούς νόμους που στέλνουν τους επιχειρηματίες φυλακή και γιατί έχουμε και έλλειψη ρευστότητας η οποία δεν επανέρχεται με μαγικό τρόπο -που εδώ βέβαια δεν θα έπρεπε κανείς να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση, θα ήταν άδικος- αλλά για όλα τα προηγούμενα που σας λέω οι ευθύνες είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης. Και παράλληλα ήταν και η μέθοδος λειτουργίας με την κατάργηση του υπουργικού συμβουλίου και την πρωτοβουλία των κκ Βενιζέλο και Κουβέλη και τη συμφωνία του κου Σαμαρά, και οι τρεις ευθύνονται δηλαδή. Η κατάργηση του υπουργικού συμβουλίου έφερε ανακολουθίες στη λειτουργία της κυβέρνησης που προκάλεσαν την εικοσαήμερη κρίση για το ψευδοπρόβλημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και την ουσιαστική κρίση αυτή τη στιγμή με την ΕΡΤ».

Δημοσιογράφος: Η επόμενη λύση μπορεί να είναι και εκλογές; Ή μπορεί να είναι μία διαφορετική κυβερνητική πλειοψηφία, ενδεχομένως με άλλα πρόσωπα από την παρούσα Βουλή;

Αν. Λοβέρδος: «Όχι εκλογές. Οι εκλογές θα καταστρέψουν τη χώρα και την πλειοψηφία των παραγωγικών τάξεων. Αν αυτή τη στιγμή συζητάγατε για εκλογές σε μία τουριστική περιοχή θα σας μιλούσαν με το χειρότερο τρόπο... Δεν έχω λόγους να σας περιγράψω την αγανάκτηση που προκαλεί στους πολίτες η λέξη "εκλογές". Όποιος τις αποφασίσει, τις κάνει και τις χρεωθεί, θα καταποντιστεί εκλογικά».

Δημοσιογράφος: Άρα ποια μπορεί να είναι η νέα κυβερνητική πλειοψηφία που μπορεί να προκύψει από την παρούσα Βουλή χωρίς εκλογές;

Αν. Λοβέρδος: «Υπάρχουν δύο ειδών. Η μία είναι ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός, με μία πολιτική που σχετίζεται με τα θέματα πρώτης προτεραιότητας. Καταρχάς η παρούσα κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει την ύφεση και την ανεργία. Πιστεύει ότι η ύφεση και η ανεργία νικιούνται μόνον απ' έξω. Αυτό δεν μπορεί να το πιστεύουν, αν το πιστεύουν, υπουργοί, ούτε συνιστώσες κυβερνητικές. Χρειάζεται λοιπόν μία κυβέρνηση που να πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να πλήξει την ανεργία και την ύφεση με τις δικές της δυνάμεις. Με όλα όσα έχει να κάνει για την ύφεση και την ανεργία που δεν προϋποθέτουν λεφτά, αλλά υπέρβαση της γραφειοκρατίας και βοήθεια στις επιχειρήσεις με την άρση των ποινικών νόμων που στέλνουν τους επιχειρηματίες φυλακή για αστείους λόγους και μία σειρά από άλλα μέτρα που είναι θέμα αυτοτελούς συζήτησης. Να αλλάξει λοιπόν η κυβέρνηση και να βάλει αυτά τα θέματα σε πρώτη προτεραιότητα. Να αλλάξει φυσικά ταυτοχρόνως και ο τρόπος συμμετοχής των κομμάτων. ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Αριστερά να πάρουν πίσω το λάθος που έκαναν πέρυσι τον Ιούνιο, οπότε είχα βγει απέναντι και με χτυπούσαν με διάφορα κοσμητικά επίθετα, ενώ σήμερα παρακαλάνε, τουλάχιστον οι μεν, να γίνει αυτό...».

Δημοσιογράφος: Ποιο δηλαδή;

Αν. Λοβέρδος: «Η αυτοπρόσωπη και όχι η φιλική συμμετοχή την οποία έχουν επιλέξει και που γέννησε το διευθυντήριο των τριών αρχηγών με τους υπαρχηγούς οι οποίοι κάνουν τα διευθυντήρια ανά υπουργεία ως υποκατάστατο του υπουργικού συμβουλίου. Κάτι το οποίο οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, να θέτουν δηλαδή θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης, αυτοί που προκάλεσαν τα προβλήματα στη κυβερνητική λειτουργία. Δηλαδή το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Αριστερά πρωτίστως και η Νέα Δημοκρατία που απεδέχθη, ο πρωθυπουργός για να γίνει πρωθυπουργός με αυτή τη στρεβλή μορφή λειτουργίας και που την ακολούθησε επί έναν ολόκληρο χρόνο και που ο κ. Σαμαράς δεν εισηγείται την αλλαγή της...».

Δημοσιογράφος: Στον αντίλογο αυτού που λέτε, υποστηρίζεται ότι φταίει βασικά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ο βασικός κορμός αυτής της κυβέρνησης και προσωπικά ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται και λειτουργεί όχι ως φορέας εντολής μίας τρικομματικής κυβέρνησης αλλά ως μονοκομματική.

Αν. Λοβέρδος: «Είναι έτσι, επειδή οι άλλοι έτσι τον άφησαν. Επειδή οι άλλοι επέλεξαν να μετέχουν και να μη συμμετέχουν, του άνοιξαν το δρόμο και του έδωσαν και σε ορισμένες περιπτώσεις και τη δικαιολογία ότι αν δεν λειτουργήσει έτσι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Εγώ έχω ακούσει τρεις υπουργούς να μου λεν "δεν είμαστε πλέον υπουργοί. Για να πάρουμε μιαν απόφαση θα πρέπει να ρωτάμε τρία υποστελέχη των κομμάτων, που δεν είναι στην κυβέρνηση, να μας δίνουν άδεια και μετά." Αυτό σημαίνει κατάργηση της κυβέρνησης εν τη ουσία... Έτσι κατέληξε η στρεβλή λειτουργία που επέλεξαν προτείνοντες οι δύο ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Αριστερά τον Ιούνιο και ακολουθώντας ο κύριος Σαμαράς. Αυτό το πράγμα πέθανε και πρέπει να αλλάξει. Και αν αυτά δεν θέλουν να τα αλλάξουν ή να κάνουν υποχωρήσεις ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές, ετέρα λύση- στο πλαίσιο αυτής της Βουλής- για την αποφυγή προσφυγής στις κάλπες, είναι η αλλαγή και του πρωθυπουργού. Άλλος πρωθυπουργός».

Δημοσιογράφος: Πολιτικό πρόσωπο ή τεχνοκράτης;

Αν. Λοβέρδος: «Πολιτικό πρόσωπο. Οι τεχνοκράτες δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν την κρίση αυτή τη στιγμή και φάνηκε όσες φορές χρησιμοποιήθηκαν. Μόνο πολιτικά πρόσωπα μπορούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα».

Δημοσιογράφος: Εάν πούμε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα, εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να μετάσχουν όλα τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου;

Αν. Λοβέρδος: «Δεν υπάρχει συνταγματικό τόξο. Αυτά είναι κουβέντες του αέρα. Αυτά είναι κουβέντες, λίπασμα στη Χρυσή Αυγή. Ούτε συνταγματικό τόξο υπάρχει, ούτε τίποτε. Υπάρχει μία Βουλή με επτά κόμματα, υπάρχουν άλλα δύο κόμματα που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπάρχουν άλλα κόμματα που δημιουργήθηκαν τώρα και έχουν πολύ μεγάλες προοπτικές. Υπάρχει μία κατάσταση πολιτική, η οποία αποτελεί επιλογή του ελληνικού λαού. Από εκεί τι μπορεί να δώσει η κυβέρνηση; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και το ΚΚΕ δεν θέλουν ένα τέτοιο σχήμα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α το λέει διαρκώς και είναι και το κόμμα που λέει εκλογές σήμερα. Από εκεί και πέρα όσοι πιστοί... Αυτό έχει να κάνει με τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά και αυτό έχει να κάνει με το αν ο κ. Σαμαράς εγκαταλείψει με το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διερευνητική εντολή. Απαντάω σε ότι με ρωτάτε. Δεν εισηγούμαι τίποτα».

Δημοσιογράφος: Σε αυτό το οποίο το οποίο περιγράφετε εκτιμάτε ότι δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί η Χρυσή Αυγή; Θα πρέπει να μετέχει σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα;

Αν. Λοβέρδος: «Το ερώτημα δεν έχει νόημα. Η Χρυσή Αυγή αυτοεξαιρείται από όλα αυτά. Και αν παρακολουθήσετε τι λέει αφαιρώντας τους ιδεολογικοπολιτικούς τίτλους, θα δείτε ότι κατά τα περιεχόμενα, περίπου ,ταυτίζεται με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στον αντιευρωπαϊκό της λόγο, στην άρνησή της έναντι οιουδήποτε μέτρου κατατίθεται στη Βουλή. Δηλαδή πολλές φορές είτε ακούς τα 4 σχεδόν αντιευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν βλέπεις το πρόσωπο που ομιλεί ή δεν ακούς ιδεολογικοπολιτικές αναφορές, ο λόγος είναι ο ίδιος. Συνεπώς μη με ρωτάτε για ένα ερώτημα που έχει απάντηση από μόνο του».

* Για την συζήτηση σχετικά με την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς:

«Είναι ένα υπαρκτό θέμα, μία υπαρκτή προοπτική. Σε αυτή τη συζήτηση εμείς συμμετέχουμε εξ' ορισμού, διότι κάναμε ένα κόμμα το οποίο δεν μετατοπίστηκε από το χώρο, παραμένει στο χώρο του κέντρου. Ένα δημοκρατικό κοινωνικό κέντρο, με τις αριστερές εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας είναι αυτό το οποίο ανασυγκροτεί. Και από εκεί και πέρα στόχος μας είναι ο επαναπατρισμός των δημοκρατικών ψηφοφόρων, που το 2012 πήγαν αλλού. Σε ένα βαθμό το καταφέρνουμε ικανοποιητικά στις συγκεντρώσεις μας και στις οργανώσεις που δημιουργούμε. Η συζήτηση για έναν ευρύτερο χώρο είναι μία ανοιχτή συζήτηση.
Εξαρτάται βέβαια το αν και κατά πόσο θα είναι χρήσιμη από τα πολιτικά προτάγματα που θέτουμε και τους πολιτικούς στόχους. Λόγου χάριν, οι νεφελώδεις πολιτικές που ακολουθούν κυρίως η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και το ΠαΣοΚ δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Το δια ταύτα δεν μπορεί να είναι μία σχολή αναφοράς στο καλό. Φίλοι του καλού είμαστε όλοι. Για την πατρίδα και την Ελλάδα της κρίσης ποιο όμως είναι το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο... Για μας πρώτα είναι η οικονομία η ύφεση, η ανεργία και μετά τα κομματικά παιχνίδια και γι αυτό δεν παρακολουθούμε όλες τις συμπεριφορές του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς των τελευταίων δέκα ημερών. Θεωρούμε ότι σε ένα βαθμό έχουν μετάσχει στην αποσταθεροποίηση της χώρας και δεύτερο, θα πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή αν η άθροιση των κομματικών δυνάμεων οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των δυνάμεών μας ή σε συρρίκνωση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα