Ο Αλ. Τσίπρας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στις 19/2, στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Μην πυροβολείτε την πολιτική», με τον Βασίλη Πάικο. Για την εικόνα της Ελλάδας που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, τη δανειακή σύμβαση και τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, είπε:

«Διαμορφώνεται
ένα τελείως διαφορετικό κλίμα στην Ευρώπη και αυτό έχει να κάνει με την συνειδητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών ότι όλα όσα συμβαίνουν στη Ελλάδα είναι μια εικόνα από το δικό τους μέλλον. Η ανησυχία τους είναι ότι στην Ελλάδα διεξάγεται ένα πείραμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνει και την εξάπλωσή του στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με αρχή της χώρες του ευρωπαϊκού νότου... Καταλαβαίνουν ότι δεν είναι κακός ο μάγειρας στην Ελλάδα, αλλά είναι λάθος η συνταγή».

* Για τη δανειακή σύμβαση:

«Παρατήρησα ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ είχαν επιδοθεί σε ένα ντελίριο τρομοκρατίας και εκφοβισμού των πολιτών για το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι μπορούσα να φανταστώ το κυρίαρχο δίλημμα, νέα μέτρα ή χρεοκοπία, μετατράπηκε σε εξίσωση. Τα νέα μέτρα μας φέρνουν πιο κοντά στη χρεοκοπία κι όλα είναι στον αέρα, ακόμα και οι αποφάσεις του Eurogroup. Αν παρόλα αυτά οι αποφάσεις του Eurogroup προχωρήσουν, το PSI δεν έχει καν ξεκινήσει, είναι αμφίβολο αν θα έχει την συμμετοχή που είναι απαραίτητη, ώστε να δώσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και δεν ξέρουμε σε πόσο μάκρος χρόνου θα διαρκέσει και τι αποτελέσματα θα έχει...
Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά που αυξάνουν την ύφεση, φέρνουν πιο κοντά τη χρεοκοπία, το πιστωτικό γεγονός, διότι πρέπει να ορίσουμε και την έννοια της χρεοκοπίας. Αν εννοούμε την κοινωνική χρεοκοπία, έχει ήδη επέλθει. Είναι χιλιάδες νοικοκυριά χρεοκοπημένα, είναι ένα εκατομμύριο πολίτες στην ανεργία. Οι οικονομολόγοι, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί εννοούν το πιστωτικό γεγονός. Εννοούν το ενδεχόμενο και οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ευστάθειας. Αυτό το γεγονός, το οποίο περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα, είναι ένα γεγονός που δεν αποκλείεται. Ίσα ίσα, έρχεται πιο κοντά με τα νέα μέτρα, καθώς επίσης και με τη διαδικασία του PSI. Διότι αν δεν υπάρξει η απαραίτητη εκείνη συμμετοχή των ομολογιούχων σε αυτή τη διαδικασία, που οι εξελίξεις λένε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί, τότε για να προχωρήσει αυτή η επιλογή θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι λεγόμενες ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός. Συνεπώς, το δίλημμα που τίθεται είναι αν η χρεοκοπία θα γίνει μέσα από μια διαδικασία ελέγχου των τραπεζών ή όχι. Δεν αποκλείεται η χρεοκοπία, απλά την ονομάζουμε ελεγχόμενη και όχι άτακτη».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εκτιμώ -επειδή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που η λύση που μπορεί να επέλθει δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική-, ότι δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν από την ελληνική πλευρά σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επέλθει πολιτική λύση, βιώσιμη στο πρόβλημα του χρέους της ελληνικής οικονομίας. Θε
Keywords
Τυχαία Θέματα