Ο Α. Γεωργιάδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στις 6/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ:

«Είναι δυστυχώς μια από αυτές τις περιπτώσεις που η χώρα σε κάνει να "τρελαίνεσαι". Χρωστάμε δύο δις ευρώ σε διάφορους προμηθευτές, γιατρούς, μικροβιολόγους, φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακοποιούς κ.λπ.. Έχουμε ήδη δανειστεί δύο δις ευρώ, για να μπορέσουμε να ξοφλήσουμε αυτές τις οφειλές. Έχουν περάσει έξι μήνες και τους έχουμε δώσει μόνο 300 εκατομμύρια ευρώ. Σε μια χώρα που έχει ύφεση, βασικό έλλειμμα χρηματοδότησης και ψάχνουμε χρήματα για να κινηθεί η αγορά, έχουμε "παρκαρισμένα" 1,7 δις ευρώ τα οποία, λόγω γραφειοκρατίας, δεν μπορούν ούτε να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή αυτών των ανθρώπων, ούτε για να τα ρίξουμε στην αγορά... Έχουμε προχωρήσει ήδη αρκετά, αλλά για να "τρέξει" η διαδικασία ακόμα ταχύτερα, συγκαλέσαμε τη χθεσινή σύσκεψη. Ο πρωθυπουργός το έμαθε, ήρθε αιφνιδιαστικά και νομίζω ότι έδωσε και τον τόνο της σύσκεψης».

* Για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους ασφαλισμένους:

«Βάσει του μνημονίου απαγορεύεται να δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα. Πρέπει να εξοφλούνται τα πάντα εντός τους ίδιου έτους. Αυτό δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα. Μόλις πριν λίγες μέρες ξοφλήσαμε το 2012. Παραμένει ωστόσο το πρόβλημα δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων το 2013. Πρέπει λοιπόν να επιταχύνουμε τους ρυθμούς που θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε, όταν θα κλείσει το 2013, να μην υπάρχουν οφειλές».

* Για την κινητικότητα στο χώρο της Υγείας:

«Στόχος του σχεδίου είναι η αναμόρφωση του συστήματος υγείας της χώρας, ώστε να έχουμε καλύτερη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, μείωση της σπατάλης και καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος υγείας. Η κινητικότητα αφορά 1.618 εργαζόμενους στα εννέα νοσοκομεία που έχουμε αναφέρει (στην Αθήνα: Πολυκλινική, Πατησίων, «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα» και στη Θεσσαλονίκη: Ειδικών Παθήσεων, Αφροδίσιων νοσημάτων, «Παναγία» και το Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΙΕΝΘΥΑΕ). Μεταξύ αυτών είναι και 210 γιατροί του πρώην ΙΚΑ που ήρθαν στο ΕΣΥ με το νόμο του κ. Λοβέρδου, αλλά δεν εντάχθηκαν με το καθεστώς που ισχύει για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Δηλαδή, δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά έχουν το δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Αυτοί, επειδή δεν αξιολογήθηκαν κατά τη μεταφορά τους από το πρώην ΙΚΑ στο ΕΣΥ, θα αξιολογηθούν τώρα με τη διαδικασία της κινητικότητας...
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι, όταν οι άλλοι θα ξεκινούν τη διαδικασία της αξιολόγησης της δικής τους κινητικότητας, εμείς να έχουμε τελειώσει. Ο νόμος προβλέπει την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων και σήμερα πρόκειται να υπογράψω την κοινή υπουργική απόφαση με τον κ. Μητσοτάκη, η οποία θα καθορίζει την μοριοδότηση και τον τρόπο με τον οποίο ο ΑΣΕΠ θα μοριοδοτήσει τους υπαλλήλους, ώστε να επιλέξουμε ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα αποχωρήσουν από τα νοσοκομεία. Από τις 24 μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα δώσουμε περιθώριο στους εργαζόμενους να καταθέσουν τις τρεις επιλογές τους στο ηλεκτρονικό σύστημα. Εκτιμώ ότι, επειδή τα κενά είναι πολλά μεταξύ των τριών επιλογών, η τοποθέτησή τους να είναι μέσα στην ίδια υγειονομική περιφέρεια».

* Για την αλλαγή δομής των εννέα νοσοκομείων:

«Ο στόχος της αλλαγής δεν είναι τόσο η εξοικονόμηση των πόρων, όσο οι καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Υπάρχει εξοικονόμηση πόρων, όχι όμως τόσο μεγάλη. Θα λέγαμε ότι σε ετήσια βάση, θα είναι περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ... Επιπλέον, με την ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, δεν θα έχουμε ανάγκη νέων προλήψεων...
Τα σχετικά σχέδια που παρουσιάσαμε χτες, έχουν εκπονηθεί ήδη από το 2000. Η σχετική νομοθεσία για την ανάπτυξη πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας στη χώρα, που θα δημιουργήσει κέντρα υγείας αστικού τύπου και θα παρεμβληθεί μεταξύ των μεγάλων γενικών νοσοκομείων και των πολιτών, έχει ψηφιστεί από το 2004 και από τον κ. Στεφανή. Αναφέρω ημερομηνίες, για να διαπιστώσει ο κόσμος ότι όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το μνημόνιο, όπως πολλοί νομίζουν. Απλώς χρειαστήκαμε και στην υγεία τον "μπαμπούλα" του μνημονίου, για να κάνουμε τα αυτονόητα. Για παράδειγμα, το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα είχε ξεπεράσει τα επτά δις ευρώ. Το 2013 θα κλείσουμε με 2 δις 300 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, θα έχουμε δώσει περίπου πέντε δις ευρώ λιγότερα για φάρμακα. Πεθάναμε; Όχι. Μπορούσαμε λοιπόν, να δαπανούμε ετησίως για φαρμακευτική δαπάνη πέντε δις ευρώ λιγότερα. Γιατί δεν το κάναμε όλα αυτά τα χρόνια;... Τα φάρμακα τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει σε τιμή, μεσοσταθμικά, πάνω από 50%. Ήμαστε η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης όσον αφορά στα φάρμακα και σήμερα έχουμε καταλήξει να είμαστε η φτηνότερη».

* Για τις αντιδράσεις όσον αφορά στις αλλαγές στα νοσοκομεία:

«Το σχέδιο αμφισβητείται μόνο από τους συνδικαλιστές και από κανέναν άλλο. Πρέπει να σας πω ότι αυτοί οι συνδικαλιστές -οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, αποδεικνύεται δυστυχώς ότι εκφράζουν την παλιά Ελλάδα, την οποία θέλουμε να αλλάξουμε-, δεν εκφράζουν τον κόσμο των νοσοκομείων. Για παράδειγμα, την περασμένη Τετάρτη απήργησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Οι δημοσιογράφοι έλεγαν "νεκρώνει η υγεία την Τετάρτη". Νέκρωσε η υγεία; Όχι. Όλα τα νοσοκομεία λειτούργησαν κανονικότητα, διότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν μόλις 2,5%. Αυτοί οι συνδικαλιστές που έκαναν όλη αυτή τη φασαρία, εκφράζουν το 2,5%... Δεν τους ακολουθεί ο κόσμος».

* Για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας:

«Πλην της κινητικότητας που είναι πιο αργή διαδικασία, θα ανοίξουν κρεβάτια εντατικής θεραπείας, διότι θα μεταφέρουμε επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό. Μέσω της κινητικότητας, πολλοί νοσηλευτές θα μεταφερθούν στα μεγάλα νοσοκομεία κορμού. Αλλά, πλην αυτού, μέχρι τις 15 Αυγούστου, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, θα διορίσουμε νοσηλευτές σε όλες τις ΜΕΘ, ώστε να υπάρξουν περισσότερα κρεβάτια από τις 16 Αυγούστου και μετά. Ήταν η ταχύτερη διαδικασία που μπορούσα να σκεφτώ».

* Για τις κενές θέσεις στην περιφέρεια:

«Υπήρχαν πολλές σκέψεις. Δεν έχω τελική πρόταση. Σίγουρα, θα κάνουμε διαγωνισμό για τους επικουρικούς γιατρούς, παρέχοντας τους πολλά κίνητρα για να μετακινηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Σκεφτόμαστε να επαναφέρουμε την υποχρεωτικότητα των αγροτικών γιατρών στην επαρχία, διότι αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα με την κινητικότητα εκεί. Θα καλύψουμε όσο μπορούμε τα κενά και το συνολικό πρόγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σε έξι μήνες θα τα έχουμε κάνει όλα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα