Ο Α. Δερμεντζόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, μίλησε στις 7/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το σχέδιο του υπουργείου για την κάλυψη των κενών στα σχολεία με εθελοντές εκπαιδευτικούς:

«Είναι μια ιδέα, η οποία, όμως, έχει προκύψει μέσα από την ανάγκη και από την αγωνία, να μην έχουμε κενά και
να έχουμε μία επαρκή λειτουργία των σχολείων. Ξεκινώντας από απλούς αριθμούς, το υπουργείο Παιδείας, σήμερα, έχει τη δυνατότητα ν' απασχολήσει 127.000 άτομα, ως μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό μόνιμο, ενώ οι καταγεγραμμένες ανάγκες είναι περίπου 150.000. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάνω από 22.000 ελλείψεις σε προσωπικό».

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις στην αρχή της χρονιάς δεν ισχύουν.

Α. Δερμεντζόπουλος: «Δεν υπήρξε καμία καθησυχαστική δήλωση. Είχα πει τότε ότι έχουμε ανάγκη αναπλήρωσης 22.000 κενών και είχαμε τη δυνατότητα ν' αναπληρώσουμε μόνο 2.000 άτομα, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού. Κάναμε έναν τιτάνιο αγώνα μέχρι την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, ώστε να εξασφαλίσουμε πιστώσεις για 15.000. Ξεκινήσαμε με δεδομένο ότι θα έχουμε κενά και δεν υπήρξε καμία καθησυχαστική δήλωση. Ήταν εκφρασμένη η αγωνία και ο προβληματισμός μας... Είναι απλά μια σκέψη και αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε σκέψη υλοποιείται. Κατορθώσαμε να καλύψουμε 15.000 κενά και με χειρισμούς που έχουν να κάνουν με παράλληλες αναθέσεις, με μειώσεις αποσπάσεων, καταφέραμε να περιορίσουμε τις ανάγκες μας περί τις 16.500. Ψάχνουμε να βρούμε επιπλέον πόρους για να καλύψουμε και αυτές τις ανάγκες από την συνήθη διαδικασία των αναπληρώσεων. Οι πόροι δεν υπάρχουν, αλλά αναζητούμε λύση... Δεν είμαι καθόλου καθησυχαστικός... Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι κάτι που συζητάμε για να δείξουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η ιστορία και να δείξουμε το αδιέξοδο που οδηγούμαστε. Είναι κάτι που δεν το θέλουμε ούτε εγώ, ούτε ο κ. Λοβέρδος».

* Για τις καταλήψεις στα σχολεία:

«Οι καταλήψεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα, όπου είχαμε 588 σχολεία υπό κατάληψη. Την Τρίτη είχαμε 364, την Τετάρτη δεν έγιναν μαθήματα λόγω των εκλογών, την Πέμπτη έπεσαν στα 260 και σήμερα είναι περίπου 220. Υπάρχει, δηλαδή, μια πτωτική τάση. Για εμάς, οι καταλήψεις είναι δείγμα υγιούς αντίδρασης των μαθητικών κοινοτήτων».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα