Ο Α. Μπέζας στον ΑΘΗΝΑ984

O υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Ασφάλισης, Αντώνης Μπέζας, μίλησε στις 21/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα όσον αφορά τα εργασιακά:

«Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε, είναι ακόμα σε εξέλιξη. Εμείς λέμε ότι το συνδικαλιστικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι
σήμερα στη χώρα μας -ο παλιός νόμος του 1982- είναι ένα πολύ καλό πλαίσιο, το οποίο συμβαδίζει με τα κοινοτικά δεδομένα. Αν, λοιπόν, υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αυτές δεν μπορούν ν' αφορούν τον πυρήνα αυτού του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά περιφερειακά, περιμετρικά θέματα, τα οποία δεν οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση της συνδικαλιστικής νομοθεσίας. Περιμετρικά θεωρούμε τα θέματα που δεν σχετίζονται με την συνδικαλιστική προστασία. Πυρήνα θεωρούμε τα βασικά θέματα της συνδικαλιστικής προστασίας... Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σ' ένα στάδιο μίας πολύ κρίσιμης διαπραγμάτευσης που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εντελώς διαφορετικά από αυτά που είχε η διαπραγμάτευση τις προηγούμενες φορές, όσο ανοιγόμαστε σε λεπτομέρειες στο δημόσιο διάλογο, δεν νομίζω ότι βοηθάμε την διαπραγμάτευση... Όσον αφορά τα εργασιακά, δεν έχουν τεθεί άλλα θέματα, πέρα των ομαδικών απολύσεων και της αλλαγής της συνδικαλιστικής νομοθεσίας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι το νομικό πλαίσιο όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα άλλαξε πρόσφατα. Ας το αφήσουμε, λοιπόν, να λειτουργήσει, να αποκτήσουμε την ανάλογη εμπειρία τα επόμενα χρόνια και μετά θα δούμε αν χρειάζονται αλλαγές. Άρα, αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές. Όσον αφορά την συνδικαλιστική δράση, δεν θέλουμε ν' αγγίξουμε θεμελιώδεις διατάξεις που αποτελούν δημοκρατική κατάκτηση του παλιού νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με την συνδικαλιστική δράση...».

Και πρόσθεσε: «Έχω την αίσθηση ότι (σ. σ. κυβέρνηση και τρόικα) συζητούν με βάση το πρόγραμμα. Αυτό έχουμε και αυτό πρέπει να κλείσουμε. Πρέπει να υπάρχει η αντίληψη και της επόμενης μέρας. Πιστεύω, όμως, ότι παρότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, θα κλείσει. Θα πάμε στην επόμενη μέρα, όπου δεν θα υπάρχει αυτού του είδους πρόγραμμα και μνημόνιο... Ταυτόχρονα με την τελευταία αξιολόγηση, το κλείσιμο του προγράμματος και την έξοδο από το μνημόνιο, διαμορφώνουμε και τη νέα σελίδα, το νέο καθεστώς, τη νέα εταιρική σχέση που θα ισχύει μετά το μνημόνιο».

* Για ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Πολλά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντικρίζουν πλέον την σκληρή πραγματικότητα. Αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα για τη χώρα και πως ακόμα, παρόλα αυτά που κατακτήσαμε τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια, μπορεί να συμβούν πράγματα τα οποία θα γκρεμίσουν πολλά από αυτά τα οποία κατακτήσαμε. Ακούγονται απόψεις, όπως του κ. Παπαδημούλη και του κ. Σταθάκη, ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων στη χώρα, ιδιαίτερα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να υπάρξει κάτι τέτοιο και είναι θεμιτό. Βέβαια ήρθαν οι ορθόδοξοι απολογητές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι κκ Λαφαζάνης και Στρατούλης, οι οποίοι τορπίλισαν αυτές τις απόψεις του κ. Σταθάκη και του κ. Παπαδημούλη. Ο διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει μ' ένα κόμμα -και αναφέρομαι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, διότι είναι αξιωματική αντιπολίτευση, όταν λέει "θα κάνω διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να της ζητήσω να παραιτηθεί."...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Θα φτάσουμε σε συμφωνία. Αυτό που ακούστηκε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για την παράταση του προγράμματος... Πρέπει να σας πως ότι η ακύρωση του μνημονίου, όπως και η παράτασή του δεν μπορούν να γίνουν μονομερώς. Πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Και η ελληνική πλευρά σε αυτό δεν συμφωνεί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα