Ο Α. Μπέζας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Αντώνης Μπέζας, μίλησε στις 22/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το ασφαλιστικό σύστημα:

«Πρέπει να πάμε σε ένα περαιτέρω νοικοκύρεμα στην οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό το νοικοκύρεμα θα ολοκληρωθεί -γιατί έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις και στο παρελθόν-, με την περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των ταμείων, που θα υλοποιηθεί
μέσα σε αυτή χρονιά...
Η περαιτέρω διοικητική ενοποίηση θα επιφέρει μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών, σημαντικές εξοικονομήσεις, αλλά και εξορθολογισμό κι ενοποίηση των κανόνων λειτουργίας, γιατί έχουμε ένα κατακερματισμένο μωσαϊκό ειδικών καθεστώτων κι εξαιρέσεων, καθώς -ακόμη και σήμερα-, υπάρχουν 70 διαφορετικοί κλάδοι και τομείς στο ασφαλιστικό σύστημα, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν δικά τους συστήματα παρακολούθησης και δική τους λογιστική αυτοτέλεια. Θα προωθήσουμε, λοιπόν, την περαιτέρω διοικητική ενοποίηση. Είναι μία μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή που θα έχει άμεσα, απτά αποτελέσματα προς όφελος του πολίτη, του ασφαλισμένου, αλλά και του συνταξιούχου. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας. Όμως, δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία νέα παρέμβαση που να αλλάζει τον προγραμματισμό χιλιάδων συμπολιτών μας που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν τα επόμενα χρόνια δικαίωμα συνταξιοδότησης».

* Για τη μελέτη του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό:

«Έχουμε παραλάβει κάποιο προσχέδιο της μελέτης του ΚΕΠΕ και εντός των ημερών, παραλαμβάνουμε και την οριστική μελέτη. Η μελέτη χαρτογραφεί την υφιστάμενη κατάσταση, χαράσσει έναν οδικό χάρτη για τη διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των δομών κύριας σύνταξης στη χώρα και στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη προτείνει εναλλακτικές προτάσεις».

Δημοσιογράφος: Σκοπεύετε να υιοθετήσετε κάποιες από αυτές τις προτάσεις;

Α. Μπέζας: «Κάποιες από αυτές τις προτάσεις θα υιοθετηθούν, αλλά θα υπάρξει παρουσίαση αυτών των προτάσεων, θα υπάρξει διάλογος και με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και με τους ενδιαφερόμενους. Κάποιες από αυτές, προφανώς και θα υιοθετηθούν...
Όσες από αυτές τις προτάσεις υιοθετηθούν, δεν θα θίξουν παροχές, δεν θα θίξουν συντάξεις, δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε αυτούς που έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν, τα επόμενα λίγα χρόνια, δικαίωμα συνταξιοδότησης».

* Για το ενδεχόμενο να "παγώσουν" 30.000 εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος":

«Υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των ταμείων και των επικουρικών ταμείων και των κλάδων εφάπαξ, αλλά δεν πρόκειται να "μπουν στο ψυγείο" και δεν ισχύουν αυτά τα οποία αναφέρονται στο δημοσίευμα. Ένα από τα οφέλη της διοικητικής ενοποίησης, όμως, είναι ότι θα επιταχυνθούν όλες αυτές οι διαδικασίες».

* Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία:

«Είναι μικρό το ενδιαφέρον των οφειλετών να υπαχθούν σε ρύθμιση. Το συνολικό ποσό της οφειλής που έχει ρυθμιστεί αντιστοιχεί σε περίπου 600 εκ. ευρώ κι από αυτά έχουν εισπραχθεί περίπου 180 εκ. ευρώ. Αν αυτό το συνδυάσει κανείς και με άλλα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, για παράδειγμα, ξέρουμε ότι στον ΟΑΕΕ, οι οφειλέτες είναι περίπου 330.000 και σε αυτή την πάγια ρύθμιση έχουν ενταχθεί μόνο 34.000, δηλαδή το 10%, σημαίνει ότι υπάρχει μία απροθυμία ένταξης στη ρύθμιση. Άρα, καθήκον δικό μας είναι να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τη βάση. Να μπορούμε, δηλαδή, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, ώστε να ενταχθούν πολλοί περισσότεροι οφειλέτες σε ρύθμιση, να εισπραχθούν ποσά, αλλά κι αυτοί να ανακουφιστούν, πληρώνοντας ποσά, εντασσόμενοι στη ρύθμιση και παίρνοντας ασφαλιστική ενημερότητα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα