Ο «Mr. Euro» και η πολιτική πορεία

Ο "κύριος ευρώ" είναι στην πολιτική 30 χρόνια. Για πολλούς Ευρωπαίουςτο όνομα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ταυτίζεται με το ευρώ, ακόμη και με ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Αρχικά ο 58χρονος σήμερα Γιούνκερ δεν σκόπευε να ενταχθεί στην πολιτική μετά τις σπουδές του στη Νομική στο Στρασβούργο, μολονότι το μεγάλωμά του έδειχνε προς αυτήν την κατεύθυνση από πολύ μικρή ηλικία.

"Δεν ήθελα ποτέ να είμαι ένας πλήρους απασχόλησης πολιτικός, αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ ότι η σταδιοδρομία μου δείχνει ότι αυτό έγινα" τελικά, σημείωσε ο πρωθυπουργόςτου Λουξεμβούργου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό

Πρακτορείοενόψει της 30ής επετείου από τότε που έγινε υφυπουργός του Λουξεμβούργου στις 21 Δεκεμβρίου του 1982.

Ο Γιούνκερ αναγνωρίζει ότι από μικρός ενδιαφερόταν για την πολιτική. "Ο πατέρας μου μού είπε ναδιαβάζω τις εφημερίδες από την ηλικία των επτά ή οκτώ ετών και με ήλεγχε πάνω σε αυτό με έναν χαλαρό τρόπο", λέει ο ίδιος, ο οποίος παράλληλα με τα καθήκοντα του πρωθυπουργού διετέλεσε επί πολλά χρόνια και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Ο πατέρας του ήταν δραστήριος στο συνδικαλιστικό κίνημα στον τομέα της χαλυβουργίας. "Όταν αυτός και οι συνάδελφοί του μαζεύονταν στην κουζίνα συνήθιζα να τους ακούω προσεκτικά", θυμάται ο Γιούνκερ, ο οποίος αργότερα δραστηριοποιήθηκε και αυτός σε συνδικάτο προτού ενταχθεί στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα του Λαού το 1974.

Ο "κ. Ευρώ", ο οποίος ηγείται της Ευρωομάδας των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης (Eurogroup) από τότε που άρχισε τις εργασίες της το 2005, λυπάται σήμερα που δεν έγινε δικηγόρος "θα ήθελα να έχω μια κάποια επαγγελματική σταδιοδρομία προτού στραφώ στην πολιτική".

Ωστόσο από την στιγμή που μπήκε στην πολιτική και άρχισε να εκλέγεται συνέχεια σε υψηλόβαθμο αξίωμα, δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω. Ο Γιούνκερ είναι πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από τις αρχές του 1995 και ως εκ τούτου αποτελεί τον μακροβιότερο αρχηγό κράτους της ΕΕ με διαφορά. Επίσης διετέλεσε για 20 χρόνια υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου ως το 2009.

Και ακόμη δεν έχει τελειώσει. "Σκοπεύω να είμαι ξανά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2014", λέει.

Γιατον Γιούνκερ, η πολιτική έχει αλλάξει ριζικά αυτά τα τελευταία 30 χρόνια. Προηγουμένως οι πολιτικοί μπορούσαν να εξηγήσουν τα πράγματα, ενώ σήμερα κατά την άποψή του δεν υπάρχει μια κρίση, αλλά μια "πολυκρίση, μια πολυεπίπεδη κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και ξαφνικά έπληξε όλη την παγκόσμια ανεπτυγμένη οικονομία".

Σταθμό της πολιτικής του σταδιοδρομίας ο "κύριος Ευρώ" θεωρεί τις προετοιμασίες γιατην Συνθήκη του Μάαστριχτ μαζί με την υπογραφή της το Φεβρουάριο του 1992. Η συνθήκη αυτή έδωσε τη βάση για την οικονομική και νομισματική ένωση στην ΕΕ.

Ως επικεφαλής του Eurogroup ο Γιούνκερ έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο από την έναρξή του, αλλά τώρα σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη θέση αυτή στο τέλος του Ιανουαρίου του 2013.

Τώρα όσον αφορά την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, ο Γιούνκερ λέει ότι είναι κάτι το ξεχωριστό για εκεί

Keywords
Τυχαία Θέματα