Ο Ian Rankin στην Ελλάδα

Ο Σκοτσέζος Ian Rankin, ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού στη Μ. Βρετανία, βρίσκεται στην Ελλάδα, καλεσμένος των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και της αλυσίδας Public.

Χτες Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014, το βράδυ, στο Public Συντάγματος, συνάντησε τους Έλληνες αναγνώστες του, ενώ σήμερα, Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, στις 7 το βράδυ, μας δίνει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη,

στο Public της Τσιμισκή (Τσιμισκή 24-Μητροπόλεως 33), όπου θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καραθάνο για τα βιβλία του και τον διάσημο επιθεωρητή του Τζον Ρέμπους.

Στην εκδήλωση της Αθήνας, οι Λατέρνατιβ, Παναγιώτης Μένεγος και Σταύρος Διοσκουρίδης, δημοσιογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μαζί με τη μεταφράστρια των βιβλίων του και συγγραφέα Βάσια Τζανακάρη, «ανέκριναν» τον Σκοτσέζο συγγραφέα, που μίλησε για όλα: για την πολιτική, το ποδόσφαιρο, τη μουσική, την αστυνομική λογοτεχνία και τους συγγραφείς που μένουν πάντα παιδιά και αρνούνται να μεγαλώσουν.

«Γράφω αστυνομικά γιατί θέλω να γράφω για τον πραγματικό κόσμο!», δήλωσε ο δημοφιλής συγγραφέας. Το πρώτο δείγμα της νέας ιστορίας του το έχει έτοιμο σε σαράντα ημέρες, ενώ ποτέ δεν γνωρίζει εξαρχής το τέλος της, μας εκμυστηρεύτηκε χτες το βράδυ στο κατάμεστο καφέ του Public. «Γράφω 3.000 λέξεις την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, και λύνω το μυστήριο ταυτόχρονα με τον Ρέμπους».

Η μουσική είναι πανταχού παρούσα στο έργο του Rankin. Άλλωστε, ο ίδιος δήλωσε πως θα προτιμούσε να είναι ροκ σταρ παρά συγγραφέας. Μα ποιος είναι τελικά αυτός ο Ρέμπους; Και πώς είναι δυνατόν ένας αστυνομικός να είναι τόσο συμπαθής και αγαπητός στον κόσμο;

«Ο Ρέμπους είναι outsider, δεν ανήκει σε κλίκες και ομάδες. Είναι αναρχικός. Εάν είσαι μικροαπατεώνας, θα σου δώσει δεύτερη ευκαιρία, εάν είσαι πλούσιος και αλαζόνας θα σε κυνηγήσει με όλη του τη δύναμη. Γι' αυτό ταιριάζει με τον αιώνιο εχθρό του, τον Κάφερτι, αρχηγό της τοπικής μαφίας. Είναι και οι δύο αγωνιστές, ξέρουν να επιβιώνουν και χρειάζονται ο ένας τον άλλο, σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Τι θα ψήφιζαν οι ήρωές του στο δημοψήφισμα; «Ο Ρέμπους σίγουρα όχι, η Σιβόν ναι στην ανεξαρτησία και ο Φοξ μάλλον θα αποφάσιζε την τελευταία στιγμή».

Χαρούμενος και γεμάτος από την αγάπη των αναγνωστών του και αφού υπέγραψε πολλές δεκάδες βιβλία, ο Ian Rankin αποχώρησε από το Public γύρω στις 11 το βράδυ, με κατεύθυνση ένα μπαράκι στην πλατεία Καρύτση για μία τελευταία μπύρα με τους Έλληνες φίλους του δημοσιογράφους και το συγκρότημα ethnic μουσικής που ο ίδιος ξεχώρισε, τους Greekadelia. Όπως σχολίασε στον λογαριασμό του στο twitter, χάρηκε που βρέθηκε σε ένα μπαρ που δεν έπαιζε Boney M και εντυπωσιάστηκε που όχι μόνο ακόμη καπνίζουμε σε κλειστούς χώρους στην Αθήνα, αλλά που ο μπάρμαν μοίραζε και πούρα στον κόσμο. «Ο Ρέμπους θα αισθανόταν σαν στο σπίτι του», έγραψε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα