ΝΥΤ για τις αποκρατικοποιήσεις

Τα «στραβοπατήματα» της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται για άλλη μία φορά στο επίκεντρο άρθρου των New York Times, με αφορμή αυτή τη φορά την αποχώρηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιου Σταυρίδη.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία αποπροσανατολίστηκαν ξανά, όταν ο κ. Σταυρίδης αναγκάστηκε να παραιτηθεί επειδή πέταξε με το προσωπικό τζετ Έλληνα επιχειρηματία.

Ένας από τους τρόπους που η Ελλάδα
χρησιμοποιεί για να σωθεί από το χρέος είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, σχολιάζουν οι NY Times, το ελληνικό πρόγραμμα έχει πέσει θύμα πολιτικών αναταράξεων και καθυστερήσεων με αποτέλεσμα τα έσοδά του να αποκλίνουν από το στόχο που έχει ορίσει η τρόικα.

Ο αρχικός στόχος ήταν η άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2016, αλλά αργότερα υποβαθμίστηκε στα 19 δισ. ευρώ και στη συνέχεια στα 15 δισ. ευρώ. Από πέρυσι, η τρόικα έχει εστιάσει στους στόχους ανά έτος. Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να παρουσιάσει 1 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα σε σχέση με το στόχο των 2,5 δισ. ευρώ για το 2013. Η τρόικα θα βρίσκεται ξανά στην Αθήνα στα τέλη του επόμενου μήνα για να αξιολογήσει εκ νέου την προσπάθεια συγκέντρωσης εσόδων.

Ο κ. Σαμαράς, αναφέρουν οι NY Times, έχει εργαστεί αρκετά και σκληρά για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, τις οποίες θεωρεί κρίσιμες για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ειδική αναφορά γίνεται στο άρθρο για την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος τους πρώτους έξι μήνες του έτους, με την εφημερίδα να σχολιάζει ωστόσο πως το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, όπως συμφωνούν οι πιστωτές.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα