Ντάισελμπλουμ: Διασφαλισμένες οι καταθέσεις

Το «πράσινο φως» για δανειοδότηση της Ελλάδος μέσω πακέτου 86 δισ. ευρώ έδωσε το Eurogroup. Η πρώτη δόση ανέρχεται στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 23 αφορούν υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές τους επόμενους μήνες. Τα υπόλοιπα τρία δισ. θα δοθούν σε δύο δόσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αναλόγως της πορείας των μεταρρυθμίσεων και θα αφορούν υποχρεώσεις του κράτους προς ιδιώτες. Από τα 26 δισ. τα 10 τα οποία αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,

θα βρίσκονται σε λογαριασμό του Λουξεμβούργου και θα εκταμιεύονται αναλόγως των αναγκών. «Το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία θα το κρίνει ως κάτι θετικό» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων. σον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό αναμένεται να συμμετάσχει στο δάνειο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, η σχετική απόφαση ωστόσο θα ληφθεί μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του Οκτωβρίου και προϋποθέτει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς κούρεμα της ονομαστικής του αξίας και δέσμευση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε τομείς, όπως το ασφαλιστικό.

Tο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα δημιουργηθεί στο τέλος του 2015 υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε αναφορά και στην ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας πολύ θετικές τις αλλαγές που έγιναν και προσθέτοντας ότι βοήθησαν πολύ.

Τη σημερινή συμφωνία χαιρέτισε και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο οποίοσ επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα είχε αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία για την οποία αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ 2,3% φέτος. Σύμφωνα με τον κο Ντομπρόφσκις θα είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη και δεν είναι μόνο για τη χρηματοδότηση αλλά και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εάν εφαρμοστεί αξιόπιστα τον πρόγραμμα, θα αναδιαρθρώσει την ελληνική οικονομία, η οποία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, είπε.

Τον Οκτώβριο θα έχουμε τα στοιχεία για να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο πακέτο. Όπως είπε, φαίνεται πως στην Ελλάδα γίνεται μία νέα προσπάθεια, ενώ έκανε λόγο για μία καλή ημέρα και ένα καλό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους αποκλειστικά με δικές της ενέργειες, δήλωσε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαιρέτισε τη συμφωνία του Eurogroup

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, η πρώτη πληρωμή προς την Αθήνα ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 13 δισ. ευρώ θα κατευθύνουν προς την αποπληρωμή χρεών της Ελλάδας σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, άλλα 10 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στα αναπτυξιακά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα