Νιγηρία: Ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη Γκουόζα

Ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι κατέλαβε σήμερα την πόλη Γκουόζα στα βορειοανατολικά, απ' όπου η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ είχε κηρύξει την ίδρυση του χαλιφάτου της πέρυσι.

«Ο στρατός κατέλαβε τη Γκουόζα σήμερα το πρωί, καταστρέφοντας το αρχηγείο του αποκαλούμενου χαλιφάτου των τρομοκρατών», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νιγηρίας στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η
ανακοίνωση αυτή γίνεται μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη χώρα στις οποίες ο νυν πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν είναι αντιμέτωπος με τον πρώην επικεφαλής του στρατού, στρατηγό εν αποστρατεία Μουχαμάντου Μπουχάρι.

«Γκουόζα: Πολλοί τρομοκράτες είναι νεκροί και κάποιοι από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν. Η πλήρης εκκαθάριση της Γκουόζα και των προαστίων της βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε ένα δεύτερο μήνυμα.

Από την πόλη αυτή της βορειοανατολικής Νιγηρίας, την οποία οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τον Ιούνιο του 2014, ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου είχε ανακοινώσει την ίδρυση ενός χαλιφάτου στις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα κάτοικοι της Γκουόζα που την είχαν εγκαταλείψει είχαν δηλώσει ότι οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ συγκεντρώνονταν σε αυτή την πόλη της πολιτείας Μπόρνο και ότι είχαν εκτελέσει πολίτες που δεν είχαν καταφέρει να διαφύγουν.

Στην ίδια πόλη πιστεύεται ότι οι ισλαμιστές κρατούσαν τις περίπου 200 μαθήτριες που είχαν απαγάγει από το χωριό Τσιμπόκ.

Η ισλαμιστική οργάνωση, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει εκδιωχθεί από αρκετές περιοχές που είχε καταλάβει χάρη στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει ο στρατός της Νιγηρίας μαζί με δυνάμεις από τις γειτονικές χώρες, φάνηκε στη συνέχεια να ανασυντάσσεται και να προετοιμάζεται για να υπερασπιστεί το προπύργιό της την Γκουόζα.

Αν επιβεβαιωθεί η ανακατάληψη της πόλης αυτής, θα αποτελέσει μια νίκη με συμβολική σημασία τόσο για τον στρατό της Νιγηρίας όσο και για τον Τζόναθαν, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για την ανικανότητά του να αντιμετωπίσει την εξέγερση της Μπόκο Χαράμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα