Νιγηρία: Φόβοι για νοθεία στις προεδρικές εκλογές

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χάμοντ εξέδωσαν σήμερα μια κοινή ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις «σκόπιμες πολιτικές παρεμβάσεις» στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία, καθώς μέσα στην ημέρα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Αφού χαιρέτισαν το γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα, οι Κέρι και Χάμοντ επεσήμαναν
ότι «προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί συστηματική χειραγώγηση της διαδικασίας», όμως «υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων ίσως υπόκειται σε σκόπιμες πολιτικές παρεμβάσεις».

Κάθε απόπειρα νοθείας στη Νιγηρία «θα αντίκειται στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας της Αμπούτζα την οποία υπέγραψαν οι δύο βασικές πλευρές», σημείωσαν οι δύο άνδρες.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών των εκλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαντιάγο Φίσας είπε ότι «η συγκέντρωση των ψήφων είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα» και διαβεβαίωσε ότι οι παρατηρητές «εποπτεύουν» τη διαδικασία.

Παράλληλα η εκλογική επιτροπή της Νιγηρίας απέρριψε χαρακτηρίζοντας «χωρίς βάση» τους φόβους που εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Καγιόντε Ιντόγου, εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία βάση» που να επιτρέψει να υπάρξουν υπόνοιες σχετικά με τη παρέμβαση πολιτικών κομμάτων στην τελική καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πολιτικής παρέμβασης», υπογράμμισε, την ώρα που ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων στην Αμπούτζα.

Από την πλευρά της η Αφρικανική Ένωση εκτίμησε ότι η εκλογική διαδικασία στη Νιγηρία, έγινε σε κλίμα σεβασμού «σε ικανοποιητικό βαθμό των αρχών των δημοκρατικών εκλογών».

Ανάλογη εκτίμηση έκανε και η νιγηριανή οργάνωση Transition Monitoring Group (TMG), που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, καθώς και το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI) με έδρα την Ουάσινγκτον.

Πάντως η Αφρικανική Ένωση ζήτησε στην ανακοίνωσή της την προσφυγή «στα νόμιμα, υπάρχοντα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων» των εκλογών.

Αυτές οι προεδρικές εκλογές είναι οι πιο αμφίρροπες μετά την επάνοδο της δημοκρατίας στη Νιγηρία το 1999. Αντίπαλοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν, 57 ετών, και ο Μουχάντου Μπουχάρι, πρώην επικεφαλής του στρατού 72 ετών, που είναι υποψήφιος του Προοδευτικό Κογκρέσο (APC).

Περίπου 69 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε σύνολο 173 εκατομμυρίων κατοίκων στη χώρα, εκλήθησαν να εκλέξουν 109 γερουσιαστές και 360 βουλευτές στην πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής, τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου και πρώτη οικονομική δύναμη της ηπείρου.

Για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι ταυτοποιούνταν από συσκευές αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η νοθεία.

Σχεδόν όλοι οι Νιγηριανοί ψήφισαν το Σάββατο, όμως 348 εκλογικά κέντρα αναγκάστηκαν να ανοίξουν και την Κυριακή εξαιτίας προβλημάτων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Στο μεταξύ φόβοι εκφράζονται για την πιθανότητα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όπως είχε γίνει στις προεδρικές εκλογές του 2011, όπου σχεδόν 1.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις ταραχές.

Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στο Πορτ Χαρκούρτ, πρωτεύουσα της πολιτείας Ρίβερς, στη νότια Νιγηρία, όπου χιλιάδες οπαδοί του APC συνέρευσαν στο τοπικό γραφείο της εκλογικής επιτροπής, την οποία κατηγόρησαν ότι νόθευσε την ψηφοφορία υπέρ του κόμματος του Τζόναθαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα