Νιγηρία: Απελευθέρωση ομήρων

Οι αρχές της Νιγηρίαςανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν τρειςγυναίκες και έξι παιδιά που είχε απαγάγειη οργάνωση Μπόκο Χαράμ κατά τη διάρκειατης επιχείρησης που πραγματοποίησε οστρατός εναντίον των ισλαμιστών στοβορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι όμηροι είχαν απαχθείστις 7 Μαΐου κατά την διάρκεια επίθεσηςτης Μπόκο Χαράμ στην πόλη Μπάμα, στοβορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσεο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων,στρατηγός Κρις Ολουκολάντε.

Μια γυναίκα και δύοπαιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται,διευκρίνισε ο ίδιος.Ο στρατός

κατάφερεσε επιχείρησή του «να απελευθερώσειεννέα γυναίκες και παιδιά που κρατούντανόμηροι», πρόσθεσε ο Ολουκολάντε.

Oι όμηροι που αφέθηκανελεύθεροι βρίσκονται μεταξύ αυτών πουπαρουσιάζονταν σε πρόσφατο βίντεο τηςΜπόκο Χαράμ.

Ο φερόμενος ως ηγέτηςτης ισλαμιστικής οργάνωσης, ΑμπουμπακάρΣεκάου, δείχνει σε ένα βίντεο κάποιεςγυναίκες και παιδιά και δηλώνει ότιτους κρατούν ομήρους σε αντίποινα γιατην κράτηση απο τον νιγηριανό στρατόγυναικών και παιδιών μελών της ΜπόκοΧαράμ. «Μέχρι να δούμε τις γυναίκες μαςκαι τα παιδιά μας, δεν θα αφήσουμεελεύθερες τις γυναίκες και τα παιδιάαυτά», απειλεί ο ίδιος στο βίντεο.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσειστη συνέχεια ότι προτίθενται νααπελευθερώσουν κρατούμενους που ήτανύποπτοι σχετικά με «τρομοκρατικές»δραστηριότητες, μεταξύ των οποίωνβρίσκονταν γυναίκες και παιδιά.

Στις 7 Μαΐου μέλη τηςΜπόκο Χαράμ εισέβαλαν φορώντας στολέςστρατιωτών σε φυλακή στην Μπάμα καιεπιτέθηκαν σε πολλά δημόσια κτίρια,προκαλώντας τον θάνατο συνολικά 55ανθρώπων.

Ο στρατός της χώραςδιεξάγει από τις 15 Μαΐου ευρεία επιχείρησηκατά της Μπόκο Χαράμ στις πολιτείεςΜπόρνο, Γιόμπε και Ανταμάουα, τις οποίεςο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν έχεικηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,αποσκοπώντας στην ανακατάληψη ζωνώνπου έχουν πέσει στα χέρια της οργάνωσηςαυτής.

Οι ΗΠΑ και πολλές μηκυβερνητικές οργανώσεις έχουν εκφράσειανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό, ενώ οστρατός της χώρας έχει συχνά κατηγορηθείγια σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνωνδικαιωμάτων σε επιχειρήσεις καταστολήςτων ισλαμιστών στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το ΠαρατηρητήριοΑνθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), οι επιθέσειςτης Μπόκο Χαράμ και η καταστολή τηςεξέγερσης των ισλαμιστών από τις δυνάμειςασφαλείας έχουν προκαλέσει τον θάνατο3.600 ανθρώπων από το 2009.


Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα