Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 233 ψήφους

Με 233 ψήφους, η Ολομέλεια της Βουλής εξέλεξε τον Προκόπη Παυλόπουλο έβδομο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο κ Παυλόπουλος στηρίχθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ. Ο Νίκος Αλιβιζάτος έλαβε 30 ψήφους από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Παρών ψήφισαν οι 32 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 5 βουλευτές. Ως απουσίες με πολιτικό νόημα θεωρούνται εκείνες της Ιωάννας Γαϊτάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΝΔ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει, επειδή δεν θέλει να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Το Προεδρείο της Βουλής θα επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στο γραφείο του, για να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ορκιστεί αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του νυν Προέδρου Κάρολου Παπούλια.

Εν τω μεταξύ,
Με γραπτή δήλωσή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη επικαλείται λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης για τη μη παρουσία της στη συνεδρίαση της Βουλής, σημειώνοντας ότι αδυνατούσε να υποστηρίξει με την ψήφο της, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αν και -όπως αναφέρει η κα Γαϊτάνη- συνεχίζει να υποστηρίζει με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του , επισημαίνει ότι αυτό το πολιτικό σχέδιο πιστεύει ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από το χώρο της δεξιάς.


Η εμβέλεια και η απήχηση της υποψηφιότητας, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου που ψηφίστηκε από τριάντα βουλευτές, στην κοινωνία ήταν πολύ μεγαλύτερη από το αριθμητικό αποτέλεσμα στη Βουλή, επισημαίνει το Ποτάμι με ανακοίνωσή του μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες για τη χώρα. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και προσδοκούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της πατρίδας μας», σημειώνει το Ποτάμι.

Τη βεβαιότητά του ότι ο κ. Παυλόπουλος θα ασκήσει κατά τρόπο άψογο τα συνταγματικά του καθήκοντα εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ψηφοφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα