Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Πρώτο τεστ για τη δικομματική κυβέρνηση και τους νέους υπουργούς με την επιστροφή από σήμερα της τρόικας, για μια από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών Σε εξέλιξη είναι η ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εν όψει της επανέναρξης του ελέγχου της τρόικας από το απόγευμα. Στη σύσκεψη συμμετέχουν, ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Εργασίας, ο υπουργός και οι υφυπουργοί Υγείας.

Η έλευση των

ελεγκτών φέρνει ανησυχία για νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, με σενάρια για μετατροπή της 5νθήμερης σε 6ήμερη εργασία αρχής γενομένης από τον επισιτισμό και αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν πως η τρόικα αναμένεται να ζητήσει την προώθηση του θεσμού των mini jobs, δηλαδή της μικροεργασίας, με αμοιβή ως 350 ευρώ. Στην κορυφή των νέων διαπραγματεύσεων βρίσκεται το θέμα της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων και οι άμεσες παρεμβάσεις στη φορολογία αλλά και στον ΕΟΠΠΥ, για να κλείσει η τρύπα στον οργανισμό.

Στο φορολογικό «μέτωπο», οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν τη συνέχιση της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και μάλιστα σε 4 δόσεις προκειμένου να μην εγγραφεί έλλειμμα 400 εκατ ευρώ στον απολογισμό του 2013, ενώ εμμένουν και στην κατάργηση των όποιων φορολογικών απαλλαγών παραμένουν σε ισχύ.
Το μεσημέρι πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει των πρώτων ραντεβού των Γιάννη Στουρνάρα στις 17.00 και Κυριάκου Μητσοτάκη στις 19.30 με την τρόικα.

Η κυβέρνηση καλείται να πιάσει και τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων. Την εκτίμησή του ότι μετά τη ρωσική Γκαζπρόμ που αποσύρθηκε από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από δυτικές ευρωπαϊκές εταιρίες εξέφρασε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου, προσθέτοντας πως σε έναν με δύο μήνες θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις.

Aπό την έκθεση των ελεγκτών εξάλλου, εξαρτάται και η απόφαση του ΔΝΤ για τη συνέχιση ή όχι της συμμετοχής του στο Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Εάν το Διεθνές ταμείο διαπιστώσει δημοσιονομικά κενά για την περίοδο 2013 - 2014 θα διακόψει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας και θα εγείρειθέμα νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους, κάτι που ουδόλως επιθυμεί ηΓερμανία.

Αναγκαίες θεωρεί τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα ο επίκουρος καθηγητής διοικητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μπάμπης Κουταλάκης, λέγοντας στον Αθήνα 9,84 και τον Νεκτάριο Νώτη ότι η σχέση μισθολογικού κόστους και λειτουργικών δαπανών στα υπουργεία παραμένει ίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα