Νέφος λόγω... τζακιών

Υπερσυγκέντρωση επικίνδυνων σωματιδίων, που ξεπερνούν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, διαπίστωσαν ερευνητές του ΑΠΘ, σε μικρό αριθμό νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη, που χρησιμοποιούν τζάκια και ξυλόσομπες για θέρμανση, λόγω της κρίσης και της αυξημένης τιμής του πετρελαίου.


Η έρευνα του ΑΠΘ, που διεξήχθη

στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος TRANSPHORM, για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις στην υγεία, είναι μια από τις πρώτες που διερευνά άμεσα το πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια αύξηση της μέσης συγκέντρωσης σωματιδίων στον αέρα εσωτερικών χώρων ύστερα από μόλις 2-3 ώρες λειτουργίας του τζακιού. Η μέση τιμή για τα σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (PM2,5) υπολογίστηκε στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το όριο ασφάλειας που θέτει η κοινοτική νομοθεσία είναι μόλις 20 μg/m3.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των πιο λεπτόκοκκων σωματιδίων, που είναι και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία γιατί, λόγω της μικρής τους διαμέτρου, μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες, στο αίμα και να προκαλέσουν εκτός από αναπνευστικά, και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η ερευνητές του ΑΠΘ, εκτιμούν, μάλιστα ότι το οικονομικό κόστος από την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας λόγω των τζακιών αυξήθηκε το 2012 σε σχέση με το 2011 κατά 40 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Για τα μέτρα προστασίας που προτείνονται από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τον Βασίλη Πάικο, ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος χημικών μηχανικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα