Αιματηρό τέλος στην εκεχειρία

«Σπάει» η εκεχειρία στην Ουκρανία καθώς νέες αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονται στο κέντρο του Κιέβου μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων ασφαλείας. Δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε ότι είδε 15 πτώματα στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, ενώ άλλοι ξένοι ανταποκριτές κάνουν λόγο για 25 νεκρούς. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αντικαθεστωτικοί, οπλισμένοι με κράνη και ασπίδες, ανέβηκαν στα οδοφράγματα και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Μάλιστα ο Κρίστοφερ Μίλερ, συντάκτης της Kiev Post μετέδωσε πως οι διαδηλωτές

έπιασαν «αιχμάλωτους» τουλάχιστον 5 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι σε κτίρια έχουν εντολή να πυροβολούν, ενώ κυκλοφορεί και η είδηση ότι 100 αστυνομικοί προσχώρησαν στο στρατόπεδο των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε λόγογια πυκνά πυρά με πραγματικές σφαίρες. Οι αρχές αναφέρουν ότι 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς, ενώ εκκενώθηκε η Βουλή γιατο φόβο «εφόδου». Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών της αιματηρής Τετάρτης έχει ανέβει στους 28.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Νωρίτερα μεταδόθηκε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί αποχώρησαν από το Κίεβο ακυρώνοντας την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γιανουκόβιτς.

Μιλώντας στο γαλλικό ιδιωτικό ραδιοσταθμό Europe 1 από το Κίεβο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση ετοιμάζεται να επιβάλει σήμερα κυρώσεις εναντίον όσων ευθύνονται για τις βιαιότητες στην Ουκρανία.

«Αμέσως μετά την αναχώρησή μου από το Κίεβο θα μεταβώ στις Βρυξέλλες και οι κυρώσεις που έχουμε κατά νου είναι στοχευμένες, δηλαδή προσωπικές και προβλέπουν την απαγόρευση εξόδου, συνεπώς απαγόρευση θεώρηση διαβατηρίου και έλεγχο και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων Πρέπει να τους θίξουμε το πορτοφόλι», υπογράμμισε ο υπουργός χωρίς να διευκρινίσει εάν σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Γιανουκόβιτς.

«Η Ρωσία θα έχει πλήρεις διμερείς σχέσεις με την Ουκρανία μόνον όταν η νόμιμη ηγεσία της θα είναι σε "φόρμα"» δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός, δε θα συνεργαστεί στην Ουκρανία παρά μόνο με μια εξουσία που υπερασπίζεται «τα συμφέροντα του κράτους» και «πάνω στην οποία δε σκουπίζει κανείς τα πόδια του».

Σε διαρκή επαφή με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του και την επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον βρίσκεται ο υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η ελληνική προεδρία καταδικάζει απερίφραστα όποιον δίνει κίνητρο ή υποκινεί την άσκηση βίας. Κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανία να λάβει υπ όψη τα μηνύματα που έρχονται από την ΕΕ τις ΗΠΑ και την Ρωσία.

«Υπάρχει φόβος για μια ενδεχόμενη διαίρεση του κράτους. Η ένταση μεταφέρεται και σε άλλες πόλεις, όχι όμως στην Οδησσό και τη Μαριούπολη όπου υπάρχουν Έλληνες», τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Τάκη Καμπύλη ο πρόεδρος του ελληνοουκρανικού επιμελητηρίου Γιάννης Πολυχρονόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα