Νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Εντός 8,5 ετών ή αλλιώς 17 εξαμήνων από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου θα μπορεί να αποπληρώσει το πρόστιμο του όποιος έχει αυθαίρετο κτίσμα. Όποιος υπαχθεί στη ρύθμιση το δεύτερο εξάμηνο θα έχει δικαίωμα ρύθμισης 84 δόσεων. Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ και ως ελάχιστη εξαμηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 300 ευρώ. Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ του ποσού έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου εξαμήνου, παρέχεται έκπτωση 20%. Σε αντίστοιχη περίπτωση καταβολής

εφάπαξ του 30% του συνολικού ποσού, παρέχεται έκπτωση 10%.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, σε ερώτηση για το τι θα γίνει με αυτούς που έχουν ήδη υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους ή το νόμο Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα είπε ότι μπορούν να μεταφερθούν στις διατάξεις του νέου νόμου χωρίς κανένα πρόβλημα, με ηλεκτρονική αίτηση.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν εκτός από τις προϋπάρχουσες κατηγορίες συμπολιτών μας μα αναπηρίες, παλιννοστούντες και τρίτεκνους, για πρώτη φορά και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Επίσης, όσοι έχουν μικρές παραβάσεις, ή ακίνητα που έχουν ανεγερθεί προ του 1975 μπορούν να τα νομιμοποιήσουν με 500 ευρώ.

Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ορίστηκε η πάροδος των 18 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.

Στόχος του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο, που για εννέα μήνες ήταν στο στάδιο της διαβούλευσης και της επεξεργασίας, να γίνει νόμος του κράτους στις αρχές Αυγούστου.

Ρεπορτάζ: Ελευθερία Κουμάντου

Keywords
Τυχαία Θέματα